До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі королівські весільні сукні всіх часів

19 травня герцог і герцогиня Сассекські відзначатимуть другу річницю весілля. З нагоди цієї події ми вирішили розглянути культові королівські весільні образи всіх часів — від Грейс Келлі до Меган Макрл.

Весілля Меган Маркл і принца Гаррі, 2018

Слово "культовий" можна назвати досить заплутаним, його часто використовують у моді, щоб описати щось дуже знайоме. Якби коли-небудь використання цього терміна було обґрунтовано, то він би означав опис королівських весільних суконь. Зрештою, хіба хтось не пам’ятає, як герцогиня Кембриджська виходила заміж у весільній сукні Alexander McQueen 29 квітня 2011 року? Насправді традицію вдягати білі весільні сукні започаткувала королева Вікторія, яка 1840 року вийшла заміж за принца Альберта.

Реклама
Весілля Кейт Міддлтон і принца Вільяма, 2011

19 травня 2018 року Меган Маркл здивувала весь світ вибором свого весільного образу: атласна сукня з елегантним вирізом-лодочкою й рукавами три чверті, яку розробила британська дизайнерка Клер Вейт Келлер, на той момент креативний директор модного Дому Givenchy. Весільну сукню герцогині Сассекської було доповнено вуаллю завдовжки п’ять метрів, розшитою вручну квітами із шовкових ниток та органзи. Фата нареченої уособлювала унікальну флору кожної країни Співдружності націй.

Весілля Меган Маркл і принца Гаррі, 2018

Пізніше, того ж року, у жовтні, принцеса Євгенія також одягла весільну сукню зі спущеною лінією плеча, яку розробили дизайнери Пітер Пілотто й Крістофер Де Вос. Наречена замість фати зробила ставку на коштовну тіару Greville Emerald Kokoshnik, а її сукню було пошито з використанням значущих мотивів для неї й нареченого, Джека Бруксбанка. Весільна сукня також відкривала верхню частину спини принцеси Євгенії — дівчина не захотіла приховувати шрам від операції з виправлення сколіозу, яку вона перенесла, коли їй було 12 років.

Весілля принцеси Євгенії й Джека Бруксбенка, 2018

Упродовж усієї історії багатьом доводилося дотримувати королівських весільних традицій. Королева Єлизавета II вийшла заміж у сукні з довгими рукавами, розшитій 10 000 білих перлин, срібною ниткою й кристалами, від дизайнера Нормана Хартнелла. Принцеса Маргарет за прикладом сестри також прикрила руки, коли виходила заміж за Ентоні Армстронга-Джонса в 1960 році (також у сукні від дизайнера Нормана Хартнелла).

Весілля королеви Єлизавети II й герцога Единбурзького Філіпа Маунтбеттена, 1947

У 1981 році леді Діана Спенсер вибрала сукню з довгими об’ємними рукавами й восьмиметровим шлейфом, яку розробили дизайнери Девід і Елізабет Емануелі. Сукня королеви Летиції з Іспанії дизайнера Мануеля Пертегаза була подібною до атласного халата, витончено розшитого срібною ниткою. Наречена також дотримувала консервативного підходу, закриваючи повністю руки. Шлейф становив 4,5 метра.

Весілля принца Чарльза й леді Діани Спенсер, 1981

Потім настала хвиля сучасніших наречених, які вибирали елегантні весільні сукні з відкритими плечима. Серед них Шарлін Віттсток у сукні Armani Privé, принцеса-наступниця Вікторія зі Швеції в сатиновій сукні дизайну Pär Engsheden і принцеса Мадлен зі Швеції в мереживному образі Valentino. Весільна сукня Мері Дональдсон, яка вийшла заміж за принца Данії Фредеріка у 2004 році, також мала сміливий виріз. Зовсім недавно Леді Габрієлла Віндзор, дочка принца Майкла Кентського, вибрала мереживну сукню Luisa Beccaria, коли виходила заміж за Томаса Кінгстона у 2019 році.

Весілля леді Габрієлли Віндзор і принца Майкла Кентського, 2019

Королівські весілля є уособленням справжніх казок, тому з нагоди другої річниці весілля Меган Маркл і принца Гаррі Vogue.ua згадує найромантичніші королівські весільні сукні в історії.

<b>королевские свадебные платья</b>

Текст: Sam Rogers

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.