Іра Плужникова провела на популярній безглютеновій дієті 120 днів, унормувала вагу і розповіла деталі українському Vogue.
Відмова від глютену увійшла в моду декілька років тому. За кордоном стійки продуктів з наклейками Gluten free з'явилися всюди, навіть в крихітних курортних магазинчиках. Не так давно тренд дістався України – з поправкою про те, що безглютенову їжу продають переважно в магазинах делікатесів. До нової моди я ставилася спокійно, але та стаття мене серйозно стурбувала.
До того ж ось уже більше року я харчувалася нерегулярно. Рідко, але влучно поглинала французьку випічку, італійську овочеву піцу та солодощі. Але найгірше те, що в потоці дня я перестала помічати, як пристрастилася до пряників, цукерок та інших швидких вуглеводів. У якийсь момент вони почали складати більшу частину мого денного раціону, а звичайна їжа (я лактововегетаріанка) перестала здаватися смачною.
Така залежність була мені тягарем. І я вирішила на 120 днів відмовитися від продуктів, що містять глютен і рафінований цукор. А заодно дізнатися, чи потрібно це здоровій людині. До дієти я готувалася грунтовно: обстеження, УЗД, аналізи, зважування. З обстеженням все було добре, а от вага виявився на 4 кг вищою норми.
Я склала список дозволеної їжі. До нього увійшли продукти без глютену і з мінімумом цукру. Всього їх вийшло 80. З молочного я дозволила собі знежирені кефір з йогуртом (без добавок), молоко і сир жирністю до 5%. З калорійного, але смачного, дозволила собі джем без цукру і мед, гіркий шоколад (з вмістом какао більш ніж 80%), авокадо і оливки. Якби я не була вегетаріанкою, то включила б у список м'ясо, рибу і морепродукти – все нежирне і мінімально оброблене.
У Facebook я створила закриту групу Gluten_NET_banda, в яку додалися 36 учасників, – всі прагнули допомогти в експерименті і з'ясувати, як відмова від глютену вплине на самопочуття, фізіологію і вагу.
Перший час мені було дискомфортно: розлучатися зі звичкою їсти легкі вуглеводи виявилося непросто, хоча мук голоду я не відчувала. Іншим було складніше: багато хто скаржився, що шлунок порожній.
На другому тижні експерименту муки учасників закінчилися і почалися зміни на краще. Мене тішило, що я перестала їсти борошняне, солодощі, а замість них в мій раціон повернулися фрукти, овочі, білки і молочне, з'явилися безглютенові зернові: кіноа, чіа і амарант. Вага почала знижуватися. Звичайно, ілюзій я не мала: я худла не через відсутність глютену в продуктах, а завдяки правильному харчуванню.
Позбутися глютену означало постійно моніторити склад їжі і готувати корисну їжу з безглютенових продуктів. Спочатку здавалося, що це нездійсненно: такий режим вимагає часу, я його соціально активній дівчині взяти було просто ніде. Але потім я занурилася в тему і почала вибирати безглютенову їжу автоматично. Мені допомагали спеціальні додатки для iPhone. Всього їх більше 20, але я користувалася кількома: GF Plate – gluten free, Free Healthy Detox Smoothies, Gluten Free Desserts, Raw Food Diet Recipes, Gluten Free scanner, Gluten Free Recipes, Gluten Free & More, Gluten Free Food. Там я черпала ідеї для свого повсякденного меню.
Тим, хто вирішить зробити так само, доведеться детально переглянути своє харчування – і прискіпливо відстежувати кількість і якість їжі. Інакше безглютенова дієта може здатися нестерпною – і закінчиться, тільки-но розпочавшись. На щастя для себе, я виявила, що в Києві є ресторани з безглютеновим меню: "Імбир", Piccolino і Sanahunt Lounge.
Виявилося, що в Києві з'явилося безліч магазинів екоспрямування, де можна купити безглютенову їжу. Але ціни на ці продукти набагато вищі, ніж на звичайні. Я підрахувала, що раціон без глютену коштує мені в 5-7 разів дорожче, ніж вегетаріанська їжа (яка і сама по собі недешева). Я промоніторила ціни в інших країнах Європи – і з'ясувала, що там та ж історія. Така дивна цінова політика – результат маркетингових маніпуляцій: людям вселяють думку, що глютен – зло, і вони слухняно бредуть до стійки з "безпечними" продуктами.
У моєї дієти були і мінуси. Крім того, що вона дорога, не завжди безглютенові продукти – корисні і якісні. Зустрічаються ті, в яких міститься безліч цукру і жирів. Я також зробила висновок, що повністю виключати з раціону хліб, пшеницю і її похідні – неправильно: все-таки організм здорової людини сприймає їх нормально.
Але плюсів було набагато більше. Коли мої 120 днів без глютену закінчилися, я зрозуміла, що вони допомогли мені переглянути свої харчові звички загалом. У мене з'явилася легкість в тілі, я стала уважно ставитися до того, що і навіщо я їм. Дивним чином оновилися рецептори – звична веганська їжа знову здається мені смачною. Я з задоволенням їм зелень і органічні продукти.
Стан здоров'я після закінчення дієти не змінився, ось тільки життєві сили помітно додалися, а вага стала нормальною – ті чотири зайві кілограми зникли без сліду. Зараз я рідко їм глютенову їжу. Іноді дозволяю собі свій улюблений вірменський лаваш і французькі багети. Але я більше не їм солодощів, а для пробудження і гарного самопочуття мені достатньо склянки води з лаймом і ранкової йоги.
Дозволені безглютенові продукти:
– гречка, рис (коричневий басматі і дикий чорний), нут;
– тофу;
– яйця;
– квасоля: зелена і золотиста;
– сочевиця: зелена, коричнева і жовта;
– свіжі соки: грейпфрутовий, морквяний, апельсиновий і томатний;
– сухофрукти: курага, чорнослив і сушений інжир;
– овочі: картопля, селера, артишоки, перець чилі, спаржа, сирий буряк, імбир, ріпчаста цибуля і цибуля-порей, часник, сушені та свіжі томати, зелений горошок, гарбуз, баклажани і кабачки, свіжі огірки, капуста (броколі, білокачанна, кольорова, брюссельська);
– гриби;
– свіжі фрукти: яблука, груші, хурма, виноград, апельсини, нектарини, персики, абрикоси, гранати, сливи і айва, маракуя і мандарини;
– ягоди: полуниця, журавлина, суниця, малина, чорниця, лохина, ожина, вишня, червона смородина, брусниця, агрус;
– зелень: шпинат, листовий салат, петрушка, базилік, орегано, рукола;
– сире гарбузове насіння, мигдальне молоко, кунжут;
– сирі горіхи: кокос, фундук, волоські, кедрові, кеш'ю;
– приправи: кориця, діжонська гірчиця, куркума;
– натуральна кава – з кофеїном і без ароматизаторів.