До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Український бренд GUDU створив костюми для "Лускунчика"

На новорічні свята в Національній опері показали балет "Лускунчик", костюми для прем ’ єрів якого – Катерини Кухар і Олександра Стоянова – створив молодий український бренд GUDU.

У балету і моди давня історія взаємостосунків. У 1920-ті роки, Коко Шанель створювала костюми до балетів свого друга, антрепренера Сергія Дягилева, через декілька десятиліть Пьєр Карден та Ів Сен-Лоран шили пачки спеціально для музи, великої балерини Маї Плесецької. Сьогодні в костюмах, створених сучасними дизайнерами Вівьєн Вествуд, Мери Катразу, Валентино Гаравані і Прабралом Гурунгом танцюють артисти по всьому світі, від New York City Ballet до Віденської державної опери. Тепер до цього списку можна додати й українських дизайнерів, зокрема молодий бренд GUDU, який минулого року заснували Валерій Топал і грузинський дизайнер Лаша Мдінарадзе. Декілька місяців тому вони познайомились з Катериною Кухар і Олександром Стояновим, примою і прем’єром Національної опери, одною з найвідоміших балетних пар в Україні, – й усі так надихнулись, що вирішили поспівпрацювати і створити костюми для "Лускунчика".

Для дизайнера GUDU Лаші Мдинарадзе, який до переїзду в Україну співпрацював з успішними грузинськими брендами і переміг в конкурсі для молодих дизайнерів Be Next, організованого Софією Чконією, робота над костюмами – особлива пристрасть. Справа в тім, що в Грузії Лаша вивчав історію костюму театру й кіно і працював над костюмами для декількох грузинських театрів. "Лаша закоханий в балет", – каже засновник бренду Валерій Топал. Він зізнається, що натхненням для роботи став, передусім власне "Лускунчик", з його більш ніж 12- літньою історією, а по-друге, прем’єри – Катерина й Олександр

[GALLERY id= 157985;]

Реклама

Працювати з зірковою балетною парою, яка останні десять років танцює в Національній опері увесь класичний репертуар – від "Ромео і Джульєтти" до "Шехерезади", було легко. "У Саші й Каті була усього одна примірка", – каже Топал.

[GALLERY id= 157983;]

Сама Катерина Кухар зізнається, що нова пачка від GUDU трохи важча, аніж звичні їй сценічні костюми. "Але тільки погляньте на цей декор, на цю вишивку камінням, – розповідає прима. – Така краса вартує зайвих грамів". Також зірка "Лускунчика" відзначила поєднання чоловічого й жіночого костюмів між собою – червоний бант на пачці Кухар пасує до кольору та стрічки на мундирі Олександра Стоянова, з яким вони пара не лише на сцені, але й в житті.

Балет – особлива пристрасть дизайнера бренду GUDU Лаші Мдинарадзе

Колаборацією бренд задоволений. Команда марки захоплено розповідає про останній великий проект у світі балету й моди – костюмах, які створила для Віденської національної опери Вівьєн Вествуд в кінці 2016 року і зізнається, що в GUDU у цьому напрямку теж чималі амбіції. "У новому році ми готові піти далі і створити костюми для повноцінного великого балету – і солістів, і кордебалету, – каже Валерій Топал. Початок вже є!"

Зануритись в магічну атмосферу світу балету й театру, а також подивитися, як вбрання GUDU виглядає в русі можна в спеціальному відео.

Фото: Юрій Яцкулич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.