До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як смог впливає на шкіру і що із цим робити

Київ знову задимлений – горять торфяники. Згадуємо наш матеріал з порадами лікарів, як жити, коли в буквальному сенсі нічим дихати.

@naomi
Як відбувається інтоксикація

"Забруднене повітря проникає в організм через дихальні шляхи, а також осідає на відкритих слизових носа й очей. Токсини всмоктуються в кров і отруюють організм, — каже Марія Газда, лікарка Tila Clinic. В організмі є декілька детокс-систем, але головна біохімічна лабораторія — печінка. Детоксикація проходить кілька фаз. Умовно, це низка хімічних реакцій, у яких токсини знешкоджуються. Спочатку великі частки розщеплюються до дрібніших, в потім виводяться через шлунково-кишковий тракт, шкіру (з потом і секретом сальних залоз). Коли токсини розпадаються на моночастинки, процес може бути небезпечним для організму — особливо в ослабленого хронічними хворобами або неправильним харчуванням. У цей період особливо важливо підтримувати печінку, щоб всі фази детоксу проходили легко, щоб всі токсини були знешкоджені ефективно.

Реклама
Ознаки інтоксикації

Як зрозуміти, що система детоксикації дала збій? — Темні кола під очима, слабкість, втома, задишка. Може незначно піднятися температура. Якщо дійшло до цього, то треба звертатися до лікаря – наприклад, за телефоном, — каже Марія Газда.

Запобіжні заходи

"Зачинити вікна, мінімізувати виходи на вулицю, не вмикати кондиціонери, які захоплюють повітря ззовні. Важливо заткатися щільніше, — пояснює Марія. — Якщо виходимо на вулицю, то надіваємо маски й окуляри".

Тканинні маски й шарфи майже марні: вони на 90% менш ефективні, ніж звичайні разові медичні. Втім, від пилу добре захищають будівельні респіратори. Як правильно носити маску — білою стороною до себе, кольоровою — назовні. А інакше ступінь захисту знижується.

Marine Serre

Якщо є можливість, важливо користуватися зволожувачами й очисниками повітря. Що вологіше повітря, то складніше токсинам утриматися в ньому: з невидимими краплями токсини опадають. Також важливе вологе прибирання без застосування побутової хімії, яке виділяє хімічні речовини й перевантажує системи організму. Якщо треба щось відтерти, краще використовувати мило без ароматизаторів і домішок.

Чудова порада — максимально озеленити своє помешкання. Що більше рослин із широким яскраво-зеленим листям, то більше СО2 вони поглинають, а кисню й фітонцидів виділяють. Всі рослини добре раз на день обприскувати водою з пульверизатора.

Вода

У ці дні дуже важливо дотримуватися питного режиму: пити чисту воду, а тим, у кого немає протипоказань, — і мінеральну. Норму рідини треба збільшити: зі звичайних 30 мл на кожен кілограм ваги — до 50 мл на кг.

Що вилучити з раціону

Важливо не напружувати печінку додатково: алкоголем і переїданням. Тож ліпше знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт: прибрати смажене, а також всю їжу, яку готують з утворенням хрусткої скоринки, кляру й використовують багато олії. Продукти кінцевої глікації токсичні для печінки, їх вважають прозапальними й онкогенними.

Важливо знизити споживання Омега-6 (це соняшникова олія й насіння) — їх краще замінити на Омега-3 (жирні сорти риби, оливкова олія). У звичайний час Омега-6 корисні, але біда українців — надлишок олії в раціоні. Від цього після 35 зростає ризик атеросклерозу, ожиріння печінки навіть у струнких людей і ранні серцево-судинні патології.

Що ввести в раціон

Головний фокус — на антиоксиданти: заправляти салати оливковою олією й олією насіння льону. Остання багата на альфа-ліпоєву кислоту, яка сама по собі — потужний антиоксидант, і Омега-3 кислоти. Цілісне насіння багате на клітковину й поліпшує мікробіом; з меленого ліпше засвоюється альфа-ліпоєва кислота й Омега-3. Важливо тільки пам’ятати, що мелене насіння треба зберігати в темному місці, максимум — три дні.

Потужний антиоксидант — куркума. Можна додати 1-2 чайні ложки в ранкову склянку теплої води. Це чудово працює; не швидка допомога, але місяць-два такого режиму знижує ризики онкології й серцево-судинних захворювань, дає дуже потужний детокс-ефект. Тим, кому "несмачно", можна змішувати куркуму з парою ложок грецького йогурту.

