КУПИТИ КВИТКИ

Що потрібно нашому волоссю цієї осені: розповідає трихолог

Знайти класні та ефективні засоби для догляду за волоссям — цілий квест для сучасних жінок. Особливо восени, коли все, від погодних умов до здоров'я, зазнає змін. Щоб полегшити життя усім цього сезону, ми познайомилися з косметикою для волосся Sinergy Cosmetics й разом розібралися, що потрібно волоссю у демісезонний період. Про найпопулярніші запити по догляду, корисні процедури, сезонний догляд та засоби, яким ваші пасма будуть вдячні – все найцікавіше у матеріалі.

Реклама.

Від чого залежить здоров'я волосся та шкіри голови?

Наш організм — це цілісна система, яка працює в синергії з органами та іншими процесами. Волосся є продовженням нашої шкіри, тому його стан в першу чергу залежить від здоров'я організму в цілому. Кожна людина має різне волосся, адже це зумовлено генетикою. Однак навіть гарний генетичний фон можна зіпсувати поганою їжею та шкідливими звичками. Тому найбільший вплив на стан волосся та шкіри голови звісно мають харчування, спосіб життя і тільки потім — правильно підібраний догляд.

Як визначити свій тип волосся та шкіри голови?

Догляд за волоссям обирається згідно з типом волосся та типом шкіри голови — вони можуть бути різними й потребувати різного догляду. Наприклад, пористе волосся схильне до сухості, натомість шкіра голови при такому волоссі може бути жирного типу.

Тип шкіри голови визначається тим, наскільки часто потрібне миття та кількістю ліпідів шкіри. При цьому будь-який тип шкіри є варіантом норми й не потребує лікування. Зазвичай формула визначення типу шкіри голови така:

  • Миття голови щодня — жирна шкіра голови
  • Миття голови через день — нормальна шкіра голови
  • Миття голови раз на три дні та рідше — суха шкіра голови

Волосся за типом може бути високо- або низькопористим, тонким або жорстким, натуральним або фарбованим. Кожен з цих типів має свої особливі потреби, такі як боротьба з пошкодженнями, ламкістю або посіченими кінчиками. У таких випадках волосся потребує більш інтенсивного догляду з активними компонентами у складі. Також на волосся впливає не тільки стан нашого організму, а й зовнішні фактори: вітер, зниження температури та сухість повітря. Тому в догляді мають бути присутні як очищувальні та зволожувальні засоби, так й продукти, які живлять волосся та створюють захисний бар'єр.

Маска Y4.2 Sinergy
Маска Y4.2 Sinergy

Найкращим засобом для відновлення та захисту волосся від пошкоджень я вважаю маску для волосся. Я маю улюблену серію засобів від італійського бренду Sinergy. Їхня маска Y4.2 Sinergy, яку варто використовувати кожні три-чотири миття, забезпечує глибоке живлення і відновлення волосся завдяки активним компонентам кератину, протеїну та аргановій олії. Ця маска допомагає відновити пошкоджену структуру волосся, зміцнює ліпідний шар і додає волоссю міцності, еластичності та блиску. Такі засоби можуть стати частиною універсального домашнього догляду.

Також варто бути уважними до того, чи пасують вам обрані засоби. Якщо ви придбали новий догляд, певний час ним користуєтеся і відчуваєте, що стан волосся та шкіри голови вас не задовольняє, це привід замислитися над зміною догляду.

Як змінюється догляд за волоссям зі зміною сезонів?

Коли влітку шкіра голови та волосся потерпають від сонячних променів та спеки, через яку виникає потреба частіше мити та додатково зволожувати волосся, то восени важливо регулярно мити голову та використовувати шампуні згідно з типом шкіри голови. Хоча в період міжсезоння сонце вже не таке активне, все одно можна продовжити використовувати засоби з SPF фільтрами. Також у літньо-осінній період відбувається загострення хронічних хвороб, на кшталт себорейного дерматиту, тому можна додати в догляд спеціальні шампуні для профілактики загострення подібних станів.

