До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Баланс і помірність: 7 порад від експертів про те, як відновити шкірний бар’єр

Крижаний вітер, так само як і стрес, недосипання, часта зміна косметики або надмірне вживання засобів з активними компонентами можуть порушити міцність епідермісу, від якого залежить краса та здоров’я шкіри. Vogue зібрав поради дерматологів про те, як діяти, якщо це вже сталося, і яку sos-косметику та за яким принципом використовувати.

Реклама

Почервоніння та лущення шкіри – проблема, знайома сьогодні багатьом: за пошуковим запитом "відновлення шкірного бар’єра" на TikTok було отримано 129,5 мільйона переглядів. "Міцність епідермісу може бути порушена внутрішніми або зовнішніми чинниками, а часто й поєднанням обох, – пояснює лікарка-дерматологиня Мері Соммерлад. – Внутрішні чинники пов’язані з генетикою та високим рівнем стресу. Зовнішні – охоплюють надмірний вплив суворих погодних умов, як-от занадто яскраве сонце в поєднанні з вітром або екстремальні перепади температури, наприклад, вихід з нагрітого приміщення на пронизливий холод на вулиці; вплив потенційних хімічних подразників, зокрема АНА-кислот і ретиноїдів або мила, що містить SLS або будь-які фізичні подразники. А ще додайте до цього списку забруднення повітря, паління, недосипання та алергени.

І хоч чинників безліч, найпоширенішою причиною, як не дивно, за словами провідної дерматологині Анжалі Махто, є надмірне застосування косметичних засобів з активними речовинами або використання завеликої кількості продуктів одночасно. "Все це обтяжує шкіру й призводить до порушення її бар’єра" – говорить лікарка.

Як дізнатися, що шкірний бар’єр порушено

"Якщо ви відчуваєте брак вологи та стягненість шкіри, то причиною цього може бути порушення епідермісу, – говорить докторка Емма Крейторн, дерматологиня й головна лікарка клініки Klira. – Шкіра може бути сухішою, лущитися або свербіти. Як наслідок – можуть з’явитися висип, розацеа та екзема".

Симптомом порушення епідермісу може бути свербіж, почервоніння або потемніння шкіри, а також зміна її текстури на шорсткішу й грубішу. "Люди з чутливою шкірою схильні страждати від порушення шкірного бар’єра, тож мають бути особливо пильними", – говорить докторка Мері Соммерлад. Вік також є важливим чинником у цьому питанні, зауважує лікарка-косметологиня Сара Чепмен: "З віком наша шкіра сповільнює власне виробництво ліпідів, керамідів і гідраторів, які є трьома ключовими компонентами, що створюють міцний шкірний бар’єр".

Отже, як відновити шкірний бар’єр?

  1. Спростіть процедуру догляду

Передусім треба усунути будь-які тригери, які можуть спричинити ушкодження шкірного бар’єра. Для цього косметологиня Кетрін Маккензі Патерсон радить скоротити процедуру догляду за обличчям до потрібного мінімуму: "Подумайте про очищувальний засіб, зволожувальний крем і протисонцеві фільтри, а також відкладіть будь-які ретиноїди та кислоти". Для вмивання Кетрін рекомендує м’який і заспокійливий засіб без ароматизаторів, наприклад, очищувальний крем від iS Clinical або молочко для чутливої шкіри Toleriane Dermo-Cleanser від La Roche-Posay. Дотримуйтеся свого режиму догляду за шкірою та утримайтеся від експериментів – "для того, щоб взяти все під контроль, потрібні тижні", – говорить докторка Емма Крейторн.

<b>Крем для вмивання, iS Clinical</b>

  1. Додайте інгредієнти для відновлення

Шукайте зволожувальні засоби з високим умістом керамідів і додайте до щоденного догляду гіалуронову кислоту, щоб заспокоїти та зволожити шкіру, радить докторка Соммерлад. "Я рекомендую сироватку Vichy Mineral 89, а поверх неї заспокійливий крем", – каже вона. З безлічі відновлювальних засобів докторка Емма Крейторн рекомендує бальзам Cicplast Baume B5 від La Roche-Posay, нічний крем Rich Night Cream від Cetaphil і лосьйон Epidermal Repair від SkinCeuticals – всі вони допоможуть відновити шкірний бар’єр.