Якщо норм переноситься, можна додати в раціон цибулю й часник. Дуже корисні тепер ферментовані продукти, які знижують запалення: квашена капуста, кімчі. Також важливо їсти всі різновиди хрестоцвітих, від броколі до кольрабі; їсти зелень пучками. Особливо якщо є впевненість у якості.

Режим

Регулярне харчування оптимізує навантаження на організм. Якщо раніше в моді було дробове харчування, то тепер радять триразове, без перекусів і підходів до холодильника, — каже Марія. Важливо також налагодити раціональний сон.

Універсальні біодомішки

Нині — той час, коли не завадять сорбенти, які здатні поглинути токсини з кишківника. Це може бути звичайний ентеросгель або атоксил, які працюють без побічних ефектів. Домішки Омега-3, потужний антиоксидант Q10, куркумін у капсулах.

Шкіра

Олена Снігур, косметолог, дерматолог, сертифікована тренерка Institut Esthederm каже, що в умовах гранично забрудненого повітря важливо дотримувати двох правил у догляді:

  1. Правильно очищати шкіру.
  2. Захищати її від ультрафіолету й вільних радикалів (перший підсилює вплив других).

"Глибоке очищення важливе не тільки коли ми наносимо макіяж або багато буваємо на повітрі. На шкірі осідають мікрочастинки смогу, диму, пилку рослин, а також побутові токсини. Не варто думати, що в будинку або квартирі ми захищені: природна вентиляція відбувається навіть із зачиненими вікнами, і в помешканні повно токсичних речовин, включно з тими, що потрапляють у домашнє повітря ззовні й від домашніх меблів, підлогових і настінних покриттів тощо".

Фото: архів Vogue

У Institut Esthederm є дві лінійки для глибокого очищення: Osmoclean і Osmoderm. Вони обидві чудово працюють в умовах міста. Що стосується захисту, то важливо захищати клітини від вільних радикалів на рівні ДНК. Тут потрібні засоби з антиоксидантами: супероксиддисмутазою, вітамінами С і Е, екстрактами водоростей. Олена радить City Cream з потужним антиоксидантним комплексом, який нейтралізує вільні радикали й захищає проти сонця.

Елоїз Колле, біоінженер, дієтолог, експертка NAOS з активних інгредієнтів, каже, що шкіра постійно адаптується до умов довкілля. Тепер шкірі доводиться протистояти новим викликам, головні з яких — постійний стрес, погане харчування й забруднення довкілля, зокрема брудне міське повітря.

"Брудне повітря впливає на тіло людини як зсередини, так і ззовні. У другому випадку його головною мішенню є шкіра. Раніше вважали, що захисний шар шкіри надійно захищає її від всіляких впливів, але це не так: уже доведено, що найдрібніші забруднення, що містяться в повітрі, здатні без зусиль подолати ліпідну плівку. Що це за речовини? Так звані тверді частинки різних розмірів, стійкі органічні забруднювачі (поліциклічні ароматичні гідрокарбонати, діоксин, пестициди), гази й важкі метали".

Фото: архів Vogue

Смог у разі контакту зі шкірою спричиняє цілий каскад реакцій: оксидативний стрес, запалення на рівні клітин, пошкодження ДНК й захисного бар’єра шкіри, окиснення ліпідів. Все це також призводить до передчасного старіння, появи окиснених комедонів ("чорних цяток") і акне, підвищеної чутливості шкіри, розвитку або загострення атопічного дерматиту.

Як навчити шкіру захищати себе? Оптимізувати природні механізми захисту: підсилити бар’єрну функцію, антиоксидантний захист і налагодити механізми детоксу. Косметика частково може в цьому допомогти. По-перше, потрібен правильний очищувальний засіб, який уміє захоплювати дрібні частинки бруду, що осідають на шкірі. Водночас важливо, щоб він не ушкоджував захисного бар’єра. По-друге, знадобиться "розумний" захисний засіб для щоденного використання: неодмінно зволожувальний, тому що зволоження — перша умова здорового функціонування шкіри, що зміцнює бар’єр, здійснює антиоксидантний захист і слугує надійним щитом, який не допускає прилипання частинок смогу до шкіри. По-третє, доречним буде відновлювальний нічний догляд, що нейтралізує біологічні ушкодження шкіри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.