До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як відбілити зуби у природній спосіб

Хочете голлівудську усмішку, але не мрієте про похід до стоматолога і немислимий рахунок? Ось кілька способів відбілити зуби в домашніх умовах.

Photo: Alique

"Очі можуть бути дзеркалом душі, але рот — це перше, на що дивляться люди", — говорить доктор Ірвін Смігел, американський стоматолог, який освітлив посмішку Елізабет Тейлор для журналу New York у 1982 році. Ще він винайшов лазер для відбілювання зубів і популяризував використання косметичних вінірів у 1970-х. Хоча перші відбілювання зубів датуються часом правління Клеопатри, коли багаті єгиптяни демонстрували свій статус за допомогою білосніжної усмішки, вибіленої пастою з меленої пемзи і винного оцту. (Стосовно менш гидливих римлян, то вони використовували урину, що містить природний відбілювач — аміак).

Реклама

Сьогодні наші полички у ванній заповнені найрізноманітнішими допоміжними засобами, які обіцяють допомогти відбілити зуби, від порошків з активованим вугіллям і фарби для зубів до спеціально розроблених зубних паст і холістичної практики обполіскувати рот кокосовою олією. Але чи можна дійсно самостійно і швидко відбілити зуби? Розповідаємо, що може допомогти.

Як відбілити зуби у природній спосіб?

"Обережно почистіть зуби сумішшю з меду, паленої солі і оцту", — радив впливовий французький хірург Гі де Шоліак в 14 столітті. Сьогодні, коли нове покоління технологій для відбілювання зубів збирає навколо себе багато зацікавлених ротів, усе ще залишається місце для дешевшого варіанта природного відбілювання зубів. Наразі є кілька популярних технік для самостійного відбілювання, одна з яких — порошок з активованим вугіллям. Але наскільки чорний порошок здатний допомогти нам позбутися жовтих відтінків, повернувши білі? Теорія полягає в тому, що вугілля видаляє плями із зубів за допомогою процесу під назвою "адсорбція". Суміш із дрібного чорного порошку, що складається з кістяного і викопного вугілля, оливкових кісточок, тирси і шкаралупи кокоса при сильному нагріванні змінює внутрішню структуру, стаючи ще більш пористою, ніж звичайне деревне вугілля. Немає наукових даних, які доводять ефективність відбілювання зубів за допомогою цієї суміші, але доведено, що вона ефективно поглинає зубний наліт та інші речовини, які забарвлюють зуби, природним чином створюючи видимість білішої посмішки.

Як відбілити зуби вдома (з допомогою стоматолога)

Перенесімося в 17 століття, коли барбери підпилювали зуби і застосовували кислоти для відбілювання, руйнуючи зубну емаль. Сьогодні стоматологи використовують висококонцентрований перекис водню для миттєвого відбілювання, але таке лікування може бути дорогим. "Це ефективно, але результати варіюються від пацієнта до пацієнта, і важко визначити, яким буде результат", каже докторка Пенелопа Холл, британський стоматолог, яка працює в Сінгапурі. "До того ж, багато хто переносить цю процедуру дуже болісно, ​​враховуючи, що больові відчуття тривають ще кілька днів. Пацієнти часто вдаються до відбілюючих ванночок у домашніх умовах, так що процедура виходить ще дорожчою". Докторка Холл вважає, що найкращий спосіб відбілити зуби це поєднання індивідуально підібраної стоматологом вибілюючої ванночки і придбаного у крамниці набору для відбілювання Opalescence 35% Carbamide Peroxide. "Найпрекрасніше в прописаному стоматологом відбілюванні те, що пацієнти періодично можуть додавати відбілюючі засоби самостійно". Такі індивідуальні ванночки містять нижчий рівень перекису, ніж пропоновані в кабінетах стоматологів, тому їх потрібно використовувати регулярніше.

Чи відбілює зуби кокосова олія?

Ще одні чутки, пов'язані з відбілюванням, стосуються кокосової олії. Цій аюрведичній практиці понад 3000 років, а полягає вона в тому, щоб щодня тримати в роті столову ложку кокосової олії упродовж 20 хвилин. Кажуть, що олія проникає в наліт, сприяючи відбілюванню зубів через певний час. Хоча олія може сприяти здоровому стану порожнини рота — очищаючи зуби і ясна від бактерій, — доказів того, що вона дійсно відбілює зуби, мало. "Багато людей кажуть, що вона відбілює зуби, але цьому немає жодних реальних доказів", — говорить Еміне Алі Раштон, експерт з Аюрведи і автор The Body Balance Diet Plan. "Я використовую кокосову олію, щоб очистити рот, ясна та зуби, а також вивести токсини. Я також вважаю, що вугілля і кокосова зубна паста роблять мої зуби світлішими. Через те, що вони злегка абразивні і глибоко очищають, зуби після них можуть здаватися білішими, але кокосова олія сама по собі не справляє такого ефекту".

Чи відбілює зуби сода?

"Харчова сода чудово видаляє плями, але може бути абразивною, — говорить докторка Холл. — Фізично вона не відбілює емаль, а просто очищає зуби, видаляючи зубний наліт і плями". І це головний нюанс. Більшість методів природного відбілювання зубів насправді спрямовані на видалення плям. Поверхневі плями з'являються через кофеїн, вино, колу, тютюн, а також деякі ліки, захворювання і генетику, і часто їхній появі на зубах можна запобігти.

Як запобігти появі плям на зубах?

На жаль, знебарвлення зубів безпосередньо пов'язане з частим вживанням кофеїну і червоного вина, тому відмова від цих продуктів — поряд з цигарками і ягідними смузі — допоможе повернути білосніжну усмішку. Вироблення слини має першорядне значення для руйнування жовтого нальоту. Найважливіший час для чищення зубів — це [дві хвилини] перед сном. Упродовж дня ми ковтаємо 2000 разів, але коли ми спимо, можемо ковтнути всього 20 разів, і в роті у нас пересихає. Нутриціологиня Наташа Корретто рекомендує їсти хрусткі продукти, як-то яблука, горіхи і насіння, сира цвітна капуста і брокколі, адже жувальні рухи стимулюють вироблення слини. Але ефект від будь-якого відбілювання тимчасовий — включаючи відбілюючі смужки, які освітлюють частину зуба — тому чай, кава, вино, тютюн і кола все одно повторно забарвлять зуби.

Уникнути подальшого знебарвлення неможливо, але дотримуючись усього кількох правил харчування, проходити процедуру відбілювання можна рідше.

Текст: Ellen Burney

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.