До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як пережити зиму: лайфхаки парфумера

У проекті Vogue UA "Як пережити холоди" експерти з догляду, у зачісках та макіяжі розповідають, які трюки і хитрощі допоможуть провести зиму з комфортом – і максимальною користю для краси. Сьогодні парфумер, ольфактолог Богдан Зубченко розповідає, які аромати зігріють в мороз.​

Як і в моді, в парфумерії існують тренди. І хоч вони не змінюються з фантастичною швидкістю кожен сезон, загальний вплив на індустрію відчувається. Так, зараз в моді 90-ті. Для парфумерії це означає, що озонові, альдегідні і акватичні аромати, які переживали пік популярності 20 років тому, святкують тріумф. Але треба сказати, що з ними краще почекати, наприклад, до весни. Справа в тому, що вони самі по собі холодні. А на морозі ноти води можуть "замерзнути". Наприклад, Bvlgary Aqua, красивий чоловічий аромат, нюховий еквівалент бірюзової хвилі, в мороз "скляніє" – і створюється дивне відчуття, ніби хвиля не встигла добігти до берега, застигла в повітрі.

Але існують "холодні" аромати, які прекрасні взимку: наприклад, Chanel №22, побудований на поєднанні білих квітів і альдегідів. Вони виблискують, як кристали, розсипаються тисячею осколків, і створюється враження, що перебуваєш всередині люстри Baccarat. На жаль, це фантастичне розкриття, "північне сяйво" аромату, – непередбачене, тому холодний аромат в холод – завжди експеримент.

Що стосується класичних рекомендацій, то все просто: взимку хочеться зігрітися, влітку – освіжитися. З цього і треба виходити, обираючи аромат "по сезону" собі або в подарунок. Взимку найбажаніші інгредієнти ароматів – амбра, ваніль, східні і деревні ноти, палкі пряні композиції.

Палкими можна вважати ті, що містять прянощі, – наприклад, гострі перці. Знаменитий Геза Шен, автор "Молекул", любить гострі перці – йому вдається розкривати всі їхні нові межі. Але зі стручковим перцем працюють багато "носів".

Perfectly Marvelous, Diana Vreeland

До дерев'яних ароматів традиційно відносять ті, що пахнуть корицею – незважаючи на те, що кориця має і "їстівний" підтон: очевидно нагадує про десерти і випічку.

Gentlemen Only Absolute, Givenchy

До теплих спецій відносять шафран з його пряним теплим звучанням. Він перетинається зі ще одним важливим трендом в сучасній парфумерії – шкірою. Його синтетичні аналоги часто використовують, щоб створити ефект шкіри в композиції. "Шафранова шкіра" – своєрідний ольфакторний мем.

Ange ou Demon, Givenchy

Взимку добре носити композиції, що дають ілюзію тепла. Парадоксальним чином до них відносяться квіткові. Велику радість і передчуття весни приносить жасмин – весняна квітка з розкішним звучанням. У ньому є сонце, він створює відчуття світла, чуттєвої радості.

A La Nuit, Serge Lutens

Ще одна група ароматів доречних взимку, – гурманські: теплі, солодкі, затишні.

Mon Paris, YSL

Троянда знову популярна – і теж, звичайно, зігріває. Вона безумовно красива у складі східних композицій, у поєднанні з фруктами (чорною смородиною і персиком), цукатами, модним удом. Тема східних ласощів, рахат-лукум (який не що інше як рожеві пелюстки з цукром, перетворені в мармелад і присипані цукровою пудрою), рожевого варення створюють ілюзію зігрівальної, теплої млості.

Rose d'Arabieиз коллекции Armani Privé, Giorgio Armani

Говорячи про зігрівальні аромати, не можна забути про легенди, вінтажні аромати. Shalimar чудовий сухого літа і у тріскучий мороз. У нього є одна особливість. Якщо носити його кілька днів поспіль – через кілька днів проявиться накопичувальний ефект 'Shalimar'. А все тому, що у нього так зване довге розкриття, і коли повністю розкрилися базові ноти з'єднуються з верхніми, то це звучить наркотично і розкішно.

Shalimar Souffle de Parfum, Guerlain

Неймовірно хороший у холоди і Opium YSL: у ньому є все – і прянощі, і гвоздика, і кориця, і жасмин, і ладан. Ця східна композиція – пікантна, гаряча, сексуальна – чудово розганяє кров.

Black Opium Nuit Blanche, Yves Saint Laurent

Читайте також:

Бьюти-находка: кушон Dior

Реклама

Як пережити зиму: лайфхаки дієтолога

Любимые бьюти-средства Карла Лагерфельда

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.