До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 кроків до стійки на голові: радить Scorpioprincesse

Йога-тренерка Яна Бородіна, засновниця @scorpioprincesse,запускає курс "Спина і стійки", у якому зібрала весь власний досвід і знання про хатха-йогу. Відеокурс спрямований на зміцнення м’язів спини й кора, а також на збільшення витривалості. Спеціально для vogue.ua Яна розповіла, як навчитися стояти на голові. Всього 5 ефективних кроків.

Практика йоги пропонує безліч корисних поз, стійок і фігур. Але є одна, яка викликає суперечки як серед практиків-початківців, так і серед досвідчених тренерів. Новачки бояться пробувати — бояться ушкодити шию й перевантажити голову, а тренери переживають подвійно — з тих самих причин. Ідеться про перевернуту позу — стійку на голові, або, якщо говорити мовою йоги, про ширшасану.

Реклама

Ширшасана, як і будь-які ліки, корисна в правильному дозуванні й правильному застосуванні — з огляду на стан здоров’я та рівень активності людини. Якщо маєте проблеми з хребтом і шийним відділом, не варто ставати в стійку самостійно, без попередньої консультації з інструктором. Навіть якщо ви абсолютно здорові, я так само не рекомендую виконувати її без попереднього відбудовування або рекомендацій. До вашої уваги — максимально щадне знайомство із цією асаною. І напуття: будьте обережні й уважні.

Крок 1. Фундамент

1. Фундамент — це опора будівлі. У стійці на голові теж є фундамент. Це положення рук і відстань між ними. Від цієї, здавалося б, незначної деталі залежить навантаження на шию й хребет. Широко розставлені лікті "провалюють" плечі, і все навантаження припадає на голову, а цього категорично не можна допускати.

Крок 2. Замок

Замочок з пальців рук — немов паркан. Він слугує підкладкою для голови, зручною, але надійною конструкцією. Важливо: пальці рук і долоні обов’язково торкаються потилиці.

Крок 3. Забудьте про мах

Перша поширена помилка новачків у спробі зробити ширшасану — мах ногою. Забудьте про нього раз і назавжди, якщо справді хочете опанувати стійку на голові не заради фото в інстаграмі, а заради досвіду й здоров’я. Саме мах створює ілюзію того, що ви опанували стійку. Але забирає інше — контроль над тазом і м’язами кора, які насправді допомагають виконати ширшасану. Не засмучуйтеся, якщо спершу не виходитиме відбудова без маху: ходити ми теж навчилися не з першого разу.

Крок 4. Не поспішайте

Ще одна дуже поширена помилка новачків — поспіх. Не поспішайте випрямляти й підіймати ноги вгору. Ноги досить важкі, тому якщо стрімко їх випрямити, можна перевантажити спину й шию. Спершу раджу тримати їх у зігнутій позі або в позі метелика. І так доти, доки не з’явиться відчуття легкості в голові й балансу в стійці.

Крок 5. Тримайте спину

Повна ширшасана не передбачає прогину в попереку. Зверніть увагу на спину, тягніться ногами й відштовхуйтеся руками від мата (підлоги) вгору, "в небо", у такий спосіб забираючи вагу тіла з голови й уникаючи поперекового прогину. Будь-які варіації з прогином небезпечні. І навіть якщо бачите це в інтернеті, ліпше закрийте вкладку.

Visuals: Sergey Beloshitsky

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.