До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий досвід: як підсилити оргазм

Олександра Камінська розповідає про свій шлях до вершини насолоди

30 листопада – Міжнародний День Сексу, а Олександра Камінська розповідає про свій шлях до вершини насолоди.

Про існування оргазму я дізналася набагато раніше, ніж про те, як і для чого будувати стосунки. Від початку оргазм для мене був не про стосунки з кимось, а про стосунки із собою й ставлення до себе. Так минали роки, і ввесь цей час я була щиро переконана: петинг — найкраще, що можна отримати від сексу, а з оргазмом я значно ліпше впораюся й сама — без сторонньої допомоги. Багата практика років з 13 без потреби бути гарною та сексуальною перед кимось, приємність від самого процесу, пізнання меж особистої насолоди.

Реклама

Маю сказати, що все це зробило моє сексуальне життя однобоким. Експерти, які вивчають жіночу сексуальність, Wallen K та Lloyd EA підтвердили дослідженнями 2011 року, що цінність пеніса в досягненні оргазму перебільшена: тільки 23% жінок отримують оргазм з вагінального сексу. До того ж, на противагу еякуляції, жіночі оргазми надзвичайно варіативні, необов’язкові для репродукції та взагалі не пов’язані з нею безпосередньо.

Ще у 23, аналізуючи свій досвід, я з подивом виявила, що не можу пригадати гарного, з погляду техніки, сексу. Точніше, він був прекрасний завжди — доки я була закоханою. На хвилі захоплення партнером я вважала всі його маніпуляції дивовижними, розміри — відповідними, експерименти — натхненними. Та лиш варто було пристрастям вгамуватися — і я починала рахувати підвіси на люстрі під час сексу й нарешті збагнула сенс картинок-демотиваторів, де дівчата гортають журнал у самісінький розпал любощів. Бо ж справді, як цього сезону фарбують губи?

Задоволенню довелося вчитися — спочатку тому, щоби просто досягти оргазму, потім — щоби досягати його так само розслаблено й легко, як наодинці із собою, і зрештою — щоби варіювати відчуття. Дивним чином обійшлося без вправ Кегеля, носіння в собі нефритових яєць та інших тренувань для вагінальних м’язів.

Для початку довелося подолати внутрішній бар’єр — і попросити. Спершу мовчки скеровувати лиш рухами, внутрішньо зовсім без розслаблення, натомість стискаючись, очікуючи відмови. І не те щоб я просила про щось нездійсненне: усього лиш пестити в потрібних місцях і правильно, а не як у кіно. Той бар’єр полягав у низці причин: і негативному досвіді, і складному сприйнятті чоловіків, і особливо — в цінності себе: чи можу я собі це дозволити? Чи гідна я цієї насолоди? Чи не згрішила я для того, щоб її дістати? Минуло багато часу, перш ніж я змогла довірити своє задоволення комусь, окрім себе.

Що може стояти на заваді

Будь-який травмувальний досвід — джерело скутості. Її можна не відчувати взагалі та вважати себе богинею сексу, але погані чи відсутні стосунки з батьком, будь-яке насилля, будь-яке нехтування цінністю як людини і особливо — як жінки, породжує внутрішній страх неприйняття. Проблема може бути дріб’язковою, але таїтися так глибоко, що заважатиме щоразу, коли варто було б розслабитися. Напруженість, скутість, очікування невдачі й потенційного неприйняття себе — усе це перешкоди на шляху до отримання оргазму.

Окрім того, все ще заважає, як виявилося, живий міф про те, що вся ця витівка із сексом вигадана лише з однією метою — щоб жінка могла вдоволити чоловіка. Сексизм у питанні сексу, хоч як смішно це звучить, особливо потужний — і його неабияк живить низька самооцінка. Але ж усі без винятку варті гарного ставлення, піклування, оргазмів і найкращого сексу — і все це за замовчуванням, а не залежно від KPI у поточному кварталі.

