До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Королівський етикет на весіллі принца Гаррі і Меган Маркл

Весілля в королівській родині – захід зовсім не типовий. Готуються до нього довго і ґ рунтовно, а на саму церемонію потрапляють лише обрані. Про всі секрети і тонкощі королівського весільного етикету розповідає Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування.

Хто входить в список запрошених на захід такого рівня?

Мова – про весілля члена королівської сім'ї. Традиційно, запрошують представників всіх королівських династій Європи і глав держав країн Співдружності. А головне – близьких родичів з боку нареченого і нареченої і, звичайно ж, друзів і наближених до королівської сім'ї діячів культури, мистецтв і світського життя.

Чому принцу і його нареченій можна було не запрошувати президентів та інших офіційних представників?

Наречений, тепер уже Герцог Сассекський, наполягав на камерному, романтичному і сімейному заході. Лише одне місце було відведене для преси в залі каплиці. Працювали тільки придворні фотографи і декілька камер. Крім того, наречений є шостим в черзі на Англійський престол, і, явно, не був зацікавленим в довгих церемоніях. Зізнатися, я була здивована, коли не побачила молодих представників королівських родин Європи, на весіллях яких гуляв Герцог Сассекський. Ходили чутки про те, що запрошений як Барaк Обама, так і захоплена африканськими і благодійними проектами Анжеліна Джолі. Чим щиріший і не ординарніший сценарій, тим більше, зазвичай, чуток!

Леді Кітті Спенсер в Dolce & Gabbana
Як складають меню для такого весілля?

Меню складають організатори спільно з відповідальними кухарями і згідно з побажаннями нареченого і нареченої. Відомо, що наречена надала перевагу справжньому бісквітному торту з глазур'ю і вершками, а не традиційному фруктовому варіанту. Так їй вдається залишатися вегетаріанкою в будні, і не відмовляти собі в ласощах у вихідні. Обід влаштовувала її Королівська Величність, вечерю ж Його Королівська Високість, Принц Уельський. Сервірували шампанське Pol Roger Brut.

Хто оплачував весілля і сукні (були дані, що наречена сама оплатила вбрання, а принц Чарльз весільну вечерю, щоб не покладати витрати на платників податків)?

Традиційно в Англії і в Америці сім'я нареченої оплачує всі витрати і по організації весілля, і сукню нареченої. Сім'ї нареченого і наречений: костюми, вбрання своїх представників родини, весільну подорож, персні, букет нареченої, а також репетицію обіду або вечері напередодні. В цьому випадку наказом Її Величності всі витрати взяла сім'я нареченого. Ті витрати оплачувалися з казни Королівського Двору. Окрім сукні нареченої. Її замовляла і оплачувала сама наречена.

Фото: Instagram @givenchyofficial

Чому це весілля стало таким популярним і чи порушили королівський етикет?

З весіллям явно поспішали, щоб здоров'я дозволило бути присутньому Його Королівській Величності 96-річному Принцу Единбурзькому. Адже весілля це, перш за все, про сім'ю і про клан! І щоб відобразити чотири покоління чоловіків на сімейної фотографії. Все вдалося! Королівський етикет був порушений хоча б тому, що Її Королівська Величність дозволила онукові одружуватися з розведеною американкою. Як ми пам'ятаємо, вона не дозволяла своїй молодшій сестрі Маргарет виходити заміж навіть за розведеного обранця англійця. Пам'ятаємо і той факт, що Король Едвард VIII через тиждень свого правління зрікся престолу, щоб одружитися на двічі розлученій американці Волліс Сімпсон. І вони навіть довгі роки були позбавлені права жити в Великобританії.

Популярність весілля в непростих родинних зв'язках Королівської сім'ї і в тому, що волелюбний Гаррі, улюблений онук Її Королівської Величності, який опинився без матері в ранньому віці, зізнався родичам в тому, що ніколи не був ні з ким таким щасливим так, як з Меган Маркл.

Принц Вільям і принц Гаррі

Познайомилися ж вони через спільних знайомих. Порушення і в тому, що вінчальний перстень замовили не у придворних ювелірів, а у приватного майстра, і за дизайном самого нареченого. Зате з діамантами, що дісталися йому в спадок від матері. На згадку про матір були і білі конвалії з саду Кенсингтонського палацу в букеті нареченої і улюблені білі троянди в петлицях гостей. Присутність матері відчувалася і у виборі музики. Скупа сльоза розчуленого від звуків музики сина також є свого роду порушенням і відходом від сценаріїв. Але як зворушливо це було.

Принцеса Шарлотта

Самостійна наречена в відсутності рідного батька почала прохід до вівтаря сама, у супроводі тільки пажів. І з середини доріжки її супроводжував батько нареченого, принц Уельський, який вже не вперше веде до вівтаря чужу дочку. Влучні хронікери назвали його Prince of Aisles ("коридор" або "доріжка", по якій йде до вівтаря наречена). І це замість Prince of Wales!

Що прийнято дарувати принцу і його нареченій на весілля?

Традиційно дарують предмети домашнього ужитку і пам'ятні подарунки. В цьому випадку наречений і наречена вказали список своїх багатьох благодійних організацій. І всі внески спрямували туди. Список сум внесків і навіть несподіваних присвят опублікований.

У чому йти на захід такого рівня, щоб не перевершити наречену і не мати нерозумний вигляд? Чи доречні вбрання чорного кольору?

Вікторія Бекхем, наприклад, обрала Royal Blue і що може бути більш вишуканим? Головне правило: не затьмарити красою наречену. Нареченій же наказано бути в сукні виключно англійських дизайнерів. Що і було виконано! Англійські аристократи традиційно вважають, що less is more. Крім того, дрес-код morning coats and lounge suits зобов'язував. Якраз американські гості вибивалися з правил. І навіть представники Голлівуду!

Реклама
Вікторія і Девід Бекхем
Чому в Англії прийнято одягати капелюхи на такі заходи?

Прикрита голова не обов'язкова вимога англіканської церкви. Радше, це чисто англійський момент. Ім'я капелюшника натяк на статус. Капелюшок найпомітніша деталь. І в залі, і на фотографіях. Тому завжди існує негласний конкурс на найбільш незвичайні і вишукані капелюшки.

Джордж і Амаль Клуні
Які подарунки принц і Меган Маркл зробили своїм гостям?

Відомо, що герцогиня і герцог Сассекські подарували сумочки з махровими тапочками, для того щоб ноги змогли відпочити від каблуків. І також відомо, що ці сети вже перепродуються на e-bay.

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування @tatyanapolyakova_etiquette.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.