До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно розібрати чоловічий гардероб

Експертка з чоловічого стилю Тетяна Подакіна, яка тривалий час працювала у сфері індивідуального пошиття костюмів і розроблення чоловічого гардероба, спеціально для vogue.ua розповіла, що обов’ язково має бути в шафі, як правильно розібрати й сформувати гардероб, і чому чоловікам не потрібно багато одягу.

Brunello Cucinelli весна-літо 2020

Карантин — це чудова можливість присвятити себе тому, на що до цього бракувало часу, а саме розбиранню гардероба. Передусім хочу сказати, що чоловічий шопінг і формування гардероба дуже відрізняється від жіночого. У чоловіків менше емоційного в стосунках з речами — більше раціонального. Чоловіки не готові йти на компроміси із собою в зручності й практичності речей. Чоловіки не отримують задоволення від великого вибору — він вводить їх у стрес. Вони думають готовими рішеннями, що проте не приносить більше задоволення від шопінгу, але не применшує важливості мати добрий вигляд і подобатися собі.

Реклама

Отже, розбирати гардероб я рекомендую почати з того, щоб розділити одяг на кілька категорій. Перша: улюблені, комфортні речі, але які вже добряче зносилися й утратили вигляд. У такому разі ми їх збуваємося, але фіксуємо у список нових покупок-замін. Друга категорія: речі, які подобаються, але ви не знаєте, із чим їх носити або зовсім забули про них. У першому випадку річ відкладаємо й можемо просто гуглити луки з нею або радимося зі стилістом. У другому, якщо річ все ще актуальна, — вивішуємо її на чільне місце. До речі, рекомендую речі в гардеробі розміщувати за сезонами й стилями (класику окремо від повсякденного одягу). Остання група: річ ніби й подобається, але ви некомфортно почуваєтеся в цьому кольорі, фасоні. Її відразу прибираємо. Дуже важливо почуватися комфортно — не плутати з незвично. Тому компромісам говоримо "ні".

Важливий момент: потрібно розуміти, що є трендові й базові речі. Якщо у вас загубилася спонтанна покупка, придбана понад два роки тому (наприклад, штани на гумці знизу або skinny-джинси, піджак з дуже вузьким лацканом, ремені з величезними пряжками), я б рекомендувала теж не залишати її.

Рекомендації

— Речі, що залишилися, раджу переглянути на адекватність довжини й посадки — здебільшого їх можна вкоротити, подовжити, розширити в ательє.

Найімовірніше, ви маєте речі, які дуже подібні або повторюються. Це типова історія: всі ми частіше купуємо те, в чому впевнені, і розуміємо, як і з чим носити. Це допомагає створити готові набори образів, вам не доведеться носити одну й ту саму річ.

— Для повторюваних елементів гардероба або тих, яким хочеться дати друге життя, є чудовий лайфгак — перешиття ґудзиків. Наприклад: синій піджак із темними ґудзиками може бути на сезон осінь-зима, а на весну можна поміняти на білі ґудзики — і дати інший настрій і легкість виробу.

— Намагайтеся проаналізувати ваш гардероб. Найчастіше проблема в тому, що дуже багато яскравих елементів, які важко поєднувати, і не вистачає бази з легко поєднуваних речей. Або ж навпаки — хочеться додати чогось яскравого, веселого, тому що все дуже базове. У таких випадках ви розумієте, на що звертати увагу в наступному шопінгу.

Потрібний мінімум чоловічого гардероба

Передусім поділіть ваше життя на сфери й під кожну з них формуйте гардероб. Якщо ви, наприклад, підприємець або топменеджер, то базовий мінімум гардероба може бути такий:

1. Класичний костюм. Кількість залежить від офіційних заходів і типу роботи. Щонайменше три: чорний для урочистих заходів без жорсткого дрес-коду і два базові класичні: синій і сірий.

2. Смокінг точно має бути у вашому гардеробі. Для тих, кого запрошують на урочисті заходи з дрес-кодом.

3. Casual-піджак: мінімум два. З фактурної тканини базових кольорів — синій, сірий, або навіть бордо, що легко поєднується.

4. Біла сорочка: мінімум 4. Їх легко поєднувати як з костюмами, так і джемперами.

5. Casual-сорочки: 2—3 штуки. Для доповнення менш офіційних образів.

6. Джинси: чорні, темно-сині, світлого відтінку. Головне — без потертостей, додаткових деталей і з правильною довжиною під взуття.

7. Базовий набір футболок. Краще семи різних кольорів, але без принтів. Так їх буде легше поєднувати.

8. Трикотажні вироби: кілька джемперів, V-neck светрів і водолазок. Хоча б по 2 кожного.

9. Casual-штани: 2—4 пари різних відтінків з вовни для формування casual-образів з піджаком, а також чіноси. Їх добре поєднувати як із casual-піджаками, так і з футболками або сорочкою з джемпером.

10. Щонайменше дві пари взуття на кожен сезон. Класичне — оксфорди, дербі, монкі або лофери. Casual — топсайдери, мокасини. Холодна пора — черевики. І парочку зі спортивного взуття: кеди, кросівки.

11. Верхній одяг: парка, два різновиди пальт: класичне й casual, а також тренч.

12. Аксесуари. Краватки – щонайменше три під кожен костюм, але які можна поєднувати між костюмами. Ремінь — мінімум два, щоб комбінувати з відтінками взуття. Наприклад, світло- і темно-коричневий. Шарф: теплий і демісезонний. Сумки: класичний портфель і шкіряний рюкзак. Також важливо пам’ятати, що навіть однотонні шкарпетки — це окремий інструмент аксесуарів, і тут можна експериментувати з кольорами. Ну й звісно ж, окуляри, годинник, а також кілька нагрудних хусток залежно від уподобань.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.