До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Космічний гість: все, що Пако Рабан зробив для світу моди

3 лютого 2022-го Франсіско Рабанеда-і-Куерво, більше відомий як Пако Рабан, пішов з життя. Йому було 88 років. Легендарний кутюр'є ХХ століття, який став популярним завдяки своєму креативному підходу до створення одягу, робив ставку на тверді нетрадиційні матеріали. Вбрання з пластика і металу, з'єднані між собою заклепками, ланцюгами і дротами, стали візитівкою дизайнера, за що Коко Шанель жартівливо прозвала його "металіст" замість кутюр'є. Сьогодні Vogue.ua згадує знакові моделі суконь Пако Рабана і все, що він зробив для світу моди.

Пако Рабан, 1966

Свою кар'єру дизайнер почав зі створення ексклюзивних аксесуарів і прикрас. Модні Дома закуповували в нього унікальну вишивку і ґудзики для кутюрних шоу, а перший успіх прийшов після створення великих геометричних і яскравих прикрас з родоніту для таких брендів, як Dior, Givenchy і Balenciaga.

Реклама
Пако Рабан, 1966
Paco Rabanne, 1967

Дебютна колекція одягу "Дванадцять непридатних для носіння суконь із сучасних матеріалів" була представлена 1966 року. Моделі у приталених сукнях, схожих на плетену кольчугу, і вбраннях, що імітували зброю лицарів, ходили босоніж по подіуму. Експериментами з металевими прямокутниками й дисками, кованими пластинками, алюмінієвими листами, папером та іншими незвичними матеріалами Рабан зарекомендував себе як модний революціонер 60-х років і здобув визнання публіки.

Paco Rabanne, 1966

Після успішної першої колекції Рабан взяв курс на подальший розвиток інноваційного одягу майбутнього. Нова колекція з'явилася 1982 року і складалася з лазерних дисків, органічного скла і голографічного полотна. Дизайнера нагородили "Золотим наперстком" 1990 року за створений одяг з металевих ниток і вінілових платівок.

Пако Рабан, 1988

Серед найвідоміших творінь дизайнера – образи, розроблені Пако спеціально для Джейн Фонди, яка виконала головну роль у науково-фантастичному фільмі 1968 року "Барбарелла", а також ювелірна сукня із золота і діамантів для Франсуази Арді. Серед прихильниць бренду – також відома французька співачка Мілен Фармер, яка неодноразово обирала екстравагантний одяг Paco Rabanne для своїх виступів.

Джейн Фонда, 1968
Франсуаза Арді, 1968

Зараз бренд належить іспанському модному концерну Puig, а креативним директором є Жюльєн Доссен, але спадщина Рабана й надалі живе. Vogue.ua згадує архіви Paco Rabanne, які надихнуть ще не одного модного вигадника.

<b>Пако1</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.