Сексологи кажуть, що аноргазмії (нездатності досягати піка) майже немає. Натрапити на такий випадок мріє кожен сексолог: шансів — 0,001% зі 100. Усе решта — в головах. У невдалому досвіді, сімейних шаблонах, очікуваннях суспільства, внутрішніх бажаннях і неможливості їх виконати. Причин — мільйон, і з ними всіма можна впоратися.

Що робити з тілом

Для початку — розслабитися й припинити неодмінно чекати оргазму. У сексі надто багато відтінків, щоб кульмінація була єдиною радістю. Аби звикнутися із цією думкою, можна цілеспрямовано вихоплювати приклади сексуальної насолоди (з реальності, книг і кіно), розслаблятися й говорити собі (а заразом і відчувати), що це добре та приємно.

Секс-коуч Ольга Зайцева каже, що в сексологів є градація оргазмів:

  1. Відчувається поступово: збудження, пік (різних ступенів вираження) і чіткий спад. Нервові закінчення або "сплять", або перебувають під жорстким контролем свідомості.
  2. За фінальної розрядки скорочуються м’язи піхви.
  3. Скорочення хвилями поширюються до низу живота й стегон.
  4. М'язи скорочуються і вгору, до лицьових м’язів, і вниз — до кінчиків пальців.

Зайцева каже, що будь-які емоції під час сексу — це спосіб виходу накопиченої агресії, а сексу без агресії не буває. І якщо намагатися себе контролювати хоча б у чомусь під час сексу, будь-яке збудження зводиться нанівець. Потрібно просто відчувати, що відбувається, приймати, або ж нічого не робити, якщо "не йде". Дивовижно, але посунути межі фізіологічних бар’єрів можна саме так — через відмову від контролю і дозволення собі всього.

Як розслабитися

Дослідження нейробіолога Ґерта Голстеґа за допомогою томографії показали, що під час оргазму діяльність мозку змінюється у всіх. Та якщо в чоловіків вмикаються центри задоволення й інші емоційні реакції, а контроль процесу й обставин нікуди не зникає, то в жінок повністю вимикаються центри страху, контролю та емоцій. Блаженне ніщо. Є і зворотний зв’язок: для того, щоб досягти оргазму, жінці потрібно позбутися тривоги та стресу. І найліпше в цьому разі допомагає психотерапія — про це свідчить і мій досвід.

Ольга Зайцева каже, що в зовсім юних дівчат нервові закінчення клітора розміщуються на певній глибині. У підлітковому віці вони розвиваються під упливом гормонів, однак часто лишаються "сплячими". Розбудити їх допомагають техніки інтимного самомасажу. Методику та алгоритм ліпше підбирати з допомогою сексолога. Не можна затримувати дихання — набагато ліпше під час масажу дихати животом; не потрібно старатися на "відмінно", досить просто спостерігати. Це допоможе збільшити потужність і тривалість імпульсів під час сексу.

"На масаж варто відводити 10 хвилин 5 разів на тиждень, — каже Зайцева, — і було б добре робити його все життя. Якщо оргазму легко досягнути за допомогою оральних пестощів, однак складно під час проникнення, то варто починати масаж зі статевих губ і клітора, поступово наближаючись до вагіни. І тут важливо діяти поступово: використовувати олію виноградних кісточок (вона вважається найфізіологічнішою для інтимної зони). Інакше тіло сприйме масаж як нову агресію й приглушить імпульси".

Юлія Ярмоленко, секс-педагог та авторка програм із сексуальної грамотності, вважає, що більшість проблем з оргазмом і насолодою від сексу виникає через обмежувальні переконання, отримані від сім’ї, соціуму тощо. Якщо жінка, кохаючись, відчуває сором і провину, то із цим потрібно працювати — наприклад, звернутися до фахівця. Можна дивитися фільми про секс, читати наукпоп, вчитися діставати насолоду — і навчати цього партнера.

Читайте також:

Личный опыт: как найти партнера для секса через мобильное приложение

Личный опыт: как хотеть долго и счастливо

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.