До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

За здоров’я: алкоголь — на шкоду чи на користь?

Чи справді свята (і будні) немислимі без піднятих келихів?

Фото: Agnes Lloyd-Platt

"З нагоди того, що більше не п’ю, я купила собі пальто Prada. Раніше я часто не мала грошей: розтринькувала їх на дорогий алкоголь. Тепер вкладаю в себе", — каже топмодель і громадська активістка Адво Абоа, яка кілька років тому повністю відмовилася від спиртного. Будемо чесні, не всі зможуть дозволити собі Prada на заощаджені від коктейлів гроші. Але на інвестиції в розкішні засоби для догляду має вистачити. Нескладний підрахунок: два виходи на тиждень "на келишок-другий" (плюс чайові) = культовий лосьйон Р50 Biologique Recherche.

Реклама
Варто тільки почати вимірювати вартість алкоголю в beauty-продуктах — і вже важко зупинитися

Варто тільки почати вимірювати вартість алкоголю в beauty-продуктах — і вже важко зупинитися. Вечірка чи сеанс мікрострумів? Три коктейлі чи масаж обличчя? Шампанське чи мезотерапія? Якщо додати до цього заощадження на afterparty-засобах (патчі проти набряклості, маски, які повертають до життя, детокс-крапельниці, дорогі вітаміни й гепатопротектори), то рішення уникати алкоголю починає здаватися цілком обґрунтованим.

Косметологиня клініки Tryfonova MD Наталія Краснопільська нагадує, що алкоголь має сечогінний ефект. Організм втрачає вологу й шкіра стає тьмяною, зневодненою. "Крім цього, — пояснює Наталія, — пригнічується вироблення антидіуретичного гормону вазопресину. Саме він відповідає за нормальну роботу нирок і утримує в клітинах воду та мінеральні солі. Через брак вазопресину натрій і калій виводяться з організму швидше. Виникає спрага й сухість слизових".

Якщо вживати алкоголь постійно, то в організмі знижується рівень вітаміну А

"Я могла випити пляшку вина з друзями після роботи, іноді посиденьки супроводжувалися горілкою або сухим мартіні, а інколи все це я випивала за одну ніч, і так бувало три-чотири рази на тиждень, — згадує Ліана Сатенштайн, редакторка сайту vogue.com, яка якоїсь миті перестала вживати спиртне зовсім. — Раптово я стала реально питущою людиною". Наталія Краснопільська застерігає, що коли вживати алкоголь постійно, то в організмі знижується рівень вітаміну А, потужного антиоксиданту, який відіграє ключову роль у виробництві колагену. Втрата колагену й еластину спричинює в’ялість, тому можна серйозно говорити про те, що алкоголь провокує старіння шкіри обличчя. Кровообіг порушується, виникають набряки, які згодом набувають неприємного синюватого відтінку, стверджує Наталя. З таким ефектом зіткнулася й Ліана: повіки, за її власним зізнанням, здавалися припухлими, як у разі хронічної алергії, а щоки обвисали й надавали хворобливого вигляду.

"Алкоголь швидко всмоктується в кров, — пояснює Краснопільська. — Судини першими реагують на надходження етанолу, від чого їхній просвіт розширюється, артеріальний тиск знижується. Відчувається приємне розслаблення, яке дають невеликі порції спиртного. Далі організм робить протилежне: судини рефлекторно звужуються, а тиск підвищується". Від постійних навантажень судинні стінки зношуються та руйнуються, до клітин надходить менше кисню й поживних речовин, а продукти розпаду виводяться повільніше.

Алкоголь б’є по мікрофлорі кишківника та провокує появу висипів

Якщо один-єдиний келих вина здатний викликати легкий рум’янець, то від регулярного вживання алкоголю обличчя набуває характерного червонуватого відтінку; на крилах носа, щоках і підборідді промальовуються лопнуті капіляри. Цю картину можуть доповнювати рожеві вугри. Судинна сітка згодом не зникає — прибрати її можна тільки за допомогою лазерної корекції. Нарешті, алкоголь б’є по мікрофлорі кишківника, унаслідок чого активізується патогенна мікрофлора й провокує появу висипів. Тож позиція косметологів щодо вживання алкоголю досить однозначна.

Багато хто з людей, зокрема й лікарі, активно поширюють міф про користь алкоголю

Але в сучасній культурі розпивання міцних напоїв вважається соціально прийнятною нормою: святкувати будь-яку подію заведено з келихом, а пристойно розбиратися в ігристому треба, щоб підтримувати small talk. З такими аргументами відмова від алкоголю — виклик системі. "Багато хто з людей, зокрема й лікарі, активно поширюють міф про користь алкоголю, — розповідає лікар, канд. мед. наук Андрій Бєловешкін. — Доходить до того, що на консультаціях мене запитують, чи обов’язково пити вино для здоров’я, якщо ніяк не хочеться".

Бєловешкін пояснює, що джерело міфів про користь алкоголю — неправильний дизайн досліджень, коли в контрольну групу непитущих потрапляють колишні алкоголіки й люди з важкими захворюваннями. Якщо порівнювати життєві показники таких людей з показниками тих, хто алкоголь вживає, то картина виходить спотворена. І звідси висновок, що алкоголь не тільки шкідливий, але й корисний. Хоча насправді з’ясовано: тривалість життя починає скорочуватися в тих, хто споживає 100 й більше мілілітрів чистого етилового спирту на тиждень. Це приблизно 10 келихів піно нуар. Припустімо, справді багато. Але навіть 10 г етанолу (неповний келих шампанського) можуть порушити серцевий ритм.