Шампунь Y4.1 Sinergy
Шампунь Y4.1 Sinergy

Загалом, як вже зазначалося вище, восени варто обирати засоби для очищення, зволоження, живлення та створення захисного бар'єра, щоб протидіяти сухості повітря та зниженню температури. Раджу уважно обирати шампунь. Гарним прикладом засобу, на який варто орієнтуватися, є професійний шампунь Y4.1 Sinergy з рослинним кератином, який доглядає за волоссям, захищає локони від втрати еластичності та заповнює пошкоджені ділянки кутикули, запобігаючи ламкості. Для очищення, відновлення гідроліпідного балансу та збереження природного зволоження шкіри голови також можна обирати засоби, пілінги або скраби з AHA- та BHA-кислотами.

Сироватка Y4.3 Sinergy
Сироватка Y4.3 Sinergy

Восени рекомендую додавати у свій догляд незмивні засоби, як-от сироватка Y4.3 Sinergy глибокої дії. Завдяки кератину та колагену у складі вона захищає волосся від пошкоджень, ущільнює його без обтяження та сприяє збереженню вологи.

Які професійні доглядові процедури можна робити самостійно?

Зазвичай це процедури для глибокого зволоження та відновлення. У деяких брендів в асортименті є засоби для догляду за шкірою голови, процедури з якими можна робити самостійно й мати гарний ефект. До звичного домашнього догляду я раджу додати пілінг для шкіри голови та незмивний кондиціонер. Пілінг допоможе очищувати шкіру голови від забруднень і залишків продуктів, стимулюючи кровообіг і сприяючи здоровому росту волосся. Незмивний кондиціонер захистить волосся від зовнішніх впливів, забезпечить додаткове зволоження та полегшить розчісування.

Я не рекомендую самостійно фарбувати волосся чи робити складні процедури, як-от кератинове випрямлення, вдома. Проте професійні засоби для відновлення та зволоження пошкодженого волосся цілком можна використовувати в домашніх умовах.

Як захиститися від сезонного випадіння волосся та загострення себорейного дерматиту?

Випадіння волосся, а також надмірна жирність шкіри голови, лупа та пошкодження полотна волосся є одними з найактуальніших нині запитів до трихолога. Головна порада — не нашкодити. Зокрема не експериментувати з фарбуванням та не економити на майстрі.

Для зміни сезонів характерним є період осіннього випадіння волосся, причиною якого вважають синхронізацію фаз росту волосся у літній період. Тобто восени якась частина волосся переходить у фазу випадіння, на що, на жаль, неможливо вплинути. Тому важливо додатково не стресувати з цього приводу, аби не спровокувати ще більше випадіння.

При проблемі випадіння волосся важливо стежити за харчуванням, не зловживати фастфудом та алкоголем, періодично перевіряти й, за наявності дефіциту, компенсувати рівень вітамінів та мікроелементів. Коли ж випадіння триває понад три місяці, варто звернутися до трихолога й не займатися самолікуванням.

Також у період міжсезоння можливе загострення себорейного дерматиту. Якщо вам знайомий цей стан, то пам'ятайте про важливість слідкування за своєчасним та ефективним очищенням шкіри голови. В догляд можна додати спеціальний шампунь з протигрибковими компонентами й мити з ним голову один-два рази на тиждень. Щоб запобігти загостренню себорейного дерматиту, також можна пройти декілька лікувальних реабілітаційних процедур.

У чому різниця між професійною косметикою та мас-маркетом?

Які б засоби ви не обирали, і професійна косметика, і мас-маркет мають бути якісними. Важливо, щоб складники обраних засобів не шкодили організму й відповідали заявленим виробником властивостям. Різниця в тому, що косметика з мас-маркету розрахована на використання великою кількістю споживачів, тому такі засоби повинні пасувати майже всім, а в їхньому складі немає активних чи складних та дорогих компонентів. Натомість щоб обрати професійні доглядові засоби, варто звернутися до консультанта або трихолога, які знаються на особливостях лінійок косметики, активних інгредієнтах та показаннях до їх використання.

Лінійка засобів Y4 Sinergy
Лінійка засобів Y4 Sinergy

Sinergy Cosmetics є італійським лідером у розробці інноваційної та професійної косметики для кожного типу волосся. За формули засобів бренду відповідають найкращі технологи у співпраці з трихологами та колористами. Кожен інгредієнт ретельно відбирається та тестується, а всі засоби перевірені на безпечність та ефективність.

Матеріал підготовлений з експертною підтримкою трихолога-реабілітолога Юлією Дудій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.