Крім гіалуронової кислоти й керамідів, "шукайте інгредієнти, що зміцнюють бар’єр, як-от ніацинамід і жирні кислоти", – рекомендує лікар-естетист компанії Ouronyx Марко Ніколозо. Щоб зняти запалення й запустити репаративний процес, косметологиня Шейн Купер рекомендує спробувати терапію червоним світлом – світлодіодну маску можна використовувати в домашніх умовах або відвідати косметолога.

<b>Відновлювальний бальзам Cicaplast Baume B5, La Roche-Posay</b>

  1. Дбайте про шкіру делікатно

Це може здатися очевидним, але, окрім спрощення процедури догляду, важливо уникати всього, що вручну відлущує шкіру, наприклад, надто грубих серветок для обличчя або скрабів. "Вмиватися варто теплою водою, щоб не спровокувати подразнення", – говорить дерматологиня Анжалі Махто й додає, що швидкого розв’язання проблеми немає, але якщо дотримуватися цих порад, шкіра відновиться якомога швидше. "Якщо лікування почалося відразу, то сподіватися поліпшення стану шкіри можна за три-чотири тижні, а в разі довготривалих ушкоджень варто чекати до трьох місяців", – каже вона.

  1. Повертайтеся до звичайного догляду поступово

Тільки тоді, коли шкіра знову стане здоровою, можна потроху повертатися до свого звичайного догляду. "Починайте вводити по одній активній речовині за раз (наприклад, використовуйте ретиноїди впродовж кількох тижнів, перш ніж повернутися до вітаміну С або кислотного пілінгу), але якщо маєте хронічну дисфункцію шкірного бар’єра, ви завжди маєте вибирати м’якіші активні речовини", – говорить Мері Соммерлад. Так, ретинол можна замінити на ретинальдегід, оскільки він делікатніший (Crystal Retinal від Medik8 – чудовий варіант). Що стосується кислот, шукайте PHA, а не AHA, "і використовуйте протисонцеві засоби на основі рідини, оскільки їх треба менше втирати, на відміну від кремів. Я віддаю перевагу Capital Soleil від Vichy та Ambre Solaire Anti-Pollution від Garnier, тому що вони додатково містять ніацинамід", – каже лікарка.

<b>Сироватка з ретинальдегідом Crystal Retinal 1, Medik8</b>

  1. Експериментуйте з розумом

"Здоров’я шкірного бар’єра, як і всього в житті, – це про помірність і баланс, – говорить фахівчиня з питань догляду за обличчям Кетрін Маккензі Патерсон. – Намагайтеся уникати будь-яких тригерів, які спричинювали проблеми в минулому, і не змінюйте косметику надто часто". Використовуйте цілісний підхід до щоденного догляду й прислухайтеся до власної шкіри, особливо в разі додавання нового активного інгредієнта – шкірі потрібен час на адаптацію.

  1. Не забувайте про захист

Захист є ключовим, тому "щоранку використовуйте сироватку або зволожувальний крем з антиоксидантами й протисонцевим фільтром широкого спектра дії, щоб захистити свій бар’єр від ультрафіолету, забруднювальних речовин та інших агресивних чинників довкілля", а також віддавайте пріоритет сну. Вночі природні процеси відновлення й регенерації досягають піка.

  1. Харчуйтеся збалансовано

Баланс є ключовим у питаннях догляду за шкірою, але те, що відбувається всередині нас, також має вплив на шкіру. "Зверніть увагу на якість продуктів, які ви споживаєте, та збалансованість раціону, у якому мають бути горіхи, фрукти та риба", – рекомендує Купер. Косметологиня Сара Чепмен радить щодня вживати високоякісні домішки з омега-олією: "Ви помітите, що шкіра стане пружнішою, а загальний стан здоров’я поліпшиться".

Текст: Hannah Coates

За матеріалами www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.