До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пожива для роздумів: чому нам усім потрібне інтуїтивне харчування

Коли йдеться про правильне харчування, інтуїція переважно мовчить. Але апелювати до внутрішнього голосу все-таки варто.

Фото: Alique

То бажання і жадібність, то раціо і тверезий розрахунок, то заграв апетит і усілякі спокуси, то нудьга, розчарування і стрес. Є безліч причин, через які ми заглядаємо в холодильник, стаємо до плити або просто їмо солодощі. Але мета часто однакова швидке насичення. І якщо відверто, причиною перекусів або бажання ґрунтовно набити шлунок найчастіше є емоційний, а не фізичний голод.

Реклама

Украй рідко буває, що, продумуючи свій раціон, ми хочемо просто насолодитися смаком. Ні, зазвичай ми всерйоз стурбовані якістю харчування, намагаємося переосмислити меню, переглянути свої помилки, встановити нові правила або вдосконалити старі. Ми регулярно засуджуємо себе за свої харчові звички, порівнюємо обмеження ("а як у людей?"), обсесивно ділимо їжу на хорошу і погану. А як же інтуїція? Зазвичай її ніхто не слухає.

Але все має бути куди простішим. Так, принаймні, кажуть дієтологи і психологи, стикаючись з наслідками розгнузданих або, навпаки, спартанських звичок у їжі. Лікарі дедалі активніше висловлюються за те, щоб дозволити тілу самому вирішувати, і уважно прислухатися до його сигналів. З єдиним правилом: стосовно інтенсивності, з якою прямуєте за потребами організму. Голод визначає, коли час підкріпитися, а повний шлунок коли вже досить.

Були часи, коли жити в злагоді зі своїм тілом не було для нас занадто важким. Кожна дитина з народження точно знає, коли вона голодна, і так само коли більше не хоче їсти. Жоден малюк не стане плакати через їжу тільки тому, що вже настав полудень і прийшов час обідання, або ж тому, що хоче винагородити себе смакотою або заїсти горе. Інтуїтивне харчування це проста вроджена навичка. Згодом усе ускладнюється. Виховання, приклади для наслідування, правила і безліч інших зовнішніх факторів змушують ігнорувати власні потреби вже з підліткового віку. Люди їдять, коли прийшов час, і тому, що хтось теж їсть. І якоїсь миті просто припиняють відчувати, чого дійсно потребує організм.

Ось тоді й умикається раціональний підхід. І починається: дієта, детокс, жодного цукру, м'яса, глютену, молочних продуктів. Правила з'являються і зникають, а тіло, метаболізм і травлення не завжди готові до таких змін. Приготування їжі та її поглинання відбувається під суворим контролем, ми починаємо звинувачувати себе за з'їдене, оптимізуємо "треба" і "хочу", контролюємо меню і перестаємо довіряти відчуттям. А є ж іще емоції! Коли інтелектуального задоволення досягти не вдається, емоції пробуджують наш емоційний голод. Розкішна їжа в якості винагороди, солодке частування, щоб позбутися розчарування, трошки добавки — від нудьги, а жирна їжа — від самотності. Їжа може заспокоїти і підняти настрій, дати відчуття комфорту і безпеки. Але з таким підходом вона не виконує свою безпосередню функцію: живити організм відповідно до його потреб, давати йому необхідну енергію і дійсно приносити користь.

Як же тепер з цим бути? Повернутися до витоків проста рекомендація. Але не розраховувати на миттєве перезавантаження знадобиться час і пильна увага до власних відчуттів. Потрібно прислухатися до себе, довіряти собі і не прагнути відповідати чужим ідеалам. Крок за кроком прямувати за інтуїцією, постійно запитуючи себе: "А чого ж мені дійсно хочеться"? Той, хто турбується, що неминуче почує: "Еклерів, салямі і складних коктейлів", насправді в діалозі з собою скоро знайде зовсім іншу відповідь. Експерти з інтуїтивного харчування гарантують зміни: раціон стане збалансованим і гармонійним, з'явиться почуття задоволення і внутрішнього спокою. З огляду на те, що організму для нормального функціонування необхідні поживні речовини, тіло знає, що саме йому необхідно. Зрештою, воно має власний інтелект. Треба тільки навчитися його чути і поважати.

Текст: Рита Кольмайєр

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.