До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія сукні Мадонни в її відео Like a Prayer

Like a Prayer – класика Мадонни, яку знають всі, навіть ті, хто народився через десятиліття після виходу пісні ще 1989 року. І хоча композиція затвердила своє місце в каноні поп-музики незабутньою мелодією і текстами, відео Like a Prayer режисера Мері Ламберт запам'яталося не менше. Спірний музичний кліп показав 30-річну Мадонну з копицею чорних кучерів в максимально відвертому вбранні, вона порушувала питання сексуальності, раси та релігійності.

Коротко про сюжет: Мадонна є свідком злочину, в якому помилково звинувачують темношкірого чоловіка. Вона ховається в церкві, де молиться чорному святому, імовірно, Мартіну де Порресу, який схожий на обвинуваченого. Потім вона засинає на лаві і бачить сон, в якому святий оживає і цілує її в чоло. Уві сні Мадонна також стикається з повністю темношкірим євангельським хором, що надихає, потім вона танцює перед палаючими хрестами. Час від часу розмиваються межі між Мадонною, що досягає екстатичного релігійного просвітлення, і оргазмом. Крім усього іншого, святий ще й цілує її в губи, майже як коханець.

Реклама

Незабаром після виходу відео потрапило під розстріл критики. Його заборонили на державному телебаченні в Італії, а вона була засуджена Ватиканом. Реклама Pepsi, в якій з'явилася Мадонна з цим синглом, також була опротестована кількома сімейними і релігійними групами, після того як в США транслювалася всього два рази (в ній зображалася одягнена в комбінезон співачка, що танцювала з католицькими школярками).

За словами дизайнера костюмів Мадонни, Марлен Стюарт, яка також працювала зі співачкою над музичними кліпами Material Girl (1984) і Vogue (1990), використання релігійних образів у творчості співачки було пов'язано з її католицьким вихованням. "З самого початку культурна спадщина Мадонни вбралася в італійський католицизм і католицьку церкву. Це було великою частиною її художнього самовираження", – говорить Стюарт. "Я думаю, що ця пісня демонструє певну повагу, але в той же час вона змішує її з ідеями сексуального та релігійного екстазу".

Як завжди у випадку з Мадонною, одяг грає центральну роль у відео. У першій сцені співачка з'являється в пальті, яке за словами Стюарт мало релігійне значення: "Ідея полягала в тому, що це був одяг священика або церковного служителя". Далі, протягом усього кліпу ми спостерігаємо за екстазом Мадонни одягненої в шоколадно-коричневу структуровану slip dress, яку, як каже Стюарт, вона знайшла в компанії Los Angeles Western Costume. Тільки ось це була ніяка не сукня. Предмет раніше використовували як нижню білизну, але завдяки своїй структурі дизайнер вирішила, що він цілком зійде і за сукню. "Нижня білизна була символічною, – додає вона. – У Мадонни було бажання мати провокаційний вигляд. Вся ідея полягала в тому, щоб в деякому сенсі змити кордони того, що в релігії вважають гріховним". Хоча в повній мірі співачка не реалізувала своїх ідей і викликала шквал негативних емоцій, сперечатися з тим фактом, що таким чином вона безсумнівно випередила моду, – неможливо.

За матеріалами: vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.