До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи можна молоко в разі акне: розповідає лікар

Що їсти в разі акне, яких продуктів уникати, щоб не провокувати висипання, розповідає лікарка-дієтологиня, ендокринологиня Наталія Самойленко

Акне супроводжується гіперактивністю сальних залоз, стовщенням рогового шару й порушенням балансу бактерій. Причиною акне є гормональні зміни й підвищена чутливість рецепторів до чоловічих статевих гормонів, андрогенів. А супутнім чинником, тригером, що провокує запалення, можуть стати збої в роботі шлунково-кишкового тракту, тому їжу можна застосувати як додатковий інструмент у профілактиці та лікуванні, обмежуючи або виключаючи ті чи інші продукти.

Реклама

Незбиране молоко. Молоко має своє біологічне завдання — запуск процесів росту людини. Але в зрілому віці ріст припиняється, а молоко у великих кількостях провокує інсуліноподібний чинник росту 1 (ІФР-1), що збільшує виробництво шкірного сала. Саме воно слугує їжею для бактерій Propionibacterium acnes, пропіонових бактерій акне, які живуть у гирлах сальних залоз.

Трансжири. Вони не тільки підвищують ризики серцево-судинних захворювань, онкологічних хвороб, цукрового діабету 2-го типу й передчасне старіння організму, а й провокують акне, впливаючи на активність сальних залоз. Наявність у складі продуктів може бути не очевидною, тому звертайте увагу на марковання, особливо на слово "гідрогенізований".

Рафіновані вуглеводи, до яких належить цукор (зокрема й тростинний, сиропи, газована вода), біле борошно, шоколад. Вони мають високий глікемічний індекс, швидко підвищуючи рівень глюкози та інсуліну в крові. Інсулін робить андрогенні гормони активнішими та збільшує інсуліноподібний чинник росту 1 (IGF-1). Це сприяє розвитку висипання, пришвидшуючи ріст клітин шкіри та збільшуючи вироблення шкірного сала.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.