До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секрети краси: що було в косметичці Фріди Кало

Розповідаємо про засоби краси, якими користувалася Фріда Кало, — вони представлені в межах виставки Frida Kahlo, Beyond Appearances у паризькому Музеї моди Гальєра. Там побувала редакторка краси VOGUE UA Альона Пономаренко

Образ Фріди Кало — настільки впізнаваний, що за ним можна створити емодзі, і буде ясно, про кого йдеться, з першого погляду. І це попри те, що творчість художниці майже не представлена в Європі: на весь континент — лише одна картина Фріди, що зберігається в Центрі Жоржа Помпіду в Парижі.

Реклама
Le Cadre
Frida Kahlo1938
Центр Помпіду, Париж
Google Arts and Cilture

Хоч ця виставка відкрилася у вересні, вона досі має шалений попит. Черга відвідувачів збирається біля входу до паризького Музею Гальєра ще задовго до відкриття. Рекламний постер виставки — фото з американського VOGUE, яке зробив Тоні Фріссел у 1937 році.

Цікаво, що всередині експозиції можна побачити ще один розворот VOGUE, датований 20-ми роками. Видання згадувало Фріду в іншому контексті — як дружину метра, найвідомішого художника Мексики Дієго Рівери.

Саме Дієго, якого Фріда вважала катастрофою свого життя (більшою за ДТП з трамваєм, яке скалічило її тіло й змусило зазнати близько 40 операцій), ми завдячуємо тим, що сьогодні маємо змогу роздивитися флакони й баночки, якими в повсякденні користувалася велика художниця: після її смерті в 1954 Рівера замкнув усі її речі у ванній їхнього будинку La Casa Azul у Мехіко й заповів відкрити сховище тільки за 15 років після його смерті.

Дієго Рівера та Фріда Кало, 1939

Сховище відкрили лише у 2004, майже через 50 років після того, як Фріди не стало. Чотири роки тривала систематизація 6000 фотографій, 12 000 документів та 300 предметів. Попри проблеми зі здоров’ям, художниця була неймовірною модницею. Вона також обожнювала макіяж.

Getty

В її кімнаті, яка тривалий час була замкнена, знайшли банку крему Pond's, рум’яна й помаду Revlon, а ще — лаки для нігтів і кілька флаконів з парфумами. Судячи з напису на банці крему, у Фріди була суха шкіра.

Брови Фріди, які певним чином визначали її образ, не були полишені на самих себе, а, навпаки, були об’єктом постійної уваги та догляду. Фріда використовувала чорний олівець Revlon і засіб для росту волосся Talika.

Фото: Getty

CHANEL №5

На парфумерній поличці Фріди було кілька флаконів. Особливе місце на ній належало CHANEL №5 — порожній флакон лосьйону з однойменною назвою. Струнка й позачасова скляна форма і сьогодні б мала прекрасний вигляд в інстаграмі. Аромат складався з морозних альдегідних нот, змішаних з ароматом троянди й жасмину. Цікаво, що художниця була настільки зачарована красою флакона, що потім зберігала в ньому засіб для зняття лаку з нігтів. Апсайклінг як він є.

В експозиції музею є ще один флакон, скляний, з притертою кришкою. Його ідентифікувати не вдалося, проте багато дослідників кажуть, що серед фаворитів Фріди були також знамениті парфуми Shocking Скіапареллі.

Emir, Dana

Проте розгледіти флакон Emir, що його випустив бренд Dana в 1936 році, неважко.

Аромат створив парфумер Жан Карл і серед нот були амбра, сандал, бензоїн, а ще — камфора, іланг, гвоздика й ладан. Складний, багатовимірний, та такий, що більше ніколи не буде відтворений через обмеження використання тваринних нот у парфумерії.

Shalimar, Guerlain

Shalimar, перший у світі "орієнталь" з овердозою ванілі, вийшов у 1925 й визначив цілу епоху.

Shalimar, Guerlain

Названий на честь садів Шалімар у Пакістані, аромат був створений під натхненням від історії кохання імператора Великих Моголів Шах Джахана до дружини Мумтаз-Махал. Окрім ванілі, в композиції були ноти цитрусових, ветиверу, пачулів, троянди й сандала, шкіри, ладану.

Shalimar, Guerlain

Jean-Marie Farina, Roger & Gallet

Аромат, що відомий як один з перших у світі колоней, народився в 1709 році в Італії. Його автором був Джованні Марі Фаріна, а серед нот були цитрусові, дзвоники та свіжість квітів флердоранжу. 100 років по тому Дім Roger & Gallet відновив формулу. Навіть легкий колонь мав у базі білу амбру, мускус, кедр і сандал. І, звісно, пасував Фріді, яка дуже цінувала складні, гарні витвори.

Лак для нігтів Revlon

Фріда в дитинстві перенесла поліомієліт, тому одна її нога все життя залишалася тонкою; а згадана вище аварія додала шрамів. Це було однією з причин, чому художниця носила довгі спідниці. Проте каліцтво ніколи не було перешкодою для краси: Фріда любила яскраво-червоний лак, яким фарбувала нігті на руках і ногах.

Картина "Що дала мені вода", Фріда Кало, 1938

Флакончик лаку Revlon — один з артефактів колекції.

Лак для нігтів відтінку Frosted Snow Pink, Revlon

Макіяж

Фріда Кало любила моду (в її колекції була модна енциклопедія на кілька томів), а ще була віддана ритуалам краси. Вона заплітала волосся, укладаючи його над чолом короною, та прикрашала квітами, а також обожнювала макіяж. Про це свідчать не лише фото й автопортрети художниці, а й уміст її косметичних шафок.

Ліки

На поличці Фріди стояв засіб Hemostyl, що містив тваринну кров (кінську, якщо бути точними) та фолієву кислоту.

Вважалося, що він полегшує стан у разі туберкульозу, а ще допомагає робити густішим волосся. Засіб Neo-Hebaral використовувався як знеболювальне, саліцилат натрію — як протизапальне.

Гід виставкою радила переглянути фільм про життя та творчість Фріди із Сальмою Гаєк — каже, що він доволі точний і достовірний з історичного погляду. І вартий уваги, адже постать художниці надихала не лише пересічну публіку, а й світових дизайнерів, від Готьє й Макквіна до Ямамото й Ердема.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.