До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Міфи і правда про збільшення губ: розповідає ін’єкціоніст

Розвінчуємо найпоширеніші та найекзотичніші міфи про збільшення губ з допомогою дерматокосметолога, експерта з ін’єкцій, лікаря Андрія Ваганова-Дашкова

Міф № 1. "За кордоном ніхто не збільшує губ, ця практика характерна тільки для нашої країни"

Реклама

Це міф. Контурну пластику губ роблять у всьому світі. У деяких країнах на філери припадає 50%, іноді — до 70% продажу всіх ін’єкцій. І левова частка препаратів використовується для корекції губ.

Різниця тільки в підході: в Європі віддають перевагу природному вигляду. А в таких країнах, як Іспанія, Аргентина, Бразилія, полюбляють вигадливішу, гіперболізовану красу. Є навіть так звана бразильська техніка корекції — вона дає об’ємні, пишні губи.

Стосовно француженок люди часто впевнені, що ті не використовують філерів, — і помиляються: Франція є світовим лідером у виробництві філерів. Просто французи дотримують власного підходу до корекції й намагаються зробити так, щоб вона була максимально непомітною. Плюс надають багато уваги терапії. Так досягається ефект "поза віком".

Міф № 2. "Губи накачують ботоксом"

Це було міфом донедавна: "ботоксом" блокували рухливу міміку; в губи кололи препарати на основі гіалуронової кислоти, а нейропротеїнів не застосовували. За останні два роки лікарі переглянули підхід до корекції. Якщо раніше лікарі працювали із середньою третиною обличчя, то нині фокус уваги змістився "поверхом вище". Сьогодні для корекції форми й розміру губ справді застосовують не тільки філери, а й нейропротеїни, до яких належить і ботокс, і диспорт. Нейротоксини чудово працюють проти старості й стають дедалі популярнішими. Нові дослідження засвідчують, що вони не просто знерухомлюють м’язи , а й стимулюють фібробласти, а отже, глобально омолоджують шкіру.

Сьогодні лікарі здатні коригувати не просто форму рота, а й рухи губ, і патерн усмішки. Ботокс, який вважається одним з найвивченіших препаратів, прибирає кисетні зморшки, допомагає збільшити губи, впоратися з ясенною усмішкою, розправити заломи в куточках рота. Головне, грамотно вибрати препарат, дози, показання, точки введення, адже багато залежить від вихідних даних пацієнта.

Міф № 3. "Якщо контурна пластика непомітна, то не варто її й робити"

Все залежить від запитів людини. Якщо, наприклад, ідеться про зірку сцени, то губи, умовно кажучи, має бути видно з останніх рядів. Якщо людина будує політичну або суспільну кар’єру, їй важливо просто бути відпочилою на вигляд.

Втомленого вигляду людям надають опущені куточки рота. Останній конгрес з естетичної медицини в Монако присвятив куточкам рота цілу сесію. А все тому, що в період локдауну люди нескінченно дивилися на своє зображення в Zoom. Кут зору під час онлайн-конференцій зазвичай зміщується трохи вниз, і втомлений вигляд увиразнюється.

"Усмішку сумного клоуна" можна прибрати ін’єкціями. Методи різні: треба аналізувати, що призводить до опускання. Якщо з віком пішли жирові пакети — треба застосовувати філери. Якщо тягне м’яз — потрібна корекція нейропротеїнами. Якщо дерма зрощується зі SMAS — знадобиться нехірургічна сепарація: за допомогою канюлі лікар відділяє шари, і натяг слабшає, куточки рота знову підіймаються. Водночас не треба вводити жодних препаратів, слідів не залишається. 5 хвилин — і готово.

Міф № 4. "Контурна пластика дає ускладнення"

Звісно, як і за будь-якого втручання в організм, тут можуть бути ускладнення. Про філери треба знати таке. Це насправді імпланти, які ставлять у м’які тканини обличчя. Там є кровообіг, який з уведенням філерів може порушитися, що завжди обговорюється з пацієнтом. Здебільшого ми застосовуємо нетравматичні техніки. Менше використовуємо голки, частіше — канюлі. І так мінімізуємо ризики.

