До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 рекомендацій щодо догляду за шкірою під час вагітності

Дізнатися про свою вагітність зрештою є одним із найрадісніших моментів у житті. Але це також викликає цілу низку питань. Що їсти? Які добавки вживати? Що використовувати або не використовувати у догляді за шкірою? Саме про це найчастіше запитують відділ краси Vogue. Директорка краси та здоров’я британського Vogue Джессіка Дайнер, яка сама наразі перебуває на восьмому місяці вагітності, поспілкувалася з двома найбільш довіреними своїми експертками з догляду за шкірою — докторкою Джастін Клюк та фахівчинею з догляду за обличчям, засновницею Skinesis Сарою Чепмен — про те, як орієнтуватися у цій доволі невизначеній царині догляду за шкірою під час вагітності.

Демі Мур
Демі Мур

Реклама

Не купуйтесь на паніку

Якщо ви ввели в Google "які засоби використовувати для шкіри вагітних" і відразу відчули себе приголомшеними, то ви не самотні. Позаяк заборонено проводити клінічні випробування на вагітних жінках (зі зрозумілих причин), більшість виробників засобів для догляду за шкірою не можуть назвати свої продукти "безпечними" для застосування під час вагітності, але це не означає, що ви не можете їх використовувати.

"Моя найкраща порада — не піддаватися страху чи тиску маркетингу, який пропонує вам додати сотні речей у свій розпорядок, якщо ви вагітні, — запевняє докторка Клюк. — Більшість реальних проблем безпеки стосуються ліків, а не косметики. Проте ми використовуємо косметику та засоби для догляду за шкірою практично щодня, а деколи двічі на день або й частіше, тому є певні підстави побоюватися, що кумулятивний вплив певних інгредієнтів може мати негативні наслідки. Зрештою, ви маєте робити те, що вважаєте за потрібне".

Чепмен погоджується. "Важливо проводити власні дослідження та робити власні висновки. Але я не думаю, що люди мають так боятися косметичного догляду за шкірою. Я розумію застереження, тому що речовини певною мірою засвоюються організмом, але кожен продукт проходить тестування на безпеку, і насправді, якщо він небезпечний щодо концентрації інгредієнта чи активної речовини, виробник зобов’язаний поставити попередження на ньому: "Це не підходить для використання під час вагітності". Це косметична нормативна вимога".

Зберігайте деякі з основ вашого поточного розпорядку вагітності

Зовсім не обов’язково кидати всю побудовану роками рутину догляду за шкірою та починати все з нуля лише тому, що ви вагітні. Радше подивіться на свою шкіру і подумайте, що їй потрібно.

"Під час вагітності у більшості жінок або виникають висипання, або шкіра зазвичай стає доволі сухою та ніби спустошеною, — пояснює Чепмен. — У будь-якому разі потрібне використання якісної гіалуронової кислоти для підтримання гідратації; вітамін С для освітлення та контролю таких речей, як мелазма та пігментація; і, головне, SPF для захисту від сонця — вагітна ти чи ні!"

Докторка Клюк погоджується: "Очисник і зволожувач — це не предмет обговорення. Знайдіть у своєму зволожувальному кремі такі інгредієнти, як гліцерин і кераміди, і не забудьте спочатку нанести зволожувальну сироватку з гіалуроновою кислотою. Мелазма часто загострюється під час вагітності, і щоденне застосування сонцезахисного крему є найкращим способом пом’якшити це. Усі інші засоби догляду за шкірою, які ви виберете, слід використовувати за потреби".

Коли справа доходить до висипань, рекомендується локальне нанесення саліцилової кислоти на уражені ділянки, каже Джастін Клюк. "Локальне нанесення 2-відсоткової саліцилової кислоти або менше зазвичай вважається прийнятним, тоді як частіше нанесення на більшу поверхню в концентраціях понад 2 відсотки вважається більш ризикованим".

Будьте обережні з ретинолом

Ретиноли, що відпускаються за рецептом, зокрема, третиноїн, ретинальдегід і адапален, категорично заборонені під час вагітності, наголошує Джастін Клюк, а Сара Чепмен пояснює, що інкапсульовані формули, як-от ретинілпальмітат, менш агресивні, і, як такі, можуть використовуватися у низькій дозі.

"Концентрація, яку ми застосовуємо в косметичних рецептах, зокрема, в Overnight Facial і Icon Night, не матиме негативного ефекту, — запевняє Чепмен. — Якщо ви користуєтеся потужнішим косметичним продуктом, наприклад, у концентраціях, що перевищують один відсоток, я би радила припинити використання такого засобу".

Не відмовляйтесь від олії повністю

"Слід уникати ефірних олій на кшталт тих, що ви знайдете в ароматерапевтичних сумішах для ванни чи оліях для тіла, і які наносяться на всю поверхню шкіри, — каже Чепмен, — позаяк концентровані олії всмоктуються у кров, а це потенційно є проблемою. Але якщо ви використовуєте олію для обличчя, що ароматизована ефірними оліями, з цим не виникне жодних проблем. Подумайте про квадратні метри вашого обличчя порівняно з рештою тіла — коли ви наносите щось на своє обличчя, це відносно невелика кількість".

Поговоріть зі своєю акушеркою або лікарем

Обидві наші експертки однозначно стверджують, що розмова з експертом (а не перегляд інтернет-форумів), щоб отримати роз’яснення щодо занепокоєнь чи проблем, — обов’язкова. Зрештою, запитати ніколи не зайве.

"Якщо акне під час вагітності прогресує, якщо залишаються шрами або сліди, якщо висипання не реагують на безрецептурні засоби та/або впливають на вашу самооцінку й психічне здоров’я, тоді зверніться до дерматолога або лікаря загальної практики, щоб отримати дійсно правильний засіб", — радить докторка Клюк.

Чепмен додає: "Ми завжди кажемо: якщо ви хвилюєтесь, запитайте свого лікаря чи акушерку. Я знаю деяких людей, які несли свої продукти до лікаря просто для потрійної перевірки. І якщо це може трішки зменшити фактор страху, чому б ні?"

Текст: Jessika Diner
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.