До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 порад з догляду за кучерявим волоссям

Щоб завиток мав привабливий вигляд, волосся не розпушувалось, а стрижка тримала форму, слід дотримуватися кількох простих правил, серед яких здоровий догляд, навчений майстер і прийняття себе. Про все по порядку vogue.ua розповіла Олександра Шевельова, приборкувачка кучерявого волосся і авторка телеграм-каналу "Так і ходи".

Photo: Getty Images
Будьте собою

Бути собою і почуватися комфортно — головна порада індустрії краси, в якій точно більше правди, ніж маркетингу. Передчуваючи лукаві глузування, слід зазначити, що кучеряве волосся стало приводом для гордості зовсім недавно — навряд чи вдасться нарахувати п'ять повних років. Популяризація руху Curly Girl Method теж внесла свої корективи, об'єднавши власниць кучерявого волосся в цілу спільноту, яка ділиться секретами з догляду за кучерями, доводячи, що все не так складно, як здається з першого погляду.

Реклама

Олександра Шевельова, авторка телеграм-каналу "Так і ходи", погоджується, що правильно підібраний догляд та прийняття особливостей свого волосся істотно спрощують життя. "Коли ви бачите, який вигляд ваше волосся може мати, то вам це подобається, і ви прагнете підтримувати його в більш здоровому і природному стані, тому що кучері — це дуже красиво. Проте, якщо ви відчуваєте, що це не ваше, не треба себе змушувати. Завдання в тому, щоб почуватися самою собою в своєму тілі і зі своїм волоссям", — говорить Олександра.

Визначтеся стосовно догляду

Догляд за кучерявим волоссям за концепцією Curly Girl Method передбачає відмову від шампуню і використання тільки кондиціонера. Звісно, такий варіант можливий (і навіть ефективний), але, на жаль, підходить не всім. "Догляд треба підбирати за типом шкіри голови, — зазначає Шевельова. — Якщо у вас тонке волосся і жирна шкіра голови, то використання сульфатного шампуню, який добре промиває, є обов'язковим. Якщо волосся жорстке і густе, то найкраще підійде безсульфатний шампунь або миючий кондиціонер".

Шампунь для пористого волосся Matrix Biolage Advanced Oil Renew Shampoo

Вибираючи засоби з догляду за кучерявим волоссям, варто звертати увагу на склад. У переліку інгредієнтів не має бути силіконів, мінеральних олій і воску. "Силікони сприяють розпушуванню волосся, а мінеральні олії і віск не вимиваються безсульфатними засобами. До того ж, олії затримують у волоссі вологу і не дають їй розкритися, внаслідок чого волосся починає сохнути", — пояснює Олександра.

Використовуйте стайлінг

Є чотири ступені інтенсивності завитка: ледь помітна хвилястість, хвилі, кучері і афро-кучері. Чим сильніше проявляється стислість пружини, тим інтенсивніший завиток. Стайлінг допомагає сильніше розвити завиток при слабкій хвилястості або утримати максимально стислу пружину від розпушування. "Якщо волосся дуже кучеряве, потрібен легкий гель. Якщо волосся низькопористе і легко розпрямляється, то потрібен жорсткий стайлінг, щоб завиток тримався", — пояснює Шевельова. Розчісувати кучеряве волосся небезпечно, адже через природну пористість воно легко ламається і пошкоджується зубцями гребінця.

Гель для стайлінгу волосся Alfaparf Style Stories

За умов природного висушування волосся буде більш розпрямленим, ніж при сушінні феном з дифузором. Якщо хочете, щоб локони були прямішими, після миття голови залиште на волоссі трохи більше вологи, і вони витягнуться під власною вагою. Якщо ж бажаєте мати інтенсивні кучері, навпаки, добре відтисніть воду, використовуйте сильний гель і сушку феном з насадкою дифузора.

Зберіть мінімальний набір необхідних засобів

Це шампунь, кондиціонер і стайлінг у форматі гелю. "Ви миєте волосся, зволожуєте його кондиціонером і фіксуєте гелем. Без гелю завиток розпадеться упродовж кількох годин, тому, щоб цього не сталося, слід його використовувати", — каже Олександра Шевельова..

Кондиціонер для пористого волосся Matrix Biolage Advanced Oil Renew Conditioner

Шампунь має бути без сульфатів і силіконів, а гель для стайлінгу — водорозчинний, без сульфатів і спирту. До цього короткого переліку з трьох засобів можна додати фен і дифузор з глибокою чашею. "Це дуже спрощує життя", — каже Шевельова.

Стрижіть волосся правильно

В середньому, оновлювати стрижку слід раз на 3-5 місяців. Пропуск тривалістю у три місяці підійде тим, хто носить коротку стрижку і не планує відпускати довгі кучері. Чим сильніший завиток, тим рідше можна оновлювати стрижку. Якщо ж завиток слабкий, а волосся тонке, відростаючи, воно починає розпрямлятися під власною вагою і не завжди це має привабливий вигляд. Кучеряве волосся краще стригти "на суху", тому що так легше зрозуміти текстуру волосся, інтенсивність завитка і здатність волосся тримати певну форму.

"Щодо стрижок, то філірування тут — зло для кучерів. Це техніка проріджування волосся задля створення невидимого обсягу і для того, щоб шари волосся привабливо лягали один на одного. Але з кучерявим волоссям це не працює, адже після того, як волосся відросте, стрижка матиме дивний вигляд і доведеться все переробляти", — попереджає Шевельова.

Яку стрижку вибрати?

Вибирати стрижку слід відповідно до форми обличчя. Якщо обличчя кругле, стрижка має бути більш незграбною. Якщо обличчя прямокутне, то стрижка повинна мати менше гострих елементів. Загалом, як каже Олександра Шевельова, "стрижкою хочеться спрощувати людям життя, а не змушувати їх робити укладку щодня".

У моді зараз ретро-стилістика. "Каліфорнійські майстри надихаються 1960-ми і створюють варіації стрижок з класичних стилів маллет і шег, які раніше вважалися естетикою панка. Також зараз популярні чубчики "шторками". Скоро це стане мейнстрімом", — розповідає Шевельова.

Стрижка боб, до речі, не просто тренд, а одна з найпоширеніших стрижок для кучерявого волосся в принципі. А ось французький боб став популярним саме у цьому році. І це цілком заслужено.

Текст: Валентина Анохіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.