До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ручна робота: як створюють новий аромат Acqua di Parma

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura саме так називається новий аромат італійського бренду Acqua di Parma, створеного з допомогою старовинних артизанальних технік.

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura, Acqua di Parma

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura це свято італійських плантацій бергамота, де збирають дорогоцінні фрукти. Не всі знають, що таке бергамот і уявляють його по-різному. Увага, фото: бергамот власною персоною.

Реклама
Bergamotto Di Calabria La Spugnatura, Acqua di Parma

La 'Spugnatura' давня реміснича техніка екстракції, що допомагає вивільняти цінну есенцію бергамота і створювати живий, об'ємний, повний аромат.

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura, Acqua di Parma

Це цитрусове дерево, яке дає плоди, що майже не вживаються в їжу, тому в супермаркеті їх зустріти вкрай складно. Якось для б'юті-зйомки редакція Vogue розшукувала ці плоди по всьому світу, від Нью-Йорка до Сіднея. Зрештою, трохи бергамота знайшли в гурме-відділі лондонського Harrod's.

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura, Acqua di Parma

Мало хто знає, але майже весь бергамот у світі з Калабрії, південно-західної частини Італії, з носка італійського "чобота". Гори, море, ґрунт створюють ідеальний мікроклімат для цієї рослини. До слова, коренева система бергамота настільки потужна, що його саджанці використовують для вирощування лимонів (до прикладу, на Сицілії): висаджують бергамот, а до нього прищеплюють гілку лимона.

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura, Acqua di Parma

Pillar fragrance італійського Дому Acqua di Parma — Bergamotto di Calabria (2010). В 2021-му його вирішили випустити обмеженою кількістю, в розкішному фарфоровому флаконі, розписаному вручну білими і золотими плодами бергамота. Ароматні речовини для цієї лімітованої серії вирішили зібрати вручну

Давня артизанальна техніка la spugnatura, коли есенція бергамота витягується вручну, мистецтво, яке потребує часу і умілих, точних, тонких рухів. Вона в цьому: майстер розрізає кожен плід на дві половинки добре заточеним ножем, потім за допомогою спеціальної ложки-гачка, що заветься "каваторе", відділяє шкірку від м'якоті. Відразу після цього шкірку вручну натирають морськими губками, які вбирають ефірні олії. Потім майстер стискає губки, наповнені оліями, всередині теракотової ємності, щоб зібрати дорогоцінну запашну рідину.

Два майстри можуть обробити від 75 до 100 кг фруктів на годину. Для отримання одного кілограма ефірної олії знадобиться не менше 200 кг бергамота. Ось і виходить: цілий день важкої роботи — і лише 4 кг ефірної олії. Складно, дорого, але результат неперевершений. М'яка морська губка під час контакту зі шкіркою плода зберігає всі грані аромату, і саме цей унікальний шлейф є Bergamotto di Calabria La Spugnatura.

Bergamotto Di Calabria La Spugnatura, Acqua di Parma

Новий Bergamotto di Calabria Acqua di Parma це ольфакторна подорож до гаю, де шелестять на вітрі бергамоти. Дім пропонує зривати стиглі плоди, насолоджуватися ароматом їхньої шкірки. Ноти мандарина і апельсина в центрі композиції підносять соковиті і фруктові акценти плода, а грейпфрут підкреслює його кислі нотки. Аромат злегка мінеральний, з металевим свіжим відгомоном герані. Насичений, яскравий і повний бадьорості аромат, що оспівує бергамот у всій його красі.

Як виготовляють флакон, дивіться у галереї.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.