До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як Chanel #5 став головним ароматом в исторії парфумерії

Найвідоміший аромат у світі CHANEL № 5 святкує 100-річний ювілей — в розквіті слави.

Chanel #5

№ 5 — неймовірно фотогенічний. Кришечка в точності повторює контури "восьмикутного серця Парижа", Вандомської площі — як її бачила Коко Шанель з вікна свого номера в готелі Ritz. Флакон прикрашає будь-який кадр і всюди має однаково чудовий вигляд: і в декадентській мармуровій ванні, і в лаконічній сучасній спальні — немов його навмисне створювали для Instagram. Єдина поправка: аромату рівно 100 років.

Реклама
Chanel #5. 1921 рік

Не без того, щоб флакон злегка видозмінювали: в 1921-му, коли Мадемуазель Шанель затвердила п'ятий зразок парфумів, представлених їй парфумером Ернестом Бо, флакон був із тонкого скла. Вже через три роки ребра зміцнили — щоб його можна було не лише зберігати в будуарі, серед скриньок слонової кістки і витончених статуеток, але і носити з собою. Революційна на ті часи ідея. Як і сам аромат.

Chanel #5

Уперше в історії парфумерії парфуми пахли не квітами або ваніллю, а чимось абстрактним, холодним і абсолютно чарівним. Наддоза льодистих альдегідів, хмара жасмину сорту грандіфлорум, оберемок пишних столистних троянд і ще 80 інгредієнтів. Композиція була тріумфальною, харáктерною, "гучномовною". Для жінок, які не боялися заявити про себе, а вимагали визнання, — так, як і сама Мадемуазель.

Gabrielle Chanel by Francois Kollar. 1937

Формулу CHANEL № 5 бережуть як скарб; її хранителем призначають штатного парфумера Дому. Сьогодні це Олів'є Польж; до нього секрет сорок років оберігав його батько, легендарний Жак Польж. Втім, стовідсотково підробити CHANEL № 5 неможливо навіть за наявності хроматографів, спектрометрів й іншого складного обладнання: як і в дорогоцінних винах, композиція дуже залежить від якості природного матеріалу. Він у CHANEL унікальний, найкращий з можливих: у Грассі досі резервують урожай жасмину і троянд для CHANEL. І все-таки сировина піддається впливу клімату: відіграють роль сила вітру, кількість опадів і сонячних днів, поточний склад ґрунту й інші фактори. У троянд, як і у винограду, теж може бути не найвдаліший рік. Але цього покупцеві не поясниш: формула повинна залишатися такою, як її задумали в 1921-му. За цим стежить майстер-парфумер Дому.

Chanel #5

CHANEL № 5 справедливо називають найуспішнішим і найпродаванішим ароматом в історії. Ба більше, американський ринок Дому CHANEL вдалося завоювати тільки за допомогою парфумів. Простодушні американські солдати, які штурмували бутик Дому в Парижі після закінчення Другої світової війни, щоб привезти додому справжній французький трофей, були впевнені, що бренд так і називається CHANEL № 5.

Мерилін Монро в промо Chanel #5

№ 5 естетичний код, оспіваний і в поп-культурі. У 1959 році флакон включили до постійної експозиції Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку, а в 1980-х Енді Ворхол присвятив йому знамениту серію з дев'яти зображень.

Chanel #5 by Warhol christies.com

5 це щасливе число самої Мадемуазель Шанель, яка, як і багато знаменитостей, була забобонною. В її квартирі на рю Камбон у Парижі, де вона творила і приймала гостей, п'ятірки зустрічаються повсюди. Навіть вигадливі вензелі на люстрі, якщо придивитися уважніше, не що інше, як цифра 5.

Та сама люстра з апартаментів на rue Cambon

"Парфуми — це невидимий, зате незабутній, неперевершений модний аксесуар. Він сповіщає про появу жінки і продовжує нагадувати про неї, коли вона пішла", — говорила Мадемуазель. Вона пішла півстоліття тому. А № 5 до цього дня нагадує про неї світу.

N°5 Parfum 1950, Collection Patrimoine de CHANEL

Текст: Олена Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.