10 шедеврів Михайла Врубеля

ART
17 березня 2020

Михайло Врубель — один з найвідоміших російських художників, який працював у більшості жанрів мистецтва, включно з живописом, графікою, декоративною скульптурою й театральним мистецтвом.

image"Автопортрет", Михайло Врубель, 1905

Новаторські роботи Врубеля кидали виклик ортодоксальності російського мистецтва настільки, що колеги часто неправильно розуміли його. Творчі поривання Врубеля не знайшли підтримки в Імператорської академії мистецтв і мистецтвознавців. Однак багато приватних колекціонерів і меценатів, а також художники й критики, які працювали над журналом "Світ мистецтва", були зачаровані його картинами. Попри те, що його недооцінювали за життя, тепер Врубеля вважають одним із засновників російського авангарду.

Врубель створив собі репутацію завдяки серії картин олією і глиняних скульптур з мотивами російського фольклору, у які він привносив елементи живопису символістів і модерну. Пізніше він створив графічні ілюстрації для поезії Михайла Лермонтова, у якого він черпав натхнення для своїх знаменитих "Демонів". Фігура демона стала основною у творчості Врубеля і сприймалася як уособлення власної внутрішньої метушні художника. Дійсно, Врубель провів останні роки свого життя в психіатричних закладах, хоча саме в ці роки він написав деякі зі своїх найвидатніших робіт, окремі з яких нині наводять як оригінальні приклади російського модерну.

Популярне на VOGUE