До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Культ їжі: чому дієти не працюють

Рахувати калорії, їсти багато білка, не вживати глютен – і не схуднути ні на грам. Розвінчуємо найпопулярніші харчові міфи та пояснюємо, чому дієти не працюють.

В нашу епоху достатку їжа – ресурс, за який боролися наші предки, – стала причиною божевілля для багатьох, попри те, що її й так достатнньо. Люди підтримують бажання один одного схуднути, створюючи суцільний фон токсичних розмов, для яких в англійській мові є назва – fat talk. Це не лише прямолінійне "Щось ти погладшала", а й багато інших непрямих посилів. Комлімент "Маєш чудовий вигляд – схудла?" може бути почутий як "А що, до цього я була гладкою?" І тут недалеко до харчового неврозу – "Може, схуднути ще трохи?"

Реклама
Фото: Lachlan Bailey / Art Partner

Від розладів харчової поведінки не застрахований ніхто. Справа в наступному: все, що здавалося правильним науковим знанням про фізіологію і психологію харчування, найчастіше – медична традиція. У кращому випадку – безкорисна інформація.

Найпоширеніший міф про їжу стосується калорій. Одного разу на міжнародному конгресі з ожиріння в Празі я потрапив на лекцію про основи фізіології обміну речовин. Здавалося б, нічого нового, але я слухав – і все більше дивувався. Про те, що індекс маси тіла (вага, розділена на ріст в квадраті) нічого не говорить про стан здоров'я, я знав давно. Але про те, що є дослідження, згідно з якими норма калорій в день – це порожній звук, фікція, – і подумати не міг.

Існують десятки способів підрахувати калорії: додатки, фітнес-браслети, сканери і так далі. Однак багаторічні наукові дослідження показали, що будь-яка здорова людина в один день може з'їсти в два рази більше, ніж в інший, – і вага її залишиться стабільною. Важко не згадати поширену рекомендацію "2 000 Ккал в день". Так ось, норма коливається – від 1 300 до 3 500 в день. Суперечки фахівців, скільки калорій треба їсти, майже безглузді: тіло так не працює. Воно прекрасно адаптується до того, що сьогодні їжі менше, а завтра – більше.

"Наука" про калорійність продуктів ґрунтується на дослідженнях того, як енергія засвоюється організмом. А вона засвоюється по-різному. Так, якщо спалити пучок салату в грубці, виділиться, наприклад, 50 ккал. Якщо цей салат з'їсть корова, вона засвоїть 40, а якщо людина – то 25. Але калорійність продуктів – та, що на етикетках, – розраховується за усередненою формулою. І тільки нещодавно стали з'являтися дослідження про те, що коефіцієнт засвоєння у кожного свій. І якщо на сирі написано "200 ккал", то є ймовірність, що мій організм засвоїть 200, організм моєї подруги – 170, а чийсь ще – 210. Заздрити подрузі не треба: можливо, з інших продуктів калорії у неї засвоюються набагато краще. Чому так відбувається, до кінця не ясно. Може, це генетика, може, бактеріальна флора кишечника, а може, самопочуття і день циклу. Крім того, автори сучасних методик підрахунку калорій визнають, що цифри умовні, а виміряти калорійність споживаної їжі занадто складно.

Підрахунок калорій – лише один приклад харчових обмежень, які з'являються щодня і часом суперечать один одному. Ще живі в пам'яті рекомендації їсти менше продуктів з холестерином, щоб уберегти судини. Але недавно дієтологи засоромлено визнали, що холестерин в їжі майже не впливає на холестерин в крові. На жаль, більшість обмежень ґрунтується на вирваних з контексту наукових фактах (часто застарілих) і чиємусь бажанні заробити. Slim-індустрія – багатомільйонний бізнес, доходи якого продовжують рости разом із загальною одержимістю худорлявістю.

На міфах засновано безліч інших обмежень. Так, безглютеновая дієта дійсно важлива дуже невеликій кількості людей з алергією на глютен, але для інших не має ніякого сенсу. Тим часом ціни і попит на безглютенову їжу синхронно ростуть. Популярна також палеодієта ( "дієта печерної людини"). Правда, достовірних наукових даних про те, чим саме харчувалися предки, не існує. Єдине, в чому можна бути впевненими: їхнє харчування було мізерним і часто було причиною хворіб і ранньої смерті.

LCHF-дієта (з низьким вмістом вуглеводів і високим – жирів) – найпопулярніша в країнах Скандинавії. Вона на диво нагадує дієту Аткінса, і останнім часом її критикують все частіше. Є дані, що нестача вуглеводів знижує активність мозку, а надлишок білків в раціоні посилює ризик раку.

Сьогодні неймовірно популярні спеціальні рекомендації в питаннях харчування, засновані на дослідженнях ДНК і генотипу. На жаль, вченим поки занадто мало відомо (якщо відомо взагалі), які генетичні коди впливають на особливості засвоєння їжі. Тому всі спроби рекомендувати дієту в залежності від генів – це чергова спроба продати неіснуючі "останні наукові відкриття". І скільки ж сил витрачають люди, щоб слідувати рекомендаціям, які часто ні на якому науковому знанні не базуються.

Причина поширеності таких помилок дуже проста: страх. Страх перед їжею. Нею залякують з дитинства ( "Не з'їси – НЕ виростеш", "Не їси так багато: розтовстієш") і продовжують лякати всюди. Настільки часто, що люди перестають це помічати, звикають до нескінченного фону – і живуть у вічному невдоволенні собою. А всього лише і треба, що пам'ятати: будь-яка система, яка говорить, скільки, що і коли, – не панацея. Здорові і щасливі ті, хто їсть, коли голодний, і зупиняється, наївшись, не заїдає емоції, рухається із задоволенням і піклується про своє тіло. Худий чи гладкий – не так вже й важливо. Важливо – щоб з любов'ю і увагою. Тому зі списку новорічних резолюцій як мінімум один пункт – "дієта" – можна викреслити.

Текст: Влад Бухтояров, психотерапевт, специалист по интуитивному и осознанному питанию

Читайте також:

5 закусок у стилі "еко": швидко, смачно, поживно

7 причин полюбить бурпи

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.