До Дня Незалежності: наймодніші вишиванки від українських дизайнерів

24 серпня вся Україна святкує День Незалежності головне свято в країні, яка відважно бореться за свою свободу тут і зараз. Підготувалися до цього свята і багато модних брендів, представивши тематичні колекції, наповнені важливими сенсами. Знайомимося з ними ближче та обираємо подарунок собі та своїм близьким.

EmbroideredGem

GUNIA Project

До Дня Незалежності український бренд особливих речей GUNIA Project представив нову колекцію, символом якої став дуб. В українській обрядовості він здавна символізував могутність і мудрість. Дуб з'являвся у ритуалах та іграх, зокрема на Зелені свята. У весільній пісенній традиції він уособлював образ молодого козака, а також був символом довголіття, здоров'я та щасливого подружнього життя. Сама форма жолудя натхнена прикрасами кочових скіфів та втілює ідею української сили, що коріниться глибоко в минулому. Традиційно, бренд обирає наївну стилістику, комбінуючи стриману палітру зі жвавими акцентними кольорами. Дизайн оздоблення спирається на флористичні й анімалістичні мотиви вишитих рушників Наддніпрянщини, Київщини та Сумщини XVIII-XX століть та вишивки козацької старшини XVII-XVIII століть.

FOBERINI x KAPSULA

Команда FOBERINI напередодні свята підготувала благодійну колекцію аксесуарів "БожеВільні" разом з мультибрендом KAPSULA. Її символом стали птахи, що уособлюють нашу можливість бачити надію та знайти віру навіть посеред темних реалій. 300 грн з продажу кожного виробу перераховується на великий збір "Сила Сестринства" Благодійного фонду VETERANKA на честь їхнього 6-річчя.

EmbroideredGem

Величезну дослідницьку роботу провів бренд EmbroideredGem, працюючи над колекцією до Дня Незалежності України, яка називається "Вінець Слобожанщини". На мудборді дизайнерки марки пані Наталії був фрагмент вишивки унікального богодухівського рушника кінця XIX сторіччя з колекції Музею Івана Гончара, а також картини на українську тематику уродженця Чугуєва Іллі Рєпіна та портрети харківської громадської діячки, педагогині та меценатки Христини Алчевської в національному строї. "Слобожанщина сьогодні — прифронтовий регіон. Харків щодня потерпає від ракетних обстрілів. У своїй новій колекції я хотіла показати красу цього краю, його українську сутність. Назва "Вінець Слобожанщини" має подвійне значення. Насамперед це, звичайно, вінок з фантазійних квітів, які ми "зібрали" на богодухівському рушнику і перенесли на сукні та блузи, але також це зібрання та переплетіння видатних імен Слобожанщини — культурних та громадських діячів та діячок, які зберігали та розвивали цей регіон століття назад і які надихають нас сьогодні. Ми маємо пам’ятати про них та продовжувати їх справу", — розповідають у EmbroideredGem.

MUSTHAVE

Український демократичний бренд MustHave на початку серпня презентував нову колекцію "Мотиви дому", натхнену архівними малюнками на стінах українських хатин. Чорні та білі лляні сорочки з гладдю відтворюють символічні орнаменти з Черкащини, Полтавщини та Київщини.

GUZEMA Fine Jewelry

Український ювелірний бренд Guzema Fine Jewelry представив нову прикрасу до Дня Незалежності України. Бренд оновив тогорічний тризуб на тонкому ланцюжку, додавши гербу сяйва діамантів. "Тризуб — символ, наповнений волею, силою та сміливістю. Працюючи над цим запуском ми відчували особливий трепет, оскільки хотіли втілити спадок і сучасність у єдиній витонченій формі", — пояснила ідею прикраси засновниця бренду Валерія Гузема.

GAPTUVALNYA

Напередодні Дня Незалежності бренд GAPTUVALNYA презентує нову колекцію, в центрі якої "Ода" — вишита сукня, присвячена найважливішим цінностям українського народу. Нову колекцію у GAPTUVALNYA називають багатошаровим символом, що в мистецькій формі втілює повагу до минулого та надію на майбутнє. Аркоподібні елементи на комірі сукні нагадують тризуб та присвячені Дню Незалежності України та державності. Дрібна біла квіткова вишивка — це шана героям, які боролися і продовжують боротися за нашу свободу, а подовжений силует створює відчуття легкості та нескінченності, символізуючи прагнення до свободи.

Популярне на VOGUE