Ті, хто хоч раз сидів на дієті, знають, що дієтологи наполягають на додаванні в страви спецій. По-перше, вони містять більше антиоксидантів, ніж фрукти та овочі, а, отже, краще запобігають розвитку раку, інфаркту, діабету і уповільнюють старіння організму. По-друге, надають смак, аромат і пікантність стравам. По-третє, ефективно борються із зайвою вагою. По-четверте, стимулюють травлення і створюють відчуття ситості малою кількістю їжі. І найголовніше – покращують настрій.
Найефективнішими називають такі спеції, як імбир, шафран, кориця, базилік та гвоздика. Кожна з цих приправ володіє особливими корисними властивостями.
Наприклад, щоденне вживання 1 чайної ложки кориці знижує рівень цукру і холестерину в крові, що робить її ідеальним помічником при схудненні.
Імбир, базилік і гвоздика – це потужні протизапальні засоби, що відновлюють захисні сили організму.
Шафран покращує травлення і сприяє виробленню серотоніну – гормону радості. Тому він володіє психотропною дією, що позбавляє болю і депресії.
Нижче список продуктів харчування, що допомагає балансувати їх зі спеціями – на шляху до ідеальної фігури.
ДЛЯ М'ЯСА: червоний, чорний, запашний перець або гвоздика, майоран, чебрець, кмин, куркума, цибуля, орегано.
ДЛЯ ПТИЦІ: чебрець, майоран, розмарин, шавлія, чебрець, базилік.
ДЛЯ РИБИ: лавровий лист, білий перець, імбир, запашний перець, цибуля, коріандр, перець чилі, гірчиця, кріп, чебрець.
ДЛЯ ГРИЛЮ: червоний перець, запашний перець, кардамон, чебрець, майоран, мускатний горіх, кмин, імбир, перець чилі.
ДЛЯ ДИЧИНИ: чебрець, материнка звичайна, запашний перець, червоний перець, ялівець.
ДЛЯ РАГУ: червоний перець, імбир, куркума, коріандр, гірчиця, кардамон, кмин, чорний перець, запашний перець, мускатний горіх, гвоздика.
ДЛЯ КАПУСТИ: коріандр, фенхель, кмин, насіння чорної гірчиці.
ДЛЯ ФРУКТІВ, СОКІВ, КОМПОТІВ: кориця, гвоздика, імбир, бодян, кардамон.
ДЛЯ БОБОВИХ: кмин, асафетида, імбир, перець, м'ята лавандова і коріандр.
ДЛЯ МАРИНАДУ: лавровий лист, ялівець (ягоди додають в маринади при приготуванні м'яса дичини та риби), гілки кропу з бутонами, квітками або насінням.
ДЛЯ ПАШТЕТУ: білий перець, кориця, імбир, лавровий лист, гвоздика, кориця, бодян, імбир, кардамон.
ДЛЯ ВИПІЧКИ: гвоздика, кориця, бодян, імбир, кардамон, запашний перець, апельсинова цедра, аніс, кунжут, мак, ваніль.