До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книги, фільми, парфуми: на що надихає Діана Вріланд

29 вересня день народження Діани Вріланд. Вона пішла з життя майже 30 років тому, але сила її особистості така, що до сих пір надихає людей. Згадуємо явища, події та речі, які з'явились завдяки геніальному редактору Vogue під час її життя і після.

Diana Vreeland
Книга
Diana Vreeland Memos: The Vogue Years. Rizzoli, 2013

До книги увійшло листування Діани з Сесілом Бітоном, Хорстом П. Хорстом, Норманом Паркінсоном, Верушкою і Крістобалем Баленсьяґою, а також записки, які відправляла Вріланд колегам, підлеглим і дизайнерам. У книгу, яку дбайливо і скрупульозно відредагував онук і біограф легендарного редактора, Александр, увійшли також фото і коментарі редакторів Vogue, які працювали з Діаною. Книгу представило видавництво Rizzoli і вона вважається золотим фондом модної літератури.

Реклама
Тренди

Термін Youthquake, який можна перекласти як "молодіжний рух", ввела Діана Вріланд 1965 року. Ним позначали глобальну моду на юність підлітки потрапляли на обкладинки модних журналів, на сцени і виставки. Центром руху був Лондон, уніформою юних були міні і комбінезони. Діана стала тією, хто дав явищу назву і новий поштовх.

Diana Vreeland

Вріланд ввела в моду червоний колір, який обожнювала. Вона використовувала червоний в манікюрі, в макіяжі губ, в одязі і в інтер'єрі.

Diana Vreeland
Ювелірне мистецтво

Знаменита колекція ювелірного дому Bvlgari Serpenti, що обігрує зміїний мотив, отримала новий виток слави завдяки Діані. Впливова редактор моди спілкувалася з підлеглими за допомогою записок, які, за легендою, надиктовувала прямо з ванної. Одна зі стенограм, датована 16 вересня 1968, свідчила: "Не забуваймо про змій. Змії повинні бути на кожному пальці, на обох зап'ястях, всюди. Змія – це мотив часу в ювелірних виробах".

Кадр з зйомки Vogue. Бенедетто Бардзіні в ювелірній історії From Italy: The Absolute Jewels, 1968 рікФото: Жан Паоло Барб'єрі

Тоді ж Вріланд запропонувала новий спосіб носити змії Bvlgari: наприклад, пояс з золота, покритий білою і рожевою емаллю, одягати як кольє.

Діана Вріланд в червоній кімнаті своїх нью-йоркських апартаментівФото: Джонатан Бекер
Театр

У травні 2014-го в Барселонському театрі "Академія" представили публіці виставу про Діану Вріланд. Її образ на сцені втілила іспанська зірка Кармен Еліас, яка зіграла понад сто ролей у кіно і серіалах, неодноразова володарка премії Гойя. Режисер постановки – італієць Гвідо Торлонія. Він працює в театрі і знімає кіно. В інтерв'ю іспанському виданню El Pais Кармен Еліас зізнавалася, що дуже хвилюється, бо втілити на сцені легендарну Діану Вріланд – особлива відповідальність. Вистава розповідала про непростий період в житті Діани: 1971 року піcля звільнення з Vogue 68-річна Вріланд була змушена заново шукати себе. Тоді в її житті почався новий період: Діана стала куратором нью-йоркського музею Метрополітен.

Аромати

Діана Вріланд була палкою прихильницею парфумерії та ароматів. Любила парфумовані креми і масла, палила свічки, ладан, розкладала ароматичні саше і розставляла піали, наповнені пахучими сумішами. Її власний будинок пахнув: у неї завжди стояли квіти у вазах і горіли ароматичні лампи, меблі зберігали запахи її улюблених парфумів і сумішей, вона впорскувала духи в подушки шприцом. На виставці в Метрополітен-музеї, присвяченій Крістобалю Баленсьязі, вона використовувала повітроводи, щоб наситити кімнати ароматами.

Diana Vreeland

2014-го онук і біограф Діани, Александр Вріланд, натхненний життям і творчістю легендарної бабусі, запустив колекцію нішевих ароматів. Спочатку в неї увійшло п'ять ароматів: амбровий Extravagance Russe, деревно-квітковий Absolutely Vital, сандаловий Perfectly Marvelous, гіркувато-свіжий Outrageously Vibrant і фруктово-ванільний Simply Divine. Аромати оформлені у прямокутні кольорові флакони і увінчані шовковими кистями: їх гама багато в чому нагадує апартаменти, в яких жила Діана Вріланд. Сьогодні колекція розширена. 11 ароматів ексклюзивно представлені в київському Sanahunt Luxury Department Store.

Diana Vreeland

20 вересня Александр Вріланд приїде до Києва, щоб представити в Sanahunt Luxury Department Store новий аромат, присвячений його бабусі.

Кіно

Дружина Александра Вріланда, Ліза Іммордіно, зняла документальний фільм, присвячений Діані. Він називається Diana Vreeland: The eye has to travel і включає спогади про видатну жінку. Своїми думками про Вріланд діляться її особистий асистент Алі Макгроу, актриси Анжеліка Г'юстон і Лорен Гаттон, дизайнер Діана фон Фюрстенберг та інші.

Довідка Vogue

Для модного світу Діана Вріланд, головний редактор Vogue USA з 1963 до 1971 року, символ епохи, особа, що багато в чому визначила шлях розвитку глянцевої журналістики і сформувала професію модного редактора.

Діана Вріланд народилася в Парижі 1903 року. Серед її далеких родичів: Джордж Вашингтон, Френсіс Скотт Хей (автор гімну США), письменниця Полін Ротшильд. Діана отримала хорошу освіту, займалася верховою їздою і балетом. Настільки успішно, що їй довелося виступити в одній постановці з Анною Павловою на сцені Карнегіголу.

Діана Вріланд стала знаменитою на весь світ після того, як почала вести колонку "А чому б вам не ...?", в якій пропонувала читачкам спробувати щось нове. Найчастіше поради були, скажімо прямо, резонансними наприклад, викупати дитину в шампанському, переробити сукню в піжаму або оббити вихлопну трубу машини хутром.

У 60-х Вріланд прийшла в американський Vogue, де незабаром очолила видання і відкрила світові нові імена: Твіггі, Верушку, Міка Джаггера, Сьюзі Паркер, Джин Шрімптон і т.д. Вона знімала Beatles, Одрі Хепберн, Барбру Стрейзанд і Шер.

1971-го, після звільнення з Vogue, вона стала консультантом музею Metropolitan в Нью-Йорку. Саме їй першою спала на думку ідея проводити виставки, присвячені фешн-дизайнерам.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.