До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що слід знати про засмагу: думка експерта

Люди втомилися від почуття провини від виходу на пляж, кажуть у Payot. Тому марка багато розповідає про безпеку і захист від ультрафіолету. А заодно створює нові засоби, які дають змогу насолоджуватися сонцем.

Сонцезахисна серія Payot Sunny

Promotion

Реклама

"Сонце – це друг чи ворог?" – запитує на лекції з захисту від сонця Майя Дадеєва, міжнародний експерт французької марки Payot. Аудиторія майже хором відповідає: "Ворог". Боязкі голоси "друг" тонуть у хорі тих, хто сонця боїться.

Майя Дадеєва, Payot

Правда в тому, що все залежить від "користувача". У глобальному сенсі сонце, звичайно, друг. Без нього життя на Землі не існувало б – принаймі, в тому вигляді, в якому воно існує зараз. Фотосинтез, наприклад, без сонця не є можливий. При нестачі сонця сповільнюється синтез вітаміну D в організмі, люди хмурніють, впадають в апатію. Але у нього є і небезпечна сторона: найочевидніший побічний ефект – опік; відкладені ефекти – значно небезпечніші: загострення акне, старіння шкіри, рак.

У сонця – спектр променів, всі різняться за довжиною хвилі. Такі промені як С затримуються в атмосфері; А і В досягають Землі. Промені як А проникають всередину шкіри, пошкоджують клітинні мембрани, викликають фотостаріння і рак; промені як В викликають опіки. Payot пропонує захист і від тих, і від інших. Засоби марки також захищають і від інфрачервоного світла, але про це немає гучних заяв: поки вчені лабораторій Payot не отримали точних цифр, в яких можна було б висловити ефект.

Про меланіни

Меланін не виробляється в шкірі тільки під впливом сонця. Він є в організмі завжди – і саме він відповідає за колір волосся, шкіри, райдужної оболонки очей. Під дією сонця меланін просто виробляється активніше.

Засмага у різних людей відрізняється. Це тому, що існує два типи меланіну: еумеланін – коричневий або чорний пігмент; феомеланін – червоний. Другий характерний для рудих людей, які миттєво згорають.

Існує небезпечний міф про те, що сонцезахист треба застосовувати тільки в перші дні на сонці, щоб не згоріти, а потім виробився меланін (читай "засмага"), що захистить шкіру від опіків. Насправді, смаглявий відтінок захищає шкіру приблизно так само, як SPF 2. Тому користуватися санскріном необхідно не тільки в перші дні відпустки, а кожного дня перед появою на сонці.

Про засмагу

Чи можлива засмага з високим фактором захисту? Безумовно, так. Важливо пам'ятати: засоби з високим SPF не блокують 100% променів. Повний захист від ультрафіолету за допомогою засобів є неможливим – і це треба пам'ятати. Але як же тоді розуміти SPF? – у Payot застосовують простий і зрозумілий спосіб: цифра поруч з абревіатурою SPF на упаковці засобу вказує, скільки ультрафіолетового випромінювання буде заблоковано. Щоб нейтралізувати ті, що залишилися, санскрін збагачують антиоксидантами.

SPF вище 50 в Payot не застосовують, щоб не заплутати споживача і не провокувати його з'являтися на сонці в небезпечні години, без капелюха, окулярів та одягу.

Про хімічні і фізичні фільтри

У Payot використовують тільки хімічні фільтри, і ось чому: засоби з фізичними фільтрами (діоксид цинку, діоксид титану) добре вивчені і безпечні, але їх великі частки якраз і залишають той самий білявий наліт, через який люди уникають їх регулярного нанесення. Якщо ж частинки подрібнити, вони працюватимуть як вільні радикали і будуть лише пошкоджувати шкіру.

SPF-фактори в різних засобах, нанесених послідовно, не сумуються. Так, якщо на шкірі є тональна основа з SPF 15 і денний крем з SPF 30, то правильно орієнтуватися на більш високий SPF – 30. У Payot також нагадують, що SPF 15 і SPF 30 відрізняються не вдвічі, а дуже незначно.

Про правила нанесення

Існує кілька правил. Найважливіше – наносити санскрін кожні дві години, а також після купання, активних ігор і плавання. Важливо нанести засіб за 30 хв до виходу на сонце – хімічні фільтри повинні проникнути в шкіру, щоб почати діяти.

Потрібно пам'ятати і про кількість; її розраховують: 2 г/1 см2. Але оскільки виміряти поверхню шкіри неможливо, то орієнтир такий: 30 мл (5-6 чайних ложок) на обличчя і тіло. Це мінімум удвічі більше, ніж зі звичайним засобом для догляду.

При такій витраті одного флакона 200 мл повинно вистачати одному користувачеві всього на два дні. Той, хто заощаджує, позбавляє шкіру необхідного захисту. Витрати, звичайно, колосальні, але вчені працюють, щоб їх оптимізувати. І тим не менше, посилити концентрацію так, щоб склад залишався безпечним – поки неможливо.

Потрібно пам'ятати ще одне правило: найспекотніший час, з 10 до 17, треба проводити в тіні, а на сонце виходити в одязі, капелюсі та окулярах.

Сонцезахисна серія Payot Sunny
Чи завжди потрібен санскрін?

