До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Великий етикет: як поводитись на корпоративі

Напередодні новорічних і різдвяних свят Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування, розповідає про те, як провести корпоратив, щоб не червоніти перед колегами весь наступний рік.

Як поводитись на корпоративі, щоб потім не було нестерпно соромно?

Для мене не існує ні граней, ні відмінностей між етикетом діловим і світським. Професійна діяльність визначає і зовнішній вигляд людини, і приналежність до певної соціальної групи. Фінансист не може перетворитися в рибалку або в професійного хокеїста. Професійний рибалка ніколи не перетвориться в хіпстера або в кінопродюсера. Корпоративні виходи в світ не відрізняються від виходів світських. Будь-який захід – це і задоволення, і зобов'язання. Правила все ті ж. Настрій, спілкування з колегами – обов'язково. Але табелі про ранги і субординацію ніхто не відміняв. Як і усмішки, і компліменти. І те, і інше – обов'язково. Як і флірт, світський шарм, спілкування в невимушеному форматі – обов'язкові світські навички. Щирий інтерес до програми і теми, як і до присутніх. Доречний зовнішній вигляд і елегантна поведінка, настрій на кілька рівнів вищий від щоденного офісного. І по галантності, і по градусу веселощів, і по сполучуваності, і за кількістю напоїв.

Реклама
Якщо все-таки так сталось, що соромно в очі поглянути колегам, як поводитись на роботі?

Найкращий екск'юз, як відомо, це жарт. Уміння пожартувати над собою компенсує нудні і формальні вибачення.

Як пити, щоб було весело, і не напружувати оточення?

Уміння доглядати за тими, хто поруч: запрошення на келих або навіть на танець, доречний тост може вирівняти і виправити те, що не вдається в обстановці формальній. Головне правило: не заважати і не змішувати. Ні людей, ні напої. Сполучуваність напоїв: виноград + виноград, зерно + зерно і навіть колір – все важливо. Заздалегідь підготовлені коктейлі – завжди підступ. І ще: важливо пам'ятати про сполучуваність алкоголю і їжі. Хороший алкоголь завжди врятує середню їжу. І ніколи – навпаки!

Як вести small talk, і як зрозуміти, що пора його закінчити?

Small talk, а не такий вже він і смал! – важлива світська вправа. Це як вміла гра в парі. Нехай не в сквош, нехай в теніс, а ще образніше – в бадмінтон. Витончено, вміло, легко і невимушено. І подавати, і відбивати. Але не забудьте випробувати і відчути суперника. І також вміло відволіктися і запросити в гру нових учасників. Алкоголь, як відомо, додає сміливості і ризику неприємних запитань. Паруйте і відбивайте їх продумано, легко, енергійно. І завжди з усмішкою.

Коли приходити і коли йти, щоб не зіпсувати репутацію?

Головне не привертати уваги пізнім приходом або поглядами на годинник, демонструючи боязнь запізнитися на наступний захід. Доречно прибути через 15-30 хвилин після початку заходу і, якщо і виїхати рано, то неодмінно подякувати організаторам. Причина повинна звучати переконливо. Приємна брехня завжди елегантніша гіркої правди.

Що одягати на корпоратив?

Найчастіше питання стосується фасонів, що обтягують або оголюють фігуру. Або одне, або інше. Обтягувати і оголювати – це різні і взаємовиключні правилами костюма речі. Чим вищий дрес-код, чим дорожча тканина. І ошатна атмосфера. Тому все залежить від означеної теми і локації заходу. Як правило, це одним рядком означено в запрошенні, про яке, так буває, організатори або сторона, що запрошує, часто забувають. Я за костюмовані і тематичні заходи. Картинка ж продюсує. І задає настрій!

Чи варто приходити з подарунками для колег?

Замість подарунків я б подбала про запрошення фотографа або відеографа для кадрів на пам'ять. І на професійні, і на довгопам'ятні. І звичайно ж зроблені в першій половині заходу. Приводів для вибачень і так завжди буває достатньо!

Чи доречно взагалі не відвідувати корпоративи?

Кожне неприйняте і непідтверджене запрошення віддаляє очікуваний кар'єрний ріст. Як і професійний успіх. Для того, щоб правила порушувати, їх, ці правила, корисно знати. А на це і йдуть довгі роки сходження по бажаних сходах. Рік за роком!

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування @tatyanapolyakova_etiquette.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.