До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Два в одному: як пластик завоював світ моди

На виклики часу дизайнери відповідають одягом з вінілу і пластиковими аксесуарами. Їх блискуча, як нафтові плями, фактура додає зухвалості традиційному осінньому твіду і трикотажу, а очевидна практичність допоможе захистити від негоди.​

Burberry осінь-зима 2017/2018

В інтер'єрах з гучного серіалу "Ворожнеча" про протистояння Джоан Кроуфорд і Бетт Дейвіс, двох легенд золотої ери Голлівуду, є одна цікава деталь. Непрактично світлі килими, білосніжний рояль, дизайнерські меблі за останнім писком моди на віллі Кроуфорд дбайливо накриті чохлами з прозорого вінілу. Подібний захист для меблів в гостьових зонах був не тільки функціональним, але й неймовірно модним в 50-60-ті роки минулого століття, та й робився зазвичай на замовлення: дозволити його собі могли лише обрані. У не найпростіші часи (йде війна у В'єтнамі, в Америці вбили Джона Кеннеді і Мартіна Лютера Кінга, а в Парижі страйкують студенти) людям, які звикли до комфортного життя, хотілося, щоб хоч щось залишалося під їхнім контролем і декор їхнього будинку був невинно чистим.

Реклама
MM6 by Maison Margiela

На дебютному показі Рафа Сімонса для Calvin Klein схожі вінілові "чохли" вкривали картаті пальта прямого крою, сукні в дівочу квіточку і навіть хутра. Бельгійський дизайнер, якого преса охрестила рятівником американської моди, надихався культурними кодами цієї країни і навряд чи міг обійти увагою непростий політичний клімат, який сьогодні панує в Америці. Тривожні настрої відбилися і на саундтреку показу, головним хітом якого стала пісня Девіда Бові This is not America, і на рекламній кампанії, яку команда Сімонса знімала на тлі постапокаліптичних пейзажів.

Рекламна кампанія CALVIN KLEIN осінь-зима 2017/2018

Арт-критик газети The Guardian Джонатан Джонс назвав ці знімки "моторошним пророчим баченням Сполучених Штатів, зруйнованих правлінням Трампа". Що ж, багатьом американцям (та й не тільки їм) зараз дійсно хочеться захищатися від того, що відбувається в світі. І нехай ніяке пальто не в силах впоратися з цим завданням, версія від Calvin Klein допоможе згладити наростаючу тривогу. По-перше, вінілові чохли від Рафа Сімонса, крім символічної привабливості, очевидно практичні: як предмет одягу вони абсолютно самодостатні. Цей "чохол" можна накинути поверх піжами і в такому вигляді впевнено збирати компліменти і заздрісні погляди просунутих модниць. По-друге, будь-яка річ з першої колекції Рафа для Calvin Klein неодмінно стане об'єктом колекціонування, а з огляду на довговічність пластику, їх точно можна вважати вигідною інвестицією.

CALVIN KLEIN 205W39NYC

У цьому сезоні колеги Сімонса також згадують про турбулентні 60-ті і моду того часу. "Моя колекція – про божевілля гламуру на порозі невизначеного майбутнього", – резюмувала Міучча Прада останній показ Miu Miu. Як рецепт від світових катаклізмів дизайнер радить стрази, шовк, лелітки і легковажні принти, які пропонує "захищати" плащами з прозорого пластика.Їх для більшої розкоші в Miu Miu прикрасили штучним хутром. У новій колекції Emilio Pucci тему декадентського бенкету під час чуми продовжують прозорі накидки і плащі, всипані смужками з різнокольорових стразів. Доведеться докласти певних зусиль, щоб приєднатися до цієї вечірки: одяг, який нічого не приховує, а, навпаки, виставляє напоказ, вимагає особливої уваги до складання образу. Безпрограшний варіант – трикотаж чи однотонний костюм, що підходить за кольором під декор на прозорому тренчі чи, навпаки, вигідно з ним контрастує. А вищим пілотажем стане вдягнений під прозорий плащ яскравий принт, настільки самовпевнений, що приховувати його під нудним пальто чи шубою було б просто грішно, – наприклад, іронічні зображення будильників на червоному костюмі Miu Miu.

Вініловий плащ Miu Miu

Тим, хто до настільки сміливих експериментів поки не готовий, варто почати з одягу з непрозорого вінілу чи пластику. Вона додасть гардеробу зухвалої і вкрай актуальної сьогодні блискучої текстури, але в носінні буде так само практична, як і більш традиційні матеріали. Плащ Joseph кольору лимонного морозива виручить в осінню негоду, що зазвичай змушує відмовитися від світлих відтінків в образі. Але обмежуватися верхнім одягом зовсім не обов'язково. У цьому сезоні команда Gucci пропонує кілька варіантів вінілових брюк – градус пластикового блиску збивають "концертні" футболки з котиками або фланелева картата сорочка, розшита бісером. В останній колекції Бушрі Жаррар для Lanvin знайдеться відмінний трофейний костюм, що кольором і фактурою нагадує нафту. А леопардовий принт з колекції Wanda Nylon в вініловому виконанні виглядає практично мінімалістичним.

Wanda Nylon осінь-зима 2017/2018
Emilio Pucci осінь-зима 2017/2018

Найобережнішим підійдуть пластикові аксесуари та взуття. Туфлі й чоботи з прозорими вставками з колекцій Prabal Gurung, Philosophy di Lorenzo Serafini, Marni і Marco de Vincenzo додадуть легкого ексгібіціонізму в сумовитий похмурий період. Цю тему відмінно підтримають кокетливі клатчі Dolce & Gabbana, в яких нічого не сховаєш. І неважливо, чи хочеться сховатися від неспокійної політичної ситуації, прийдешнього апокаліпсису чи жовтневого дощу, – цієї осені речі із пластику стануть головними союзниками, що дозволять зробити це красиво.

Salvatore Ferragamo

Текст: Катя Федорова

Читайте також:

Тренд: акцент на талії

20 ідеальних светрів для ранньої осені

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.