До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Таємниці ідеального бобу. Частина 1

Боб — наймодніша стрижка останнього десятиліття. Але вона стала популярною ще минулого століття. Розпитуємо модних київських стилістів зачісок, яким має бути ідеальний боб. Свої таємниці відкриває Сергій Шапочка, співзасновник FORMA.

З огляду на викладацьку діяльність, я часто тролю перукарів у себе в інстаграмі (більшість моїх підписників — перукарі) за нерозуміння різниці між "бобом" і "каре": вважаю, професіонал має знати походження цих назв і візуальну / технічну різницю. Для клієнта це одне й те саме: будь-яка стрижка завдовжки вище від плечей і з рівним зрізом по контуру — автоматично "каре".

Фото: Сергій Шапочка

У назви "боб" — британське походження: bobbed hair, коротко підстрижене волосся, згодом трансформувалося в коротке "боб". "Каре" — слово французьке й означає "квадрат". У стрижки із цією назвою — кутастий силует, обов’язково рівний чубчик і довжина, підстрижена рівно на рівні мочки вуха / лінії підборіддя. Водночас перукар ніби створює квадратну раму, що облямовує обличчя й фокусує на ньому увагу.

Фото: Сергій Шапочка

Популярність "каре" була пов’язана з двома його характеристиками: зручність / практичність і бунтарство / стиль. Перше було актуальніше після Першої світової. Друге — на зламі 50-х — 60-х. І забезпечила це "людина, яка змінила світ за допомогою ножиць", — Vidal Sassoon. Однією з найвідоміших його робіт було перевтілення актриси Ненсі Кван, якій він обстриг боб. Тоді-то, з 1962 року, і почався бум на короткі геометричні стрижки: бунт, протест, характер, стиль — все в одному — для тих, хто готовий заявити про себе.

Реклама
Ненсі Кван, 1964, Getty

Я б сказав, що і боб, і каре, хоч як називай, — це стрижка століття. Або, як кажуть тепер, стрижка, яка личить Умі Турман, Наталі Портман — і кому завгодно в переломний період життя. Щоб зробити гарну стрижку, у майстра має бути пристойний багаж досвіду й знань, до того ж не тільки технічних. Навіть якщо клієнт має конкретний запит, — "Хочу каре", — потрібно зважити на безліч чинників: пропорції та комплекцію, форму голови й обличчя, текстуру та структуру волосся, його густину, стиль і спосіб життя клієнта, чим і як він звик доглядати за волоссям тощо. Відповідно до цього (далеко не повного) переліку й потрібно пристати на якесь рішення та варіант технічного виконання, щоб підкреслити переваги, приховати вади (якщо раптом вони є), створити індивідуальний стиль. Це трохи більше, ніж просто відрізати волосся рівно.

Фото: Сергій Шапочка

Наприклад, комусь потрібно зробити чубчик, який вирізнить очі й губи. Але чубчик буває різний: м’який, масивний, рівний, аркою, асиметричний чи різної довжини. Форми обличчя теж, природно, різні. Майстер бере на себе велику відповідальність: або він дарує втіху, або завдає прикрощів.

Фото: Сергій Шапочка

Нині, попри удаване багатство вибору, складно вибрати фахівця, адже інстаграм не скаже, цей перукар — крутий фотограф чи справді добре стриже. Ідеальний сценарій — це коли клієнт висловлює свої побажання й сподівання від стрижки, я ділюся своїми міркуваннями, і ми спільно приходимо до рішення, яке я втілюю в життя. Як казав один відомий перукар, Give me three chances, and I'll make your hair rock. Так, з першого разу теж буває добре, але повірте, до третього буде краще.

Фото: Сергій Шапочка

Гарна стрижка — це тільки половина справи. Якщо майстер змінює людині імідж, відрізавши звичне для неї довге волосся, потрібно розповісти, як із цим жити далі, адже тепер все інакше. Нові гребінці, незвичні укладальні засоби й таке інше. Добре, що зараз є безліч крутих гаджетів, які допомагають впоратися з волоссям. Правильно підібраний гаджет може пришвидшити час укладання, прибрати пухнастість, додати об’єму або створити гладкість. У цьому сенсі чудово працює Dyson — фен, стайлер або випрямляч. Він полегшує життя.

Фото: Сергій Шапочка

Щоб добре укласти волосся після стрижки, потрібно озброїтися всім, що використовує майстер під час укладення. Можна попросити його оптимізувати наявні прилади та засоби. Не варто сліпо довіряти порадам блогерів з інстаграму: це лише збільшить кількість непотрібних продуктів на полиці. Ще одна порада: ніколи не укладайте мокре волосся. Спочатку треба добре його просушити — і лише потім надавати йому форму. Що краще зроблена стрижка, то легше за нею доглядати. А що стосується ідеальної стрижки, то тут важливо знайти свою людину, з якою ви на одній хвилі. А там вже буде і боб, і каре, і нове життя.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.