Некроз — найбільше ускладнення, можливе в разі уведення філерів. Згідно зі світовою статистикою, воно настає приблизно в 0,1% випадку. На щастя, ситуації, коли щось пішло не так, настають відразу, і лікар може ліквідувати проблему на місці. Такого, щоб людина після ін’єкцій пішла додому й раптово там померла від ускладнень, не буває. Фотожахіття, які транслюються у викривальних косметологічних пабліках, стосуються лікарів-нелегалів і препаратів, придбаних на чорному ринку.

Є чіткі медичні протоколи для лікування ускладнень, всі грамотні лікарі з ними ознайомлені, здатні негайно розпізнати тривожні симптоми й миттєво знайти рішення. Антидот у разі некрозу — препарат гіалуронідаза, який є в кожному кабінеті.

Міф № 5. "Після збільшення губ буває фіброз"

Почасти це правда; у разі будь-якої ін’єкції, будь-якої травми шкіри може статися фіброз. Багато залежить від якості препаратів. Сьогодні у світі налічується приблизно 300 компаній, що випускають філери, і серед них — 5 світових лідерів: Allergan, Teoxane, FillMed, Galderma, Merz, які надають безпрецедентної уваги якості й випускають максимально очищені препарати, що мінімізують можливі ризики.

Панікувати не треба: техніки введення нині безпечні й не травматичні. Ось 20 років тому, коли вводили напівперманентні філери, ризики були великими. Сьогодні ризик фіброзу вищий у разі татуажу, ніж під час контурної пластики губ.

До речі, фіброз — це не завжди погано. Ми викликаємо контрольований фіброз тканин під час установлення ниток. Є спеціальні нитки, що підтримують форму рота, створюючи ущільнення й фактично новий каркас.

Фіброз — це побічний ефект ін’єкцій, але не можна сказати, щоб це була катастрофа, яка призводила б до якихось плачевних результатів. Навпаки, у деяких пацієнтів фіброз працює на благо, коли ефект від філерів триває довше ніж зазвичай — саме внаслідок ущільнення тканин.

Міф № 6. "Губи колють тільки заради збільшення"

Це міф. Контурну пластику губ роблять і заради омолодження — щоб відновити об’єм дерми, підшкірно-жирової клітковини. Губи старіють — так само, як і весь організм. Після 30 вони втрачають в об’ємі до чверті міліметра на рік. Загалом до 40 років вони можуть зменшитися на 2—3 мм. Це призводить до появи кисетних зморщок, втрати форми тощо.

На об’єм і старіння губ впливає і зміна прикусу з віком, і те, як людина розмовляє й артикулює. Є зарубіжні дослідження, що підтверджують кореляцію між тим, якою мовою людина говорить, і утворенням зморщок. Слов’янам, наприклад, притаманна слабка артикуляція, і менша кількість зморщок навколо рота. Для латиноамериканців характерна рухливіша міміка під час розмови — і відповідно схильність до утворення кисетних зморщок. Але тут теж жодних проблем: є спеціальні філери. Естетисти сьогодні розглядають губи як центр симетрії всього обличчя. Є певні естетичні канони: форма брів корелює з формою верхньої, форма підборіддя — з формою нижньої губи. Так обличчя має природний і гармонійний вигляд.

У поколінь Z і Y свій запит: це експерименти з формою, підсилення сексуальної агресії. Адже якщо 30 років тому змінити форму губ можна було тільки за допомогою пластичної операції й установлення постійних імплантів, то сьогодні маніпуляції прості й безпечні, а експериментувати із зовнішністю можна скільки завгодно.

Та іноді ми відмовляємо пацієнтам: якщо в них завищені очікування, схильність до дисморфофобії, підсилена залежність від цифрового контенту й соцмереж. Найпростіше оцінити, який ти маєш насправді вигляд, — це підійти з люстерком до вікна, з якого падає світло. Навіть штучне освітлення призводить до спотворення.

