До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Неаполітанський квартет", Елена Ферранте

Щовихідні редакція Vogue.ua обирає книги, які її вразили. На цьому тижні б'юті-редактор Альона Пономаренко розповідає про серію "Неаполітанський квартет" загадкової італійської письменниці Елени Ферранте.

Літнє, дівоче, щасливе й прекрасне чтиво, ідеальне для канікул, дачі, ностальгії за дитинством та справжньої, щирої, шаленої дружби до крові. Читати негайно!

Реклама

Книгу "Моя геніальна подруга" Елени Ферранте я завантажила випадково, навіть не підозрюючи, що вже з третьої сторінки мене затягне, і що через день я буду судорожно розшукувати інші частини квадрології. Забігаючи наперед, скажу, що четверта частина в російському перекладі вийде тільки в листопаді, та англійський версія доступна вже нині. Звичайно, було би прекрасно прочитати її в оригіналі, але моя італійська, на жаль, заслабка.

Історія розгортається в неаполітанських декораціях – причому ніякого золотого сонця й лазурного моря, тільки вузькі кам'яні вулички, бідний район: майстерня чоботаря, ковбасна лавка, бар і кондитерська, грубі авторитарні чоловіки, покірні втомлені жінки, полишені напризволяще діти. Дівчатка Елена та Ліла навчаються в молодшій школі, мріють написати книгу, вирватися зі злиднів. Схоже, шанси в обох рівні: перша – наполеглива, друга – обдарована від природи. На них чекають пригоди, кохання, драми, дорослішання, спокуси, пошуки себе. І все це – у післявоєнному Неаполі, де є каморра, фашисти, торговці овочами, теслі, домогосподарки, де покататися в машині з приятелем – значить накликати на себе ганьбу, а вийти заміж в 16 – звичайна справа.

Район, в якому виросли героїні книг

Читая, я пригадувала ‘Shoemaker of Dreams’ – автобіографію Сальваторе Феррагамо, в якій він згадує своє сицилійське дитинство, бідність, навчання ремеслам, коли діти в вісім років не ходять до школи, а допомагають батькам заробити на хліб.

Книга написана простою, ясною мовою, і якийсь момент я почала підозрювати, що це автобіографія – надто вже чесною, точною, щирою і послідовною вона видається. Тим паче, ім'я автора – Елена – й ім'я головної героїні – збігалися. Звичайно, я вирушила до гуглу, щоб подивитися, як виглядає талановита письменниця. І тут на мене чекав сюрприз. Автор зберігає анонімність, не дає інтерв'ю, не розкриває свою особистість. І, разом з тим, входить до списку ста найвпливовіших людей світу за версією Times.

... і пляж, на якому вони любили проводити час у дитинстві

Четверта частина квадрології, "Історія про втрачену дитину", увійшла до шорт-листу Букерівської премії. За циклом "Неаполітанський квартет" знімають серіал, який вийде в 2018.

Читайте також:

Що читають моделі у відпустці цього літа

П'ять кращих книг про Іва Сен-Лорана

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.