Чому про дизайнера Шарля де Вільморене говорить увесь модний світ

Упродовж року місце креативного директора французького модного Дому Rochas було вакантним. Остання колекція Алессандро Дель Аква для бренду була представлена ​​в лютому 2020 року і в період пандемії посада була вільною, але в лютому 2021-го з Парижа прийшли новини про те, що це місце зайняв молодий багатонадійний дизайнер Шарль де Вільморен.

imageШарль де Вільморен

Призначення 24-річного хлопця частково пов’язано з його походженням — його двоюрідна бабуся, знаменита французька письменниця Луїза де Вільморен, товаришувала з Елен Рош, дружиною кутюр’є Марселя Роша, а частково завдячує життєрадісності та яскравості його дизайнерської естетики. Напевно, анітрохи не зашкодило й те, що він схожий на молодого Іва Сен-Лорана. І хоч де Вільморен привернув увагу нестримністю власних проєктів, його й досі майже не знають за межами Парижа.

До світу моди де Вільморен був залучений з раннього дитинства. Його бабуся й прабабуся створювали весільні сукні, що, за словами Шарля, зробило родину чутливою ​​до мистецтва й моди. Згодом він дедалі більше переймався почуттями до індустрії: "Джон Гальяно змусив мене захотіти створювати одяг, Крістіан Лакруа — використовувати кольори, а Александр Макквін викликав бажання розповідати історії. Мене також надихав кінорежисер Тім Бертон і художники Шагал, Матісс і Далі, всі художники з казковим і поетичним світом".

Випускник Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne у 2019 році, французький дизайнер несподівано здобув удачу, коли анонімний благодійник скупив його випускну колекцію. І де Вільморен наважився запустити свій однойменний лейбл в Instagram під час першого локдауну у Франції, запровадженого в розпал пандемії коронавірусу в березні 2020 року. Ризик виправдався, і його наснажливий, поетичний та неймовірно графічний одяг відразу ж привернув увагу світової модної преси. Він представив лінію стьобаних курток-бомберів у стилі печворк, натхнену картинами Нікі де Сен-Фалль.

Charles de Vilmorin Couture весна-літо 2021

Величезні пропорції і яскраві візерунки його робіт здавалися своєрідною протиотрутою від навколишнього мороку й дістали захоплений відгук модної спільноти. За пів року де Вільморен був одним з 15 незалежних молодих дизайнерів, яких креативний директор Gucci Алессандро Мікеле обрав для участі в онлайн-фестивалі GucciFest у листопаді 2020-го. Ще за кілька місяців Шарль представив першу кутюрну колекцію сезону весна-літо 2021 на запрошення Fédération de la Haute Couture et de la Mode.

Завдяки бізнес-моделі, орієнтованій на створення позагендерного одягу, де Вільморен став яскравим представником інклюзивного й екологічного менталітету покоління Z. "Гендерний одяг більше не здається актуальним", — каже він. Шарль майстерно втілює свої ескізи в життя у довільній формі за допомогою грандіозних силуетів, психоделічних колірних палітр і малювання безпосередньо на шкірі.

Хоч власну однойменну кутюрну лінію одягу він вважає набагато експериментальнішою, усе ж нетерпляче очікує на можливість працювати в межах історичного модного Дому й уже почав вивчати архіви Rochas, засновані ще 1925 року.

Rochas залишився без головного дизайнера, відколи розійшовся з Алессандро Дель Аквою, що продемонстрував свою останню колекцію для лейбла в лютому 2020 року. Упродовж шестирічної співпраці з брендом італійський дизайнер оновив кутюрну спадщину Rochas своїм фірмовим поєднанням гламурних прикрас і графічного пошиття.

В основі ДНК бренду Rochas — сміливість, елегантність і оригінальність. Ці ж риси визначають і роботу Шарля де Вільморена. "Я зачарований Rochas. Це бренд, який оточував мене в дитинстві, — каже дизайнер. — Історія Rochas, крім одягу, починається з історії кохання. Мені подобається легкість, яку випромінює цей бренд, а також спадщина в кольорі й креативності. ДНК Rochas і моя власна зможуть злитися воєдино, щоб і далі писати цю прекрасну історію бренду".

Популярне на VOGUE