До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як вийти зі стану апатії: практичні поради

Апатія – це стан млявості, байдужості, зниженого інтересу до навколишнього світу й людей. Спеціалісти платформи "Розкажи мені" зібрали низку практичних психологічних порад, як дати собі раду та вийти з апатії, а vogue.ua публікує найдієвіші з них.

1. Навчіться контролювати власні думки.

Реклама

Це першочергово, якщо йдеться про життєву або реактивну депресію. Допомогти подолати такий стан, а також власну схильність до "прокручування" одних і тих самих думок і подій, до яких додаються особисті "катастрофи", може щоденник автоматичних думок. Там варто фіксувати таке:

  • Думка.
  • Почуття.
  • Що я хочу зробити.

Кожна автоматична думка запускає почуття, емоції. Отже, завдання — зробити їх підконтрольними: навчитися розуміти свої емоції, давати їм ім’я і знаходити в них приховані справжні потреби.

2. Навчіться говорити про себе та свої бажання.

Табу на власні бажання, життя для когось рано чи пізно призводять до почуття втрати себе. Варто знайти у своїх стосунках те, що подобається, а у звичному побуті – те, що тішить серце. Намагайтеся бути ближчими з собою, ніж із кимось.

3. Відпочивайте.

Розслабляйтеся та намагайтеся отримувати задоволення розумом, тілом, душею. Організм людини може сам відновлюватися й накопичувати ресурси для дальшої діяльності.

4. Не намагайтеся контролювати все і всіх, включно із собою.

Контроль виснажує, тож варто усвідомити, що неможливо контролювати думки та плани людей, політичні події тощо. Насамперед опікуйтеся собою, своєю психікою та власним психологічним станом. Ведіть щоденник автоматичних думок, занотовуйте туди свої емоції, навчіться чути себе – саме так контроль стане вторинним.

Якщо ви пережили сильний шок, втратили когось із близьких, були змушені емігрувати тощо, краще обов’язково звернутися до фахівця.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.