КУПИТИ КВИТКИ

5 ознак того, що ви недостатньо миєте волосся

Ось 5 ознак того, що ви недостатньо миєте волосся

Ніщо не зрівняється з відчуттям щойно вимитого волосся. Але миття голови може бути виснажливим — більше клопотом, ніж задоволенням. Найпростіше рішення — користуватися сухим шампунем, але це не завжди хороша ідея. Якщо мити голову надто рідко, це спричинить ризик проблем зі шкірою голови, що можуть навіть призвести до втрати волосся.

Реклама.

Як часто варто мити голову?

Залежить від кількох факторів. Якщо у вас суха шкіра голови і ви не використовуєте багато засобів для укладання, можливо, буде достатньо мити волосся раз на тиждень — за чутками, Джулія Робертс робить саме так. Однак це не універсальне правило.

Часте укладання, використання великої кількості сухого шампуню, лупа, жирна шкіра голови – всі ці фактори можуть означати, що слід мити голову частіше, тобто кожні два-три дні. Хоча занадто часте миття голови може пошкодити захисний бар'єр, занадто рідке миття також може мати не дуже бажані наслідки.

Важко узагальнити, як часто потрібно мити голову. Тим, хто відчуває один або кілька з наведених симптомів, варто поекспериментувати з частотою миття голови. Або, якщо сумніваєтеся, зверніться до професійного трихолога.

Ось п’ять ознак того, що варто частіше мити голову.

1. Жирне волосся

Найочевиднішою ознакою того, що ви занадто рідко миєте голову, є жирне коріння та відсутність об’єму. Якщо регулярно не змивати надлишки шкірного сала зі шкіри голови, волосся стане важким. У деяких людей це відбувається вже через добу після миття. До речі, жирне волосся не тільки помітне оку, але й може давати запах — суміш відмерлих клітин та себуму на шкірі голови створює ідеальне середовище для розмноження бактерій, що може призвести до неприємного запаху.

2. Лупа

Лупа не обов’язково є ознакою рідкого миття волосся, але шкіра голови постійно виробляє себум, жирний секрет, який захищає та зволожує скальп та волосся. Якщо мити голову рідко, себум може накопичуватися на шкірі голови.

При цьому клітини шкіри голови постійно оновлюються. Якщо мити волосся рідко, це призводить до накопичення бруду, жиру та мертвих частинок шкіри. Це створює ідеальне середовище для швидкого розмноження мікроорганізмів, таких як дріжджовий гриб Malassezia. Підвищене виділення шкірного сала і недостатнє очищення можуть спричинити розмноження цього грибка.

Справа в тому, що Malassezia живиться жиром зі шкірного сала, і при розмноженні виділяє побічні продукти, які можуть подразнювати шкіру голови. Це подразнення згодом призводить до збільшення виробництва клітин і прискореного лущення шкіри, яка білими часточками осідає на одязі та плечах.

3. Свербіж шкіри голови

Свербіж шкіри голови свідчить не тільки про сухість, спричинену занадто частим миттям, але й про те, що ви недостатньо часто миєте волосся. Кондиціонувальні та стайлингові засоби бруд, піт і відмерлі клітини шкіри можуть накопичуватися на шкірі голови. Це накопичення створює ідеальне середовище для розмноження мікроорганізмів, таких як вищезгадані дріжджі Malassezia, що не тільки сприяють утворенню лупи, але й утворюють побічні продукти, які можуть подразнювати шкіру голови та викликати свербіж. Недостатнє очищення також сприяє розвитку шкірних захворювань, таких як себорейний дерматит, що супроводжується свербінням.

4. Тьмяне волосся

Волосся тьмяне? – Це може бути спричинено накопиченням залишків засобів для укладання та догляду, які роблять поверхню волосся шорсткою та зменшують її здатність відбивати світло, особливо якщо використовувати багато сухого шампуню між миттям. Шампунь для глибокого очищення може повернути волоссю життя, особливо в поєднанні з кондиціонером, що підсилює блиск.

5. Випадіння волосся

Посилене випадіння волосся теж може свідчити про те, що ви недостатньо миєте голову. Однією з найпоширеніших причин випадіння волосся, яка опосередковано пов’язана з рідкісним миттям голови, є себорейний дерматит. Цей стан характеризується надмірним виробленням шкірного сала та ростом вищезгаданих дріжджових грибків Malassezia на шкірі голови.

Прискорене вироблення Malassezia призводить до запалення та подразнення, а хронічне запалення шкіри голови може спричинити й випадання волосся. Втім, варто зазначити, що дослідження з цього приводу ще недостатні. Регулярне миття допомагає зберегти шкіру голови здоровою та позбавляє подразнень, а волосся зберігає природний блиск.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.