Іноді пацієнти скаржаться на асиметрію: "З цього боку все добре, а з цього — проблема". Перше, що я запитаю, — з якого боку падає світло. Адже будь-яка тінь змінює обличчя. Тому важливо, як людина на себе дивиться: у монітор, у смартфон, у люстерко. Дзеркало в ліфті й приміряльні — завжди найпідступніше. Або, наприклад, дзеркало в салоні: підсвітка там часто влаштована так, щоб стиліст бачив форму голови й усі нюанси кольору. Але стрімко спадне світло окреслить відразу всі вади.

Міф № 7. "Люди вимагають губи як в інста-масках"

Так, це правда. Поширений запит, коли люди експериментують із зовнішністю в digital, а потім хочуть зберегти ефект у реальному житті. Наскільки реалістичними є такі сподівання — бути, як в інста-фільтрі, — оцінює лікар. Нині розробляють застосунки для лікарів, щоб можна було спрогнозувати зміни за секунду. Раніше таке ПЗ коштувало десятки тисяч доларів, а створювали його для великих клінік, які працюють в галузі пластичної хірургії й комплексної стоматології. Сьогодні воно доступне для всіх через програми в смартфоні.

Міф № 8. "Контурна пластика — це крок до гіалуронових вусів"

Таке ускладнення буває. Все залежить від того, куди, навіщо і який препарат увели. Це завжди вибір фахівця. Таке стається, коли відбулася міграція препарату (зазвичай він дуже м’який). Важливо продіагностувати пацієнта, почути його побажання, і тоді вже вибирати препарат і техніку введення. М’які ставлять дуже поверхово; для зміни форми ми вибираємо щільніші текстури і йдемо трохи глибше в шкіру — саме для того, щоб уникнути дифузії в сусідні відділи.

Татуаж, герпес можуть призводити до ускладнень. Тому важлива діагностика, анамнез, очікування — сьогодні, завтра, за рік, за п’ять років. За цей час людина може змінювати соціальні ролі, і краще передбачити зміни.

Міф № 9. "Уколи краси для чоловіків здебільшого вибирають геї"

Це міф. На світовому конгресі в Монако прозвучала статистика: попит на ін’єкції серед чоловіків виріс на 420%. До пандемії ріст становив 200%. Сьогодні спостерігаємо зростання попиту на чоловічу контурну пластику і в Україні. Ми дуже тонко підходимо до корекції. Губи колемо заради того, щоб зберегти їх зволоженими, відновити їхню молодість. І, звісно, тут немає жодного зв’язку із сексуальними вподобаннями чоловіків: за процедурами приходять як гетеро-, так і гомосексуальні чоловіки.

Радше є зв’язок із соціальним статусом, коли чоловікові важливо не тільки носити костюм Brioni, а й мати відповідний вигляд. І байдуже, як досягається ефект: генетика, процедури, маски, масаж, апаратний догляд. І, звісно, не варто думати: "вколов — і відразу видно". Хорошу роботу буде складно визначити навіть фахівцеві.

Сьогодні чоловіки досить безкомпромісні в питаннях догляду. Це ввійшло в ужиток. До того ж ін’єкційні втручання на кшталт філерів не потребують частого повторення, і людям зручно — не треба постійно надавати уваги процедурам щодня.

Міф № 10. "Наймодніша форма губ — пласка, наче людина притиснулася ними до скла"

Цей тренд панував у доковідні часи. Такі губи були популярні в певних соціальних групах. Нині складно сказати, що є якийсь єдиний тренд, сьогодні люди хочуть невеликих змін, які дають змогу стати кращою версією себе.

