Філателістичне мистецтво: найкращі марки, присвячені подіям в Україні

ART
18 травня 2022

Філателія, колекціонування й вивчення знаків поштової оплати, – історія не лише про поштову валюту, а й про громадянську позицію, яку чути на увесь світ. 12 квітня "Укрпошта" ввела в обіг першу воєнну марку, на якій зображені український військовий та російський корабель – і вона швидко стала відомою в усіх куточках планети. Vogue.ua розповідає, які марки, присвячені подіям в Україні, випускають саме тепер.

imageФото: Укрпошта

1 березня "Укрпошта" оголосила всеукраїнський конкурс на найкращий ескіз до поштової марки. Автором ескізу-переможця став Борис Грох, який у 2014 році переїхав з Криму до Києва, а пізніше – до Львова. Усього за роботи конкурсантів у Facebook та Instagram проголосували 8000 людей, 1700 з яких віддали свій голос за картину Гроха про той самий "русскій корабль".

Черги до будівель поштового зв’язку в різних містах України вишукувалися в кілька кілометрів, а на платформі eBay ціни за марку сягали близько 2 тисяч доларів. За 5 днів "Укрпошта" продала більш як пів мільйона марок з російським кораблем із загальним тиражем в 1 мільйон екземплярів. Тож 22 квітня Ігор Смілянський, голова Укрпошти, повідомив про випуск нової марки та конверта з "російським кораблем" – "Русскій воєнний корабль .. ВСЬО" або "Russian Warship … DONE". Тираж цієї марки становить 5 мільйонів екземплярів, а конверта – 1 мільйон.

Фото: Ігор Смілянський

Тепер же "Укрпошта" планує випустити нову марку, тему якої українці можуть вибрати через онлайн-голосування. Серед запропонованих ідей – 5 тем: марка, присвячена ЗСУ, "Путін, Москва палає, Гаага чекає", Песик Патрон з ДСНС, "Ой у лузі червона калина...", "Доброго вечора, ми з України". Проголосувати за улюблений варіант можна вже зараз на кількох платформах: на Facebook-сторінках "Укрпошти" та в особистому акаунті Ігоря Смілянського, в Instagram-акаунті та Telegram-каналі "Укрпошти" або в "Дії", де голосування можна знайти у вкладці "Послуги" – "Опитування".

Ідеї ескізів для нової поштової марки. Фото: Ігор Смілянський

Водночас нещодавно Poczta Polska, національний поштовий оператор Польщі, випустила марку з Володимиром Зеленським. Марка була надрукована в межах послуги MójZNACZEK (на кшталт української версії "Власна марка") з особистої ініціативи депутата Краківської міськради Лукаша Вантуха. Перший лист із цією маркою депутат надіслав російському представникові в Польщі.

Фото: Укрпошта

Усього було виготовлено 99 аркушів по 9 марок на кожному з них. Ціна одного набору — 4 500 злотих, або приблизно 30 тисяч гривень. Попит виявився таким шаленим, що продаж було зупинено вже за годину. Усі кошти перерахують на закупівлю гуманітарної допомоги для України.

Популярне на VOGUE