До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сексолог про секс: 5 запитань про статеве виховання для дорослих

Куди спрямовувати сексуальну енергію? Як пізнати свою сексуальність? Які фільми дивитися на цю тему? Галина Єлізарова, провідна тренерка Всеукраїнського товариства психологів, які практикують гештальт-підхід, магістр психології і психолог-сексолог, розповіла нам, від чого залежить здатність насолоджуватися сексом. Читаємо і конспектуємо.

Photo: Ivan Ozerov / Getty Images
З чого все починається?

Сприйняття і прояв сексуальності безпосередньо пов'язані з тим, які саме біологічні, психофізіологічні, душевні та емоційні патерни вплинули на формування характеру і реакцій людини. "Кожен з нас народжується з певним потенціалом, який впливає на первинне відчуття потягу. Потім проявляється соціально-культурний вплив, коли відбувається формування власної сексуальності, згідно з тим, що диктують суспільні норми, серед яких ми зростаємо", — пояснює Галина Єлізарова.

Реклама

Таким чином, кожна людина проходить через кілька стадій становлення власної сексуальності. В ідеальному світі вони такі: упродовж першої стадії, будучи ще дітьми (до 13 років), ми вибудовуємо взаємини з однолітками, визначаємо власну ідентичність, отримуємо перші знання про статеві ознаки і вчимося довіряти тим, до кого відчуваємо платонічний потяг. Потім настає другий етап формування сексуальності — підлітковий період, коли проявляються перші реакції сексуального потягу, платонічні почуття стають реальнішими, набуваючи обрисів першого поцілунку, закоханості і, звичайно, явних фізіологічних змін. Остання, третя, стадія сексуального становлення — еротична, коли накопичене збудження, потяг, фантазії і зацікавленість втілюються в сексуальних практиках.

Чим плавніше і органічніше минає кожна зі стадій, тим краще ми пізнаємо себе, вільніше відчуваємо бажання і яскравіше реагуємо на їх втілення. "Здорова подорож з вивчення власної сексуальності знаменується таким підсумком — після сексу ви почуваєтеся впевнено, гідно і повноцінно. Не має бути почуття пригніченості, бруду і сорому", — говорить Галина Єлізарова.

Навіщо любити своє тіло?

Прийняття власного тіла, усвідомлення його первозданної краси і того, що "моє тіло — моє діло" — важливий етап на шляху до формування здорового сексуального життя, яке приноситиме насолоду в найрізноманітніших її проявах. "Соціум дуже впливає на формування себе як сексуального об'єкта", — говорить Єлізарова. І річ тут не лише в стандартах краси, які ми досі продовжуємо спостерігати у фільмах, музичних кліпах і журналах, а й у тому, яке ставлення до тіла, як до об'єкта підвищеної уваги, формувалося в сім'ї.

"Згадайте своє дитинство. Як у родині ставилися до формування статевих ознак? До прикладу, коли у дівчаток починають формуватися груди, а у хлопчиків ламається голос. Які реакції соціуму на ваші зміни ви помічали насамперед? В наскільки консервативній обстановці відбувалося ваше сексуальне становлення? — запитує Галина Єлізарова. — Надмірна відкритість батьків або навпаки уникнення певних тем безпосередньо впливає на сприйняття власного тіла". І може згубно позначитися на розвитку сексуальності.

Як спрямовувати сексуальну енергію?

Сексуальний потяг, збудження, фантазії — все це енергія, яку важливо спрямувати і реалізувати. "Це енергія, яку ми придушуємо або спрямовуємо. Збудження можна спрямовувати у творчість, в роботу, на досягнення іншої людини, — говорить Єлізарова. — Сексуальна енергія завжди трансформується, і, якщо її не проявляти, а придушувати, це може призвести до депресивних станів".

Візьмемо пандемію. "Якоюсь мірою пандемія обмежила нас у тому, чому ми надаємо перевагу. Стало складніше виявляти і здійснювати бажання. Це сильний стрес, на який ми по-різному реагуємо: хтось відмовляється миритися з правилами і цілеспрямовано шукає близькості, а хтось погоджується з ситуацією і пригнічує свої потреби, приймаючи стан апатії і на будь-яке бажання відповідаючи "я нічого не хочу ", — пояснює Єлізарова. — Усі бажання, і сексуальні в тому числі, можуть придушуватися залежно від структури особистості. І якщо ви займаєтеся сексом в стані апатії, то він виходить несмачним. Відсутні належна гострота відчуттів, збудження і насолода. Притупляються оргазми".

Отже, в складні часи сексуальна енергія може спрямовуватися на проживання труднощів. Активується первісний механізм виживання і енергія збудження та потягу спрямовується на боротьбу зі стресом. І чарівною пігулкою, яка дарує задоволення, може бути не секс, а закриття робочих питань, час з близькою людиною або створення творчого проєкту.

Навіщо помічати бажання?

"Важливо розуміти свої потреби. Важливим є те, наскільки ви розпізнаєте свої бажання", говорить Галина Єлізарова. І це потрібно розуміти не тільки стосовно статевого життя, але і стосовно життя в цілому, щоб його якість відповідала очікуванням. "Коли ми розпізнаємо свої потреби, ми можемо формувати свої дії, пояснює Єлізарова. Зараз, наприклад, є повсюдна тенденція: жінки відчувають сексуальне нудьгу, тому що чекають активності з боку чоловіків. Чоловіки ж утомилися від пасивності жінок і хочуть активності від них". Це призводить до сексуальної агресивності з боку жінок, яка застає зненацька і лякає чоловіків.

Звідси важливість розуміння і прийняття своїх бажань. Істина звучить банально, але її треба усвідомити: розуміючи бажання власні, ми знаходимо здатність помічати і прислухатися до бажань партнера. Такий шлях, часто довгий і тернистий, допомагає налагодити сексуальні стосунки, робить їх гармонійнішими. Як збільшити ймовірність спільного задоволення від сексу? "Важливо накопичувати збудження: той, хто відчуває сильніший потяг, має почекати свого партнера. Завжди потрібно брати до уваги бажання і ступінь збудження іншої людини, — пояснює Єлізарова. — У статевому житті немає місця примусу, якими б практиками ви не займалися".

Що дивитися і читати?

На тлі всіма улюбленого серіалу Netflix "Статеве виховання", відвертого шоу "Ейфорія", новоспечених "Бріджертонів", зухвалих "50 відтінків сірого" і класики, на кшталт "9 1/5 тижнів" і "Еммануель", є ще кілька вартих уваги картин.

Ось список сексолога-психолога Галини Єлізарової, який допоможе дізнатися трохи більше про свої бажання, заборони і любов.

"Піаністка" (2001) для альтернативного погляду на людину, що живе в рамках, але жадає сплеску почуттів.

"Гіркий місяць" (1992) про важливість чути бажання партнера і способи урізноманітнити статеве життя.

"8 почуття" (2015) — науково-фантастичний серіал про вісьмох людей, які є представниками різних культур і етнічностей, і які відчувають сильний емоційний зв'язок між собою.

"Це всього лиш кінець світу" (2016) про складність прийняття життя, яким воно є.

Почитайте "Історію сексуальних заборон і приписів"Олега Івика, щоб дізнатися більше про походження табу і стигми, які стосуються делікатних тем. І проведіть кілька затишних вечорів за книгою "П'ять мов любові" Гері Чепмена, щоб краще пізнати себе і людей навколо.

Текст: Валентина Анохіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.