До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Інавгураційні образи перших леді США

Поки весь світ гадає, у якому вбранні 46-а перша леді США Джилл Байден з’явиться на інавгурації чоловіка Джо, Vogue.ua згадує інавгураційні образи її попередниць.

Жаклін Кеннеді

Жаклін Кеннеді — один з найяскравіших зразків того, яким має бути вигляд першої леді. Інавгурація її чоловіка Джона Кеннеді відбулася в 1961 році й до цього найважливішого заходу вона поставилася дуже серйозно. Весь образ — білосніжна сукня та кейп — Жаклін Кеннеді розробила самостійно за підтримки Етель Франкау з Bergdorf Goodman. На ту мить Жаклін було всього 32 роки й вона була однією з наймолодших перших леді за всю історію США, тому прагнула мати свіжий і сучасний вигляд.

Жаклін Кеннеді, 1961
Леді Берд Джонсон

Після трагічних подій з Джоном Кеннеді новим президентом США став Ліндон Джонсон, а його першою леді — Берд Джонсон, образ якої набагато відрізнявся від зовнішнього вигляду її попередниці Жаклін. Крім того, саме ця інавгурація була однією з найскладніших — країна ще боляче переживала трагічну смерть Кеннеді й образ нової господині Білого дому мав бути водночас стриманим і обнадійливим. Унаслідок Леді Берд Джонсон з’явилася на церемонії в жовтій сукні авторства Джона Мура й доповнила образ білосніжними рукавичками й класичною перловою ниткою.

Леді Берд Джонсон, 1965
Пет Ніксон

У 1969 році президентом США став Річард Ніксон, а господинею Білого дому — його дружина Пет. Вона також для інавгураційного балу вибрала сукню жовтого відтінку. Над її образом працювала дизайнерка американського бренду Harvey Berin Карен Старк, яка нерідко любила повторювати: "Мені подобається створювати розкішний, іноді навіть драматичний одяг для вечора, але водночас для повсякденного життя я волію розробляти речі прості й зрозумілі. Також я не ділю жінок на худих або повних, високих або низьких — мені важливо підкреслити їхню жіночність".

Пет Ніксон, 1969
Розалін Картер

Інавгураційний образ Розалін Картер став справжньою політичною й соціальною заявою. Дружина Джиммі Картера вибрала для церемонії комплект з небесно-блакитної сукні й пальта із золотим декором, який до цього вона вдягала на інавгурацію чоловіка з нагоди вступу на посаду губернатора штату Джорджія. США тоді переживали нафтову кризу й економічний занепад, а подібний крок став сигналом для всіх жінок країни про те, що не варто перейматися через нове вбрання, коли ваша родина переживає такий складний час.

Розалін Картер, 1977
Ненсі Рейган

Про гардероб Ненсі Рейган нині складають легенди, але в 1981 році, коли її чоловік Рональд Рейган став президентом США, країні тільки належало познайомитися із цією сильною й активною жінкою. Для інавгураційного балу Ненсі вибрала сукню свого улюбленого дизайнера Джеймса Галаноса. Прямого силуету, з делікатним декором і на одне плече — перша леді мала в ньому жіночний та акуратний вигляд.

Ненсі Рейган, 1981
Барбара Буш

Барбара Буш стала першою леді США у віці 64 років і її інавгураційний образ був одним з найтрадиційніших. Класична пишна сукня королівського темно-синього відтінку й перлове намисто — найбільше, що вона собі дозволила.

Барбара Буш, 1989
Гілларі Клінтон

У житті Гілларі Клінтон було два інавгураційні бали — у 1993 і 1997 роках відповідно. Уперше її вибір припав на сукню маловідомої дизайнерки з Арканзасу Сари Філіпс, а за чотири роки свій образ вона довірила вже мастодонту американської моди Оскару де ла Ренті. Для Клінтон він створив неймовірної краси кремовий кейп, що відсилав до інавгураційного образу Жаклін Кеннеді. Однак багато хто з присутніх тоді зазначив, що Гілларі почувалася в цьому вбранні не дуже комфортно й природно.

Гілларі Клінтон, 1993
Гілларі Клінтон, 1997
Лора Буш

Лора Буш, у житті якої також було дві інавгурації, пішла слідами своєї попередниці Гілларі. Для першої церемонії у 2001 році вона вибрала сукню бренду з Техасу Michael Faircloth і підкреслила в такий спосіб сильний зв’язок з рідним штатом, а за чотири роки вже сяяла в oscar de la Renta. До того ж Лора Буш дозволила собі кілька провокаційних вільностей — її сукню прикрашав високий розріз, а його складна фактура без слів говорила про вартість речі.

Лора Буш, 2001
Лора Буш, 2005
Мішель Обама

Мішель Обама була господинею Білого Дому вісім років і двічі для церемонії інавгурації її чоловіка Барака вибирала сукні молодого американського дизайнера Джейсона Ву. Сьогодні його знає весь світ і, крім власного іменного бренду, він також створює одяг для гіганта Hugo Boss, але у 2008 році вибір Мішель Обами був сенсаційним. Для першої інавгурації дизайнер створив подібну до весільної білосніжну сукню, хоча насправді вона символізувала новий старт у житті всієї країни.

Мішель Обама, 2008
Мішель Обама, 2013
Меланія Трамп

Меланія Трамп вибрала сукню Hervé Pierre для інавгураційного балу з нагоди вступу її чоловіка Дональда на посаду президента США. До того ж в офіційному релізі було зазначено, що вбрання — спільний витвір дизайнера Ерве П’єра й самої Меланії Трамп. Для багатьох цей вибір став повною несподіванкою, оскільки головними фаворитами перегонів вважали Ральфа Лорена й Карла Лагерфельда. Однак Ерве П’єр також не новачок у модній індустрії — з 1992 по 2016 рік він працював в американському модному Домі Carolina Herrera і вже створював вбрання для Гілларі Клінтон, Лори Буш і Мішель Обами.

Меланія Трамп, 2017

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.