У Payot вважають, що наносити санскрін потрібно не завжди. Треба орієнтуватися на індекс ультрафіолету UVI. Його значення можна знайти в прогнозі погоди. При 2 і нижче захист не потрібен навіть тим, хто весь день на вулиці. Якщо до 4, то півгодини на вулиці без санскріну шкоди не принесуть. Нарешті, якщо індекс більше 6, санскрін необхідний. І чим вищий індекс, тим сильніше потрібен захист. Сьогодні, в сонячний квітневий день, індекс ультрафіолету в Києві дорівнює три – півгодинна прогулянка може обійтися без SPF. Важливо не плутати значення UV-індексу і яскравості сонця: на око його не зміряти. Краще звіряти з показниками в телефоні, тому що хмари від ультрафіолету не захистять.

Про нові засоби

Нова лінія Payot – коуч з красивої засмаги. Марка не просто виробляє санскріни відповідно до дерматологічних стандартів, а й навчає користувачів, як набути засмагу мрії. А заодно дає гарантії безпеки, ефективності та задоволення. Правильний, системний захист – це триступенева система, яка допомагає підготувати шкіру до сонця. У складі засобів – 5 фільтрів широкого спектру дії і потужні антиоксиданти.

Сонцезахисна серія Payot Sunny

Текстури засобів – легкі, невагомі, нежирні – більше нагадують текстури засобів для догляду. Вони продумані так, щоб можна було отримувати максимум задоволення від моря, пляжу і сонця. Якщо текстура буде неприємною, то повторно її наносити не захочеться, а повторне нанесення – це ключовий момент успіху у захисті від сонця. Щоб уникнути саботажу, в Payot попрацювали з ніжністю текстур.

У складі всіх засобів – комплекс Sublime Tanning, який включає екстракт обліпихи, олії шипшини і кокоса. Ця комбінація допомагає шкірі виробляти більше меланіну, зволожує, захищає, підвищує чутливість до сонця.

Перший етап: підготовка до сонця

Для підготовки в Payot придумали активатор засмаги, який називається Magic Mousse A Bronzer. Це пінка-мус, яка при нанесенні перетворюється в м'яке масло. Нею пропонують почати користуватися за місяць до передбачуваного виходу на пляж.

MAGIC MOUSSE À BRONZER, Payot

Чому шкіра опікається? – запитує Майя. – Шкіра не може миттєво, одним помахом виробити меланін у потрібній кількості. Клітина меланоцит, своєрідна фабрика з виробництва меланіну, в звичайних обставинах виробляє, скажімо, 10 одиниць продукції. Збільшити "вироблення і відвантаження" в один момент клітини не в змозі. Для цього потрібна як мінімум сировина – амінокислота тирозин, фермент тирозинази і так далі. Завдання мусу для підготовки – допомогти меланоцитам запасти сировину для меланіну і збільшити його виробництво. В результаті, під час зустрічі з першими сонячними променями, шкіра реагує нормально. Засмага лягає рівніше, зменшується ймовірність опіку.

У формулі мусу також екстракт апельсина (флавоноїди в його складі підвищують вироблення меланіну) і екстракт червоного апельсина. Його фруктові кислоти відлущують ороговілі клітини і таким чином полірують поверхню шкіри. Засмага лягає краще і довше тримається. Засіб підходить і для тіла, і для обличчя.

"Якщо немає часу готуватися до відпустки, чи варто витрачатися на мус? – варто, – пояснює Майя. – Тести показали, що вже за тиждень він збільшує вироблення меланіну на 25% – і це не просто гіпотеза, а результат клінічних досліджень". У цілому мус допомагає зберегти здоров'я шкіри, її капітал молодості. А до того ж він служить засобом для догляду, який може замінити крем для тіла. Флакона вистачить в середньому на місяць.

Другий етап: захист

Другий етап – це захист від сонця безпосередньо на пляжі.

Стимулятор засмаги BRUME LACTÉE SPF30, Payot. Спрей збагачений складниками, що стимулюють засмагу, доступний в дорожньому форматі

У складі спрею, крім захисних фільтрів, – еритрулоза, малиновий цукор, який допомагає зафіксувати засмагу. У результаті у користувача менше спокуси виходити на сонце.

SPF50 CRÈME SAVOUREUSE, SPF50 CRÈME DIVINE, Payot

Це один і той же засіб: в меншому об'ємі – для обличчя, в більшому – для обличчя і тіла. У складі – потужні антиоксиданти. Так, в екстракті сливи какаду – в 100 разів більше вітаміну С, ніж в цитрусових, а в олії соняшника в 12 разів більше вітаміну Е, ніж в оливковій.

Суха олія для тіла і волосся SPF15, Payot

Суха сонцезахисна олія живить шкіру і захищає волосся від зневоднювання.

Третій етап: продовження засмаги
REFRESHING GELÉE COCO, Payot

Охолоджувальне желе після засмаги схоже на м'якоть кокоса і пахне відповідно. Воно заспокоює, зволожує, містить екстракт алое, кокосову воду і вже знайому нам еритрулозу, яка допомагає продовжити засмагу.

Сонцезахисна серія Payot Sunny
Пайо Париж. Санні. На правах реклами. Парфумерно-косметична продукція. ТОВ "Егзагон". Тел.: (044) 33-77-000, www.hexagone.ua

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.