До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Виставка Dior J'Adore! в Парижі: репортаж та інтерв'ю

Одна з головних подій в Парижі цього жовтня — виставка Dior J'Adore!, яка представляє історію однойменного ароматного всесвіту Dior. З цієї нагоди знаменитий медіахудожник, дизайнер Рефік Анадол за допомогою штучного інтелекту створив цифрову інсталяцію, натхнену новим ароматом J'Adore L'Or авторства Франсіса Куркджана. Марія Павлюк зустрілася в Парижі з Рефіком, щоб поговорити про те, як художники бачать аромати, і що відкривається в новому витворі Дому Dior.

Рефік Анадол. Фото: Thomas Chéné for Parfums Christian Dior

38-річний Рефік Анадол — медіахудожник і дизайнер турецького походження, який багато експериментує зі штучним інтелектом. Він живе і працює в Лос-Анджелесі, де викладає в Каліфорнійському університеті, а його фантастичні роботи миттєво розходяться в соцмережах. Лише в його інстаграмі майже мільйон підписників.

Реклама

Фактично Анадол був першим, хто використав штучний інтелект у публічних творах мистецтва. Митець співпрацює з Google, Microsoft, NASA/JPL, Intel, IBM, Siemens, Epson, Гарвардом та Стенфордом так сам активно, як і з мистецькими інституціями, від Центру Помпіду до МОМА.

Анадол каже, що ШІ — це лише допоміжний інструмент, який міксується з рішеннями художника. "Його використання допомагає мені візуалізувати багато складної інформації — наприклад, хімічні формули", — пояснює він.

Фото: Марія Павлюк

"На цих зображеннях — інгредієнти та квіти, що використані у парфумі, — каже Рефік. — Ми "згодували" їх штучному інтелекту, щоб він почав думати. Кожна молекула, яку ми тут бачимо, — з розробленої Франсісом (Куркджаном. — Прим. ред.) формули. Ми перевели кожну в цифровий формат та поєднали за допомогою рідкого золота в сюрреалістичну цифрову скульптуру. До речі, саундтрек було створено з використанням тієї самої технології ШІ".

Про синтез парфумів та ШІ

Це був просто чудовий досвід. Мені (як і багатьом митцям, які працюють лише з цифровими інструментами), завжди не вистачає якогось елементу. Адже аудіо та відео насправді недостатньо, щоб сповна передати концепцію, відчуття та емоції.

На мій погляд, нюх — дуже важливе нейросенсорне доповнення для розуму та душі.

Про L’Оr de J'adore

Не знаю, чи знайду я достатньо емоційних слів, але моя дружина та партнерка користується J’adore, тож я знайомий із цим парфумом особисто вже багато років.

Втім, саме нова формула дає найпотужніше відчуття рідкого золота. Принаймні, саме таке мав я, створюючи цю скульптуру.

Про традиційні та сучасні уявлення про золото й красу

Якщо говорити про погляд Крістіана Діора, то він вічний, позачасовий. Для мене це створює геть інший всесвіт.

І золото в ньому — матерія. Воно не обов’язково має бути гнучким: воно просто не має меж та рамок, існує поза простором і часом.

Ця скульптура — як вікно, де золото стає нескінченною щедрою формою, що заповнює всю виставку.

Про почуття, які мають виникнути у глядача

Натхнення — це головне. Я вважаю, що використання цих 300 000 000 зображень квітів і дуже складної формули парфуму, перетворення цієї інформації на тривимірну скульптуру за допомогою штучного інтелекту є новою формою мистецтва. Це не схоже на картину чи скульптуру, це не схоже на використання звичайних технологій, я сподіваюся, що ця інновація та свіжість можуть надихнути.

Про різницю в підходах машин та людей

Люди й машини завжди разом. Інтернет, WEB1, WEB2, WEB3, — а зараз і AI — для мене це завжди співпраця людей та машин. Це як ремісничий механізм, де кожна сторона докладає багато праці та зусиль, щоб створити новий світ, якого не існувало раніше. Сподіваюся, майбутнє — це співпраця людей і машин, яка розкриє потенціал нових всесвітів.

Про власну роль

У мене є роль диригента, це як шеф-кухар на кухні. Ви повинні поєднати занадто багато інгредієнтів разом. Уявіть собі, що у нас були парфуми і у нас були зображення, відео, аудіо, алгоритм, дані, і все це треба було об’єднати в спільне почуття. Майбутнє — це поєднання мультисенсорних всесвітів, щоб розблокувати нові історії. Це новий спосіб оповідання світу. Новий світ просто зараз з'являється з минулого.

Фоторепортаж

Спеціально для українського Vogue Марія Павлюк зафільмувала атмосферу виставки, яка відкрилася 26 вересня в Парижі, в Національній школі витончених мистецтв Les Beaux-Arts de Paris, та триватиме до 8 жовтня, розповідаючи історію J'adore.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.