До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Модні дизайнери, які пішли від нас надто раптово

Смерть дизайнера Вірджила Абло стала раптовою для всієї індустрії моди. Впродовж останніх двох років він мужньо боровся з раком серця, але тримав це в таємниці від широкої громадськості. У цьому матеріалі ми згадуємо дизайнерів, життя яких також обірвалося рано й раптово, а вони ще так багато могли зробити...

Джанні Версаче

15 липня 1997 року стало фатальним днем ​​для дизайнера Джанні Версаче, якого застрелили на порозі власного будинку в Маямі-Біч. Він повертався з ранкової прогулянки, а серійний вбивця Ендрю К’єнен уже чекав на нього. На той момент дизайнерові було всього 50 років — його кар’єра була в зеніті, а fashion-імперія стрімко зростала. За офіційними даними, 1995 року компанія Versace мала 130 бутиків у всьому світі, якщо не брати до уваги мультибрендових точок продажу, а вартість Дому оцінювали приблизно у 807 мільйонів доларів.

Реклама
Джанні Версаче

Нагадаємо, що запалала зірка Versace в 1980-х. Джанні Версаче підкорив модний світ виразною сексуальністю й пишністю своїх колекцій, у яких змішував бунтівничий дух з класицизмом. До того ж дизайнер дуже легко ставився до критики, а його фраза "Я не вірю в хороший смак" стала легендарною. Саме Версаче треба дякувати за появу феномену супермоделей — кожен показ він перетворював на пам’ятне шоу, яке хочеться переглядати й сьогодні.

Александр Макквін

Справжнім потрясінням для всього світу стала смерть ще одного дизайнера — Александра Макквіна, який наклав на себе руки 11 лютого 2010 року. Він повісився у власній лондонській квартирі, написавши дуже коротку передсмертну записку: "Будь ласка, подбайте про моїх собак. Вибачте, люблю вас. Лі". Сталося це буквально за вісім днів після смерті його матері, з якою він був дуже близький. Кількома роками раніше він втратив ще одну близьку людину — редакторку Ізабеллу Блоу, яка також укоротила собі віку. Психіатр Макквіна тоді зазначав, що в дизайнера з’явилися симптоми змішаного тривожно-депресивного розладу. Пережити цю втрату йому допомогла подорож до Індії, медитація та ще активніша робота.

Александр Макквін
Крістіан Діор

Всього десять років тішив своєю творчістю дизайнер Крістіан Діор, який зумів здійснити справжню революцію у світі моди. У 1947 році він представив уже легендарну колекцію New Look, у якій показав образ жінки-квітки з похилими плечима, вузькою талією і в пишній спідниці. Ця концепція так точно передавала бажання жінок у післявоєнному світі повернутися до елегантності й вишуканості, що вже після першого сезону Діор став світовою зіркою. Його життя раптово обірвалася в 1957 році після серцевого нападу, хоча тоді ходили чутки, що він помер через риб’ячу кістку, що застрягла в горлі.

Крістіан Діор
Перрі Елліс

У віці 46 років 1986 року трагічно помер дизайнер Перрі Елліс, якого свого часу ставили в один ряд з такими зірками американської моди, як Томмі Гілфіґер, Кельвін Кляйн і Ральф Лорен. Він фокусувався на створенні елегантного спортивного одягу й мав усі можливості вибудувати власну модну імперію.

Перрі Елліс

За офіційною інформацією Перрі Елліс помер від вірусного енцефаліту, але справжньою причиною став СНІД, який у середині вісімдесятих вважався досить забороненою й стигматизованою темою. Тривалий час дизайнер заперечував цей діагноз, навіть коли інформація просочилася в ЗМІ. Та коли на одній з вечірок в Інституті костюма він знепритомнів — приховувати дедалі гірший стан здоров’я Еллісові вже було складно.

Кейт Спейд

Американську дизайнерку Кейт Спейд знайшли мертвою в її нью-йоркській квартирі 5 червня 2018 року. Вона повісилася на шарфі. За словами сестри й чоловіка, Спейд мала депресію й відчувала напади тривожності, але регулярно працювала з лікарями над цими проблемами й перед трагедією була на вигляд щасливою.

Бренд Kate Spade дизайнерка заснувала 1993 року й заслужила звання однієї з найяскравіших американських жінок-дизайнерів початку 1990-х. Спершу Спейд спеціалізувалася на виробництві сумок, але невдовзі розширила свій бізнес — у середині нульових під її маркою, крім одягу та аксесуарів, також продавали парфуми й товари для дому. У 2007-му вона залишила бренд, а 2016-го запустила марку Frances Valentine.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.