Що більше людина п’є, то вища ймовірність скоїти злочин або стати його жертвою

"Безпечні" дози алкоголю розраховують відповідно до того, як він впливає на печінку. Але він впливає не тільки на неї. "Ризики, коли від дози алкоголю залежить не тяжкість побічних ефектів, а їхня ймовірність, називають стохастичними, — каже Андрій Бєловешкін. — Що більше людина п’є, то вища ймовірність скоїти злочин або стати його жертвою. Алкоголь має сильний побічний ефект малих доз: він знижує самоконтроль і розгальмовує". Добре, якщо йдеться про нешкідливі речі на кшталт "з’їсти еклер на ніч". Гірше, якщо справа доходить до нападу панкреатиту, аритмії, небезпечного сексу, п’яного водіння. Шкідливість алкоголю іноді вища для оточення, ніж для того, хто п’є. А люди з генетичною схильністю легко стають залежними й від "безпечних" доз.

У разі тривалого вживання алкоголю зростають інші ризики: від ризику раку порожнини рота, носа, гортані, стравоходу, товстої кишки, печінки до ожиріння, адже спирт калорійніший, ніж білки й вуглеводи. Відомо більш як 200 хвороб, які виникають або загострюються через алкоголь. Він порушує сон, пришвидшує старіння, підвищує ризик депресії та психічних розладів. "Власне, алкоголь не має жодного унікального ефекту, крім його потужного руйнівного впливу. І якщо сьогодні вас оминуло, то немає жодної гарантії, що завтра теж зійде з рук", — висновує лікар.

Алкоголь притупляє пильність: порція картоплі фрі на ніч перестає гризти сумління

Коли будь-яка світська подія, сімейне свято або просто приємний вечір супроводжується ігристим і заледве який реквізит може зрівнятися за красою з келихом апероля в Instagram, то режим "без алкоголю" видається безглуздою жорстокістю. Але варто тільки спробувати — і можна переконатися: вода в келиху на тонкій ніжці не заважає соціалізації. А ще не викликає нападів зайвого оптимізму, коли здається, що з’ясувати, нарешті, стосунки з колишнім, — це слушна думка.

Алкоголь провокує переїдання. По-перше, притупляє пильність: порція картоплі фрі на ніч перестає гризти сумління. По-друге, у нашій національній традиції пити не закушуючи, — майже не заведено. І навіть якщо не замовляти повноцінних страв, а обмежитися нешкідливими снеками на зразок фруктів або горіхів, то легко можна перебрати пів денної норми калорій, невимушено поглинаючи сир, виноград або кеш’ю. Саме тому дієтологи, розробляючи програми харчування, настійно радять своїм пацієнтам повністю відмовитися від алкоголю хоча б попервах. Ну й ще тому, що в келиху шампанського, наприклад, — 120 ккал. Скільки келихів ми випиваємо впродовж веселої вечірки? "Коли любиш, то не лічиш" — кажуть французи.

Пити й не шкодити здоров’ю — неможливо

"Пити й не шкодити здоров’ю — неможливо, — зазначає pro-age терапевт, засновник клініки ReFuture Євген Шагов. — Це з категорії "їсти фастфуд і не гладшати". Не досить рятуватися ізотоніками після бурхливої ​​ночі: важливо вміти уникати зневоднення та інтоксикації, які провокує етиловий спирт. Слабоалкогольні напої (включно з улюбленими для багатьох Hugo й Aperol Spritz) подразнюють ШКТ, тому доведеться не тільки убезпечитися від надмірного вироблення кислоти в процесі вечірки, а й методично підтримувати здоров’я. Інакше гастрит і зниження імунітету гарантовані. Солодкі напої сприяють усмоктуванню етанолу; сивушні олії, барвники та інші домішки підсилюють похмілля, але правда в тому, що цукру й барвників не варто вживати і в інші дні. Спиртне позбавляє якісного сну, а завдання ж — не просто виспатися після бурхливої ​​ночі. Набагато важливіше підтримувати здорові циркадні ритми постійно.

Лікарі вважають, що так званий детокс після пиятик сам по собі не має сенсу. "Розумніше розібратися, про що сигналізують післясвяткова нудота або головний біль. Потрібно розуміти, як працює алкоголь і бачити в його наслідках маркери порушень, тобто за симптомами розпізнавати слабкі місця в захисній системі", — зауважує Євген Шагов.

Коли складні переживання накривають з головою, розважитися й випити келих червоного — найгірше, що можна зробити

"Зимові місяці, коли життя стає менш насиченим, а переживання — чіткішими й інтенсивнішими, — прекрасна пора для знайомства із собою, — розповідає психотерапевтка, фахівчиня з питань розладів харчової поведінки Ніколетта Єрусланова. — Це можливість розвинути свої навички усвідомленості, навчитися помічати й диференціювати почуття та емоції, які сигналізують про справжні бажання й потреби. Коли складні переживання накривають з головою, розважитися й випити келих червоного — найгірше, що можна зробити. Алкоголь притупляє чутливість, а якщо ігнорувати й глушити біль, тривогу, страх та інші складні почуття, то згодом вони тільки наростатимуть".

Життя — не низка випадковостей, які призводять до невідомого завтра. Це наслідок кроків, зроблених учора. Саме тому в наші непрості часи не варто шукати ані істини, ані опертя в спиртному — зрештою все налагодиться й без нього, особливо якщо докласти до цього власні зусилля. Цілком реально щоранку прокидатися кращою версією себе — другого шансу прожити щасливе життя не випаде.

Текст: Олена Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.