До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Бетті Катру – муза Saint Laurent вчора і сьогодні

У новому сезоні обличчям Saint Laurent стала Бетті Катру – француженка, ім'я якої відоме всім шанувальникам бренду, адже саме її Ів Сен-Лоран називав своїм двійником і для неї придумав смокінг. Vogue.ua знає більше про життя музи одного з найбільш визначних дизайнерів ХХ століття.

Бетті Катру в рекламній кампанії Saint Laurent осінь-зима 2018/2019

Бетті Катру народилася в 1945 році і перші кілька років жила в Бразилії, але потім її мама вирішила повернутися до Парижа. Дитинство майбутньої моделі було безхмарним – буржуазне виховання і відповідне коло спілкування зробили свою справу. Катру росла безтурботною дівчиною, любила веселитися і танцювати. Саме в нічному клубі в 1967 році і сталася її доленосна зустріч з молодим Івом Сен-Лораном.

Реклама
Ів Сен-Лоран і Бетті Катру

Худорлява блондинка з андрогінною зовнішністю миттєво привернула увагу дизайнера і він запропонував їй взяти участь в його показі, але отримав відмову. Відповідь тільки розпалила Сен-Лорана і стала початком їхньої міцної дружби, в якій було місце і нестримним вечіркам до ранку, і спільному лікуванню від наркотичної залежності. Кутюр'є якось згадував, що вони говорили про все на світі, крім моди, і це дуже подобалося йому. Сама Катру розповідає, що їхніми улюбленими місцями були клуби Set і Palace: "Це було суцільне безумство. Я не знаю, як ми поверталися додому живими".

Ів Сен-Лоран і Бетті Катру

Катру також часто зізнавалася, що не любила моду, хоча й почала модельну кар'єру ще в 17 років. До речі, її першим роботодавцем була сама Коко Шанель, з якою вона пропрацювала два роки. "Мені просто потрібно було заплатити за свої окуляри Chez Regine, тому я і погодилася зробити кілька знімків". Потім почався їх творчий союз з Івом Сен-Лораном довжиною в життя, завдяки якому народився вже легендарний Le Smoking. Штани, жакет і сорочка – ця уніформа Бетті Катру, якій вона не зраджує вже дуже багато років.

Le Smoking

Надихався образом Бетті Катру й Том Форд. Свою першу колекцію для YSL Rive Gauche в 2000 році він присвятив саме їй. Побудована вона була на поєднанні чорного й білого, а головним на подіумі тоді став, звичайно, жіночий смокінг.

<b>YSLSpring2001</b>

Також на її честь була названа одна з останніх сумок Saint Laurent. Модель Betty придумав в 2013 році Еді Сліман, а її відмінні риси – лаконічна прямокутна форма, клапан, що нагадує конверт, й акуратний, але масивний ланцюжок замість ручки. Надалі Betty кілька разів перевидавалася від сезону до сезону.

Рекламна кампанія сумки Betty

Попри любов до вечірок й наркотиків, Бетті Катру вже багато років живе в щасливому шлюбі з дизайнером інтер'єрів Франсуа Катру, з яким у них народилися дві дочки – Максима й Дафна. Катру, яка сьогодні вважає за краще закритий спосіб життя й частіше живе в Провансі в замку XVI століття, ніж в Парижі, розповідає: "У мене ніколи не було постійної роботи, я ніколи не замислювалася про це й вдячна життю, що воно склалося в мене саме так – без особливих зобов'язань і труднощів". Але хто сказав, що музою бути легко?

Ів Сен-Лоран і Бетті Катру, 1996

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.