Нині є попит на яскраво окреслений контур губ. І ми повернулися до цікавої техніки, яку вигадав лікар Себа ще 2012-го. Вона викликає менше фіброзів і змін. Полягає в такому. На контурі губ є білий валик. Якщо точно потрапити в нього зрізом голки, то він набуває фізіологічної форми й дає змогу підсилити контур, зробити губи злегка вивернутими й виразними, але максимально природними.

Міф № 11. "Препарат згодом накопичується в губах і після кількох років змінює їхню будову. Верхня губа важчає, видовжується"

Гіалуронова кислота зазвичай розпадається впродовж року під впливом власної гіалуронідази пацієнта, тож якісний препарат утилізується в природний спосіб у строк від 8 до 12 місяців, залежно від його щільності. Отже, несправедливо стверджувати, що вона десь накопичується.

На розмір верхньої губи впливає прикус. Коли ортодонти правильно виставляють оклюзію, може змінитися й об’єм губ. Питання в тому, як сильно вплинув неправильний прикус на формування м’яких тканин. Адже губи лежать на зубах, як на підкладці, і зуби часто визначають форму й об’єм губ.

До речі, саме тому пацієнти, яким зняли брекети, часто приходять за ін’єкціями: брекети давали той самий симпатичний ефект припухлості, а коли прикус приходить у норму, зуби вирівнюються й додатковий об’єм зникає.

Нині багато пацієнтів після 60 років, яким зробили гарну стоматологічну роботу, відновили прикус, висоту зубів. І, природно, вони хочуть відновлення м’яких тканин. І тут ін’єкції приходять на допомогу, обличчя стає гармонійним та іноді — досконалішим, ніж в юності.

Міф № 12. "Гіалуронова кислота входить до складу бронхо-легеневих виділень у пацієнтів з коронавірусом. Це означає, що гіалуронова кислота накопичується в організмі й може провокувати набряк тканин у легенях"

Звучить страшно, але розвіймо міські легенди. Всі живі істоти на планеті Земля складені з гіалуронової кислоти. Це природний міжклітинний гель, наявний в організмі. Його вироблення може підсилюватися в певних ситуаціях. Наприклад, ми поранилися. Відбувається грануляція — перша фаза заростання рани. По суті, це вироблення гіалуронової кислоти, щоб вона стимулювала фібробласти до вироблення колагену й зволоження. А ще гіалуронова кислота здатна зруйнувати колаген, "зшитий" цукром, — та сама жахлива реакція глікації, яка змушує тканини старіти.

Сьогодні ми часто робимо біоревіталізацію губ, щоб пацієнт не просто зволожив їх, а й подивився, який варіант може бути в разі збільшення. Ефект короткостроковий, триває до місяця, але пацієнт може зрозуміти, чи треба йому робити ін’єкції надалі.

До речі, з’явилося нове покоління філерів, яке здійснює біоревіталізацію з довготривалим ефектом. Деякі дослідження засвідчують, що стимуляція вироблення колагену й зволоженості відбувається в разі використання двох типів гіалуронових кислот.

Не можна говорити однозначно, які філери ліпші: є світові бренди, які посідають провідне місце у світі й виявляють себе чудово на практиці; є безліч різновидів філерів: біфазні, монофазні, мультифазні. Жоден лікар не працює тільки з одним. Він зважає на цілі й завдання, які ставить перед ним пацієнт.

Міф № 13. "Вивести гіалуронову кислоту з організму неможливо, вона там на все життя, а наслідки не вивчені"

Якщо пацієнт хоче повернутися до свого початкового вигляду, то завжди можна застосувати біосинтетичну гіалуронідазу й прибрати філер повністю. Звісно, є препарати на основі кальцію гідроксиапатиту, але їх ніколи не ставлять у губи. Є препарати на основі полімолочної кислоти, які застосовують для стимуляції власних об’ємів. Але знову ж таки в губи ми такі філери не ставимо.

Гіалуронова кислота на сьогодні — найбезпечніший для здоров’я пацієнта та найпередбачуваніший препарат. Є перевірені протоколи, є антидоти. Тому не варто боятися або зволікати зі змінами на краще.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.