До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг про моду і мистецтво, які можна подарувати на 8 березня

Що б не відбувалося навколо і який би рік не був за вікном, книги про моду і мистецтво залишаються найкращим подарунком: "біблією" певних знань, інвестицією і річчю, яку можна передати у спадок. Найкращі книги цієї весни – у святковій добірці Vogue.ua.

"Франка: хаос і творчість"

Видавництво Assouline представляє альбом Franca: Chaos and Creation – книгу-присвяту легендарному головному редактору італійського Vogue. Про те, як Франка Соццані стала однією з найвпливовіших головних редакторів у історії Vogue, як відкрила світові Стівена Мейзела і Пітера Ліндберга, чому модні зйомки присвячувала питанням насильства в сім'ї та викидам нафти, а також чому не готувала синові спагеті, – 400-сторінковий альбом "Франка: хаос і творчість". До книги увійшли 300 найкращих фотографій Vogue Italia епохи Соццані і спогади її друзів і колег. Вступ написали син Франки, режисер Франческо Карроцціні, і fashion-критик Сьюзі Менкес.

Реклама

"Вона не просто випередила наш час. Вона була попереду нашої сміливості у багатьох стосунках", – ця точна цитата належить другові Франки, Анні Вінтур, і вона винесена у початок книги.

The Cartier Collection: Jewelry

Дизайн цієї книги – вже подарунок: розкішний білий двотомник, укладений в подарунковий бокс. Зміст до пари: альбоми присвячені високому ювелірному мистецтву Дому Cartier. За обкладинкою зібрані більше 3000 прикрас, з 1860-х років і до нашого часу: це речі, що належали королеві Єлизаветі II, герцогині Віндзорській, Дейзі Феллоуз, Барбарі Гаттон і серу Бхупіндеру Сінгху, індійському принцу. Для тих, хто любить прикраси, книга стане настільною: тут можна знайти ескізи деяких легендарних прикрас Cartier в оригінальному розмірі, а також найкращі зразки знаменитого бестіарію Cartier – ювелірного "заповідника" прикрас із зображеннями тварин.

"Чарльз Джеймс: кутюрні таємниці форми"

Валері Стіл, одна з найвідоміших у світі істориків моди, написала велике дослідження про першого американського кутюр'є Чарльза Джеймса. Перш за все, він відомий у світі як творець неймовірних вечірніх суконь, які в 1930-50-і роки носили найвідоміші дівчата по обидва боки Атлантики. Але Валері Стіл пише не про те, що створював дизайнер, а як – і, якщо говорити ширше, як саме він жив. Наприклад, вона розповідає про будні Джеймса в знаменитому нью-йоркському готелі "Челсі", який був для нього і домом, і майстернею з 1964 року аж до його смерті 1978-го, і про те, як в кінці життя він представив книгу "Чарльз Джеймс. Підхід до структурного дизайну", яка немало пояснила його ставлення до моди. Книга Валері Стіл написана під керівництвом Гомера Лейна, останнього асистента Чарльза Джеймса.

"Біографія Луїзи Буржуа"

"Я створюю скульптури павуків, бо вони схожі на мою матір. Такі ж мудрі, і так само добре можуть постояти за себе". Серія величезних бронзових павуків "Мама", розкидана по всьому світу – від Музею Гуггенхайма в Більбао до саду скульптур у Вашингтоні, – зробила Луїзу Буржуа не тільки однією з найзнаменитіших художниць XX століття, а й найбагатшою. 2015 року її павука продали на аукціоні Sotheby's за 28 мільйонів доларів. У Луїзи Буржуа дивовижна доля – вона народилася 1911 року, а померла 2010-го, так прожила фактично століття (художниця померла у 98 років). Вона народилася і виросла в Парижі, але більшу частину життя прожила в Нью-Йорку. Була учасницею феміністичного руху, досліджувала у своїх радикальних роботах сексуальність. Про все це – книга "Луїза Буржуа", яку надрукували у видавництві Rizzoli, а з огляду на те, що художниця прожила майже 100 років, це до того ж і хороша енциклопедія мистецтва ХХ століття.

The Issues

Книга з лаконічною назвою "Видання" і такою ж лаконічною обкладинкою – справжній скарб. Це масштабна історія фотографії у глянцевих журналах. Її автор – Вінс Алетті, багаторічний фотокритик легендарного нью-йоркського журналу Village Voice і New Yorker, який вивчає тему фотографії та курує виставки про сучасне мистецтво. Спеціально для книги він вибрав 100 найкращих номерів Vogue та інших глянцевих журналів за останні 100 років зі свого власного архіву. Це перша книга, яка досліджує новаторство модної фотографії виключно в глянці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.