До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Співучі чаші: особистий досвід редакції Vogue

Редакція Vogue вирушила на церемонію звуку — і на власному досвіді відчула, як працюють співучі чаші.

Реклама

Про церемонії sound healing ми писали не раз. Але вперше присвятили їй цілий ранок, вирушивши туди невеликою командою. На такі церемонії просять приходити в зручному одязі; перевдягатися не обов’язково, головне — відчуття внутрішнього комфорту. Ми потрапляємо до просторого залу з високими стелями й кариматами, де багато повітря і чистий простір. У центрі — дівчина в білому, навколо якої розкладені якісь незвичні предмети: бубни, пір’я, пахощі — як у крамниці на Алеї 9 3/4 (якщо ви розумієте, про що я).

Дівчину звуть Катя Бахірка, вона створює одяг під брендом Bakhirka Apparel, довго жила в Лондоні й заснувала фонд допомоги корінним племенам Deep Forest Foundation. Називає себе провідницею між світами, часто їздить до Перу. Катя проводить саундгілінг-сесії. Це звукотерапія, що допомагає гармонізувати ментальне й фізичне тіло. В її арсеналі — гонг і кришталеві чаші, дерево пало санто, а також доповнення до сесій — дихальні вправи й медитація. Катя навчалася в Алессандри Монтани, послідовниці Дона Конро, майстра, що відродив Гонг у сучасному світі; вони слухали тишу в Мексиканських печерах, вивчали резонанс матері землі й грали на кришталевих чашах у сакральних сенотах.

https://www.instagram.com/bakhirka_katya/

Припускається, що церемонія занурює людину в стан абсолютного спокою, допомагає розслабитися й відновитися. Це ми й перевірили на власному досвіді, прийшовши на саундгілінг наприкінці напруженого робочого тижня. "На повноцінному сеансі саундгілінгу я була вперше, — каже журналістка vogue.ua Валентина Анохіна. — Раніше тільки наприкінці йога-практики розслаблялася під різні звуки під час шавасани. Зі співучими чашами відчуття нові: тут важливо пам’ятати про дихання, налагодити зв’язок з відчуттями в тілі і, як мені здається, неодмінно сформулювати запит (навіть якщо це просте „хочу відірватися від метушні" або „щоб налаштуватися на продуктивний день"). Словом, з яким настроєм ввійдеш у практику, з таким унаслідок з неї і вийдеш. Ще порада: не аналізувати те, що відбувається, а довіритися йому. Тоді справді можна помітити незвичні реакції в тілі й, можливо, вловити силует відповіді на якесь питання, що непокоїть".

"Церемонія Звуку" — це медитація, яка супроводжується різними цілющими інструментами, як-от алхімічні кришталеві чаші, гонг, камертонні вилки, чаймси та інші музичні інструменти корінних племен шикапа — барабани й маракаси, — пояснює Катя. — За допомогою звуку кожен учасник практики занурюється в м’яку подорож усередину себе й повертається тілом і свідомістю до природного гармонійного стану. Таким чином фізичний, ментальний та емоційний шари отримують регенерацію, відновлення, і пожвавлення". Церемонії завжди різні, залежно від фаз Місяця, пори року та настрою учасників.

На початку церемонії простір очищають димом тлійного дерева пало санто. Це сакральне дерево, яке росте в Південній Америці. Катя використовує старі запаси, які привезла з Перу. Не всі знають, але за останні кілька років пахощі пало санто стали популярні, і сьогодні робити нові запаси й використовувати їх вважається недружнім щодо навкілля. Замінити їх можна квітковою водою, ефірними оліями.

Ну і, звісно, звуком, який так само сприятливо впливає на простір. "Звук має цілющу силу завдяки своєму холістичному резонансу, — каже Катя. — Він налаштовує хвилі головного мозку на сприятливі вібрації — як-от дельта, тета й частоти сольфеджіо. Саме в таких станах відбувається розслаблення, відновлення, а також поповнення енергії".

Getty

Під час церемонії можна витягнути карту Таро зі спеціальної колоди, що слугуватиме підказкою й додатковим повідомленням на шляху до трансформації. Її тлумачення Катя обіцяє надіслати у воцап, — можливо, це наштовхне на роздуми про власне життя або спонукатиме до трансформацій.

Getty

Для практичних і приземлених людей, які перманентно кудись поспішають і над якими тяжать дедлайни, всі ці слова — білий шум. Але ми слухняно сидимо з прямими спинами, співаємо мантри, дихаємо. Найприємніший момент настає, коли можна влягтися на каримат — і повністю розслабитися, слухаючи звуки чаш. Іноді Катя щось співає несподівано потужним, глибоким голосом, і це розслабляє ще сильніше.

Getty

Під час практики можна пити чай — у нас це напій з блакитного лотоса. Дуже незвичний, прозорий смак, який найпростіше описати словом "неземний". Коли настає час повертатися в реальність, у нас у всіх — схожі відчуття: здається, що ми побували в спа.

Виходячи зі студії, де проходила церемонія, ми чуємо звук дзвонів Михайлівського собору — і доходимо висновку, що це дуже гарні фінальні акорди нашого саундгілінгу. До речі, (це ми усвідомили тільки нині) після закінчення церемонії ми синхронно вирушили обідати не до звичного Dinner's, а замовили собі величезні порції зелених салатів. Мабуть, якісь життєві процеси все ж гармонізувалися на рівні наших фізичних тіл.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.