До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зроби мене: як бренд Ksenia Schnaider рятує планету від старих джинсів

На честь міжнародного Make Something Week (2-10 грудня), присвяченого ідеї творчого апсайклінгу, Тетяна Соловей побувала в студії Ksenia Schnaider і подивилася, як створюються знамениті джинси Demi-Denims і лінійка Reworked Sportswear.

Антон и Ксения Шнайдеры

Ksenia Schnaider – головний бренд українського дизайнерського деніму в Україні. Свій основний хіт – подвійні брюки-спідниця-шорти Demi-Denims, зібрані з вінтажних джинсів, дизайнери Ксенія та Антон Шнайдер показали у колекціях осінь-зима 2016/2017. Фото з лукбуку перепостили стилісти агентства @c_l_o, і в дірект почали надходити запити від байєрів. "На зустрічі з Selfridges сказали, що їм потрібен цілий рейл одягу, а не одна модель, тому довелося винаходити свій денім", – розповідає Антон Шнайдер.

Реклама
Белла Хадид в джинсах Ksenia Schnaider

Зараз у бренда близько 40 точок ритейлу (всі відзначені переможними прапорцями на геополітичній карті на стіні студії), 80% продажів відбувається в Азії. Модель Demi-Denims в минулому році скопіював мас-маркет Mango – справжній знак влучання в тренди – а дизайнерів називають каталізаторами популярності креативного деніму. Щоб задовольнити зростаючий попит, влітку переїхали в нову студію на Лівому березі. Тут створюються всі джинсові "шлягери", об'єднані в загальну категорію Rework Denim.

- "Ми не використовуємо модне слово"апсайклінг", ми придумуємо для кожної моделі свою індивідуальну назву. На внутрішніх бирках ми вказуємо склад "100% vintage cotton / Rework", – розповідає Ксенія.

Антон Шнайдер

Головні з закупівель сировини – Антон і Влад. Антон – досвідчений шукач скарбів в "секондах" – раніше влаштовував друзям з Москви "сафарі" по київських магазинах. Влад другий рік працює в студії і два рази в тиждень їздить по секонд-хенд ринках і магазинах. Тепер у Влада репутація – знайомі стилісти просять підшукати особливі речі для зйомок.

Найкраще місце для покупки сировини – міська легенда – "секонд" на Лісовому. Там співробітників студії вже впізнають і дають знижку, а також розповідають про конкурентів, які теж полюють на вінтажний денім. "Але з ним не так легко працювати, і мало хто може заморочуватися так, як ми", -впевнені у студії.

В студии Ksenia Schnaider

До прикладу, жакет із фрагментів основних відтінків деніму – від light blue до індиго – зібраний з більше ніж 20-ти деталей: всі вони викроюються з штанин, тому крій виходить дрібний. На куртці можна грати у "вгадай-но": манжет і комір зроблені з тертого манжета брюк, клапан кишені – деталь гульфика, бічний шов штанів залишився на рукаві. Фурнітура принципово всюди нова – у переробку йде лише тканина.

Лукбук Ksenia Schnaider весна-лето 2018

"Схоже на обробку шкури, – коментує Антон. – Ми, як чукчі, шкури збираємо ". Після збору "шкури" йдуть в прання, сушаться, розпорюються, йдуть на крій на майбутні rainbow-сукні (вироби з колекції осінь-зима 2017, складені з горизонтальних широких смуг) або demi-denims, зшиваються, повторно йдуть у прання і чекають покупця. За сезон студія переробляє 2000 кг деніму.

Під розпорювання брюк на деталі, від якого "стираються пальці", раніше кликали хлопців. Хлопці витримували годину і йшли, щоб ніколи не повернутися. Тепер це підробіток для студенток сусіднього швейного училища. Дівчата таким чином проходять практику, отримують досвід і додатковий заробіток. У студії може працювати близько 30 осіб, в штаті – 20. Найбільш відповідальною справою – кроєм – займаються Оля (два роки в команді) і Поліна (півроку). У всіх в команді проф.деформація. Антон оглядає джинси на предмет виробничої придатності. Оля прикидає, як можна розкроїти те, в чому йде перехожий. У Поліні відчувається добре знайомий шанувальникам "секондів" азарт шукача скарбів. Вона у вінтажних "Левайс" і толстовці Trussardi. Збирає блискавки Riri, розповідає про банани Versace феноменального якості. Всесвіт її ентузіазм підтримує: одного разу вона знайшла браслет в кишені. "Потрібно вручну перевіряти кожен фрагмент. Можеш пропустити важливу деталь, а після – помітити пляма або дірочку", – розповідає Поліна. Якщо до плям ставлення однозначно негативне ( "якщо ми показали байєрам джинси без плям, то повинні і все інше робити без них"), то з приводу "дірочок" можуть скликати консиліум. Головне питання – чи гарна. Іноді їх залишають. Наприклад, як на жакеті – невеликий потертий фрагмент, естетика вабісабі в дії. Слово бере Антон, поки співробітники показують, як розпорювач вручну по нитці здійснює розпущення краю. Загалом процес створення однієї пари розтягується на 4 дні. "Так, джинси виходять недешевими. Ми не накручуємо за ім'я – ціну складаємо за витраченими годинами роботи", – говорить Антон.

Антон и Ксения Шнайдеры

"Естетика подобається всім, але в Києві перероблений денім частіше лякає, а не приваблює покупців. Бувало, зацікавлювало, примірювали, а коли дізнавалися звідки тканина- йшли", – розповідає Ксенія про труднощі свідомого апсайклінгу в Україні. Але в Європі і Азії до нього ставляться з ентузіазмом. На цю аудиторію розрахована лінійка світшотів і спортивних штанів, пошитих з вінтажного спортивного одягу, з колекції осінь-зима 2017/2018. Це – "романтика" юності Антона, який в рідному Омську був головним шопер брендових спортивних костюмів, і тепер вчить мене відрізняти справжню "адідаску" (тканина з блиском і ефектом начосу всередині).

Чи є плани зробити своє виробництво максимально екологічним? "Ми хочемо їздити на Tesla, але поки у нас є тільки Nissan", – коментує Антон. "Поруч з нами є пункт прийому вторсировини. Хотіли туди відносити залишки джинсів, але є підозра, що їдуть на звалище. Тому не будемо", – каже Ксенія і ділиться планами на майбутнє. Зараз дизайнери ведуть переговори з турецькою фабрикою, де ефект випраного деніму досягають обробкою азотом – без води і хлорки, як це відбувається на виробництвах в Україні – і роблять джинсову тканину не з бавовни, а штучного волокна.

В студии Ksenia Schnaider

До Нового року свою студію дизайнери прикрасять прапорцями – кишенями від джинсів – вони не потрібні у виробництві, але їм все ж найшли призначення.

Читайте також:

5 фактів про колекції Ksenia Schnaider весна-літо 2018

Что такое сознательная мода по-украински

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.