До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як образ Мерилін Монро вплинув на попкультуру

Складно уявити собі акторку, образ якої тиражували б так часто, як це роблять з Мерилін Монро. Платиновий блонд, червона помада і широко розплющені очі діють магічно вже майже сімдесят років (в лютому 1947 року акторка отримала свою першу роль у фільмі "Небезпечні роки").

Одними з найвідоміших творів з обличчям акторки стали полотна Енді Воргола: "Диптих Мерилін", "Чотири Мерилін", "Лимонна", "Золота", "Вишнева", "Помаранчева", "Виноградна" і "Бірюзова". Однак поп-ап-твори є далеко не єдиними художніми об'єктами, які підтверджують вплив Монро на поп-культуру.

Реклама
"Мерилін Монро", Енді Воргол

Однією з найвірніших шанувальниць Мерилін Монро залишається Мадонна. Вперше співачка інтерпретувала образ Монро в кліпі Material girl (1984 рік), який став омажем на стрічку "Джентльмени віддають перевагу білявкам". Відео стало настільки популярним, що на багато десятиліть визначило зовнішній вигляд артистки.

Фактично в Мадонни був лише один "темний", готичний період — у час кліпу Frozen (1998 рік), коли співачка змінила платинові локони на дзеркально гладке чорне волосся. Майже всю свою кар'єру Мадонна провела в стилістичному образі Монро.

Все, що має стосунок до Мерилін, з роками тільки ціннішає. Наприклад, 2016 року на аукціоні Julien's Auctions у Лос-Анджелесі продали одяг і аксесуари, що належали акторці. За сукню, в якій вона вітала з днем народження президента США, Джона Кеннеді, 1962 року, і чорну коктейльну сукню, в якій Монро знімалася у кінострічці "У джазі тільки дівчата", а також за кілька аксесуарів, включно з сумочкою-мінодьєром Pandora (яка вирушила до дизайнера Томмі Хілфігера за 187 500 доларів) виторгували 11 мільйонів доларів.

Мерилін Монро у фільмі "Річка, з якої не повертаються" (1954)

До речі, для Томмі Хілфігера Монро також завжди була особливим об'єктом натхнення: дизайнер часто цитує її образ у своїх колекціях. А про серйозність його захоплення свідчить і той факт, що ще 1999 року дизайнер на аукціоні Christie's придбав речі, які дуже схожі на те, що він робить від імені свого бренду. Наприклад, на джинси акторки, в яких вона знімалася у фільмі "Річка, з якої не повертаються" (1954) і на пару ковбойських чобіт з її останньої стрічки "Неприкаяні" (1961).

Мерилін Монро у фільмі "Неприкаяні" (1961)

Шану знаменитій "голій" сукні Монро, в якій вона провокаційно привітала з днем народження президента США, Джона Кеннеді, 1962 року, через 53 роки віддала Бейонсе на килимовій доріжці Met Gala 2015.

Співачка Бейонсе на килимовій доріжці Met Gala 2015 і Мерилін Монро, 1962 рік

На початку своєї кар'єри Гвен Стефані вирішила змінити каштановий колір волосся, взявши за референс образ Мерилін Монро. До речі, саму Монро на платиновий блонд надихнула інша зірка Золотої епохи Голлівуду — Джин Гарлоу. Доленосне фарбування зробили в голлівудському салоні Frank and Joseph Salon.

Мераю Кері запідозрити в "косплеї" Монро складно з багатьох причин, але і вона не втрималася та зробила реверанс у бік акторки кліпом I still believe. Він натхнений поїздкою Мерилін Монро 1954 року в Корею і її виступом перед американськими солдатами. Ролик зняли практично по стопах кінохроніки, зроблених під час азіатського візиту Монро, а вбрання Кері — скопійоване з сукні Мерилін.

Мерилін Монро, Корея, 1954 рік

Кайлі Міноуг ніколи не соромилася експлуатації образу головної білявки ХХ століття, а для кліпу 2 Hearts і взагалі стала справжнім двійником акторки.

Кайлі Міноуг, 2014 рік

Кількість фотосесій, натхнених Монро, схожа на цунамі і зростає з року в рік у геометричній прогресії. Навряд чи хоча б одна сучасна зірка може повихвалятися таким фанатичним копіюванням свого образу. Ось лише деякі, найефектніші і близькі за стилістикою до прототипу "Монро", кадри.

Єва Герцигова в рекламній кампанії Guess, 1992 рік
Співачка Гвен Стефані
Анна-Ніколь Сміт в рекламній кампанії Guess
Ріта Ора в рекламній кампанії Roberto Cavalli осінь-зима 2014

Останній масштабний косплей стався нещодавно – минулого року Кім Кардаш'ян не лише взяла образ Мерилін на озброєння, а й стала власницею її легендарної сукні, заради якої їй довелося різко схуднути. Копія чи оригінал?

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.