До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 причини знову згадати про водневу воду

Кілька років тому про насичену воднем воду говорили всі адепти велнесу, а вчені збирали докази на її користь. У 2020 році про водневу воду згадують мало, хоча серед трендів з розряду ЗСЖ, які постійно з’являються, використання води можна віднести до найневинніших тенденцій.

Доказаны полезные свойства водородной воды: какие они.Photo: Getty Images

Воднева вода — це звичайна чиста питна вода, яку додатково насичують молекулами водню. Подейкують, що молекули води з екстра-воднем легше засвоюються організмом і є винятково корисними. Насичену воднем воду часто радять пити спортсменам після тренувань для швидкого і якісного відновлення м'язів. Підтверджених досліджень про дивовижні властивості водневої води немає, проте точно відомо, що нічого поганого від вживання такої води не станеться.

Реклама

Ось які корисні (але не доведені) властивості насиченої воднем води є. Вивчаємо їх і вирішуємо, чи нам це потрібно?

Антиоксидантні властивості

Молекулярний водень бореться з вільними радикалами, які є основною причиною запалень і захворювань через здатність запускати окислювальний процес. Таким чином молекули водню захищають клітини організму від окисного стресу.

Є дослідження, під час якого пацієнти, що проходили променеву терапію через рак печінки, щодня випивали від півтора до двох літрів насиченої воднем води. З’ясувалося, що їхні організми зберігали вищу антиоксидантну активність порівняно з тими, хто не пив водневої води. Проте інше дослідження — за участю здорових людей — не дало жодних результатів. Тому якщо воднева вода і має антиоксидантні властивості, ще невідомо, чи проявлятиметься очікуваний результат в кожному конкретному випадку.

При метаболічному синдромі

У людей з метаболічним синдромом часто спостерігається підвищений рівень цукру в крові, високий рівень холестерину і надлишок жиру в ділянці живота. Деякі дослідження показали, що воднева вода може сприяти зниженню маркерів окисного стресу і, відповідно, її вживання може знижувати ризик, пов'язаний з метаболічним синдромом.

Для витривалості і здоров'я атлетів

Багато брендів, які виробляють і продають насичену воднем воду (яка, до речі, є дорогим задоволенням), пропонують її як природний спосіб поліпшити спортивні результати. Робити висновки про силу маркетингової складової в цьому питанні складно: дослідження та результати є, але їх замало.

Є дослідження (одне проводили за участі футболістів, інше — за участі велосипедистів), які показали: воднева вода знижує запалення і уповільнює накопичення молочної кислоти, високий рівень якої є ознакою м'язової втоми. Спортсмени, які брали участь у дослідженні, досягли хороших результатів, і рівень їхньої витривалості був вищим.

На жаль, без великих і достовірних досліджень не можна говорити про дивовижні властивості водневої води, але знання того, що вона не зашкодить, дає нам змогу буквально провести експеримент на собі. Достатньо лише бажання "оздоровитися" і віддати кругленьку суму за кілька бутлів води (яку для повноти ефекту слід випивати в перші 15 хвилин після відкоркування).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.