До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Cтиль іранських жінок до Ісламської революції

Іран до Ісламської революції 1979 року був зовсім іншою країною, ніж та, що ми бачимо сьогодні. Він був світським, орієнтованим на Захід, у ньому були сприятливі умови для самовираження та культурної свободи. Після революції Іран перетворився на консервативну ісламську державу, яка дотримується законів шаріату. Це змінило не лише зовнішні відносини країни, політичний клімат та економіку, а й життя звичайних людей, не кажучи вже про те, як це змінило роль жінок у новому суспільстві.

Портрет королеви Фавзії, першої дружини іранського шаха Мохаммеда Рези Пахлаві, у Тегерані, приблизно 1942 рік. Фото: Сесіл БітонПортрет королеви Фавзії, першої дружини іранського шаха Мохаммеда Рези Пахлаві, у Тегерані, приблизно 1942 рік. Фото: Сесіл Бітон

Новими законами й правилами регламентувалося, як жінки вдягаються та які носять зачіски: останній шахиншах Мохаммед Реза Пахлаві у 1930 роках заборонив вуаль і наказав жінкам позбутися хусток. Він також спонукав країну прийняти орієнтовану на Захід світську модернізацію, дозволяючи певний ступінь культурної свободи. Під час правління шаха зросла економіка країни та розширилися освітні можливості громадян. Британія та США вважали Іран своїм головним союзником на Близькому Сході, і шах рішуче індустріалізував значні сегменти країни.

Реклама
Стильні іранські жінки позують під постером фільму Miller's Beautiful Wife. Тегеран, 1956 рікСтильні іранські жінки позують під постером фільму Miller's Beautiful Wife. Тегеран, 1956 рік

Однак авторитарні заходи шаха, придушення інакомислення, обмеження політичних свобод та його остаточна відмова від багатопартійності заклали підґрунтя для сумнозвісної революції. Так, на початку 1980-х нова ісламська влада запровадила обов’язковий дрескод, що змушувало всіх жінок носити хіджаб.

Іранці зустрічають президента Франції Шарля де Голля та його дружину Івонн у Тегерані, 1963 рікІранці зустрічають президента Франції Шарля де Голля та його дружину Івонн у Тегерані, 1963 рік

Хоча й до революції чимало жінок у країні носили хіджаб, але переважна більшість з них вибирала одяг у західному стилі, зокрема вузькі джинси, мініспідниці, топи з короткими рукавами й навіть такі, що оголювали різні частини тіла. Врешті, жінки в Ірані нічим не відрізняються від жінок у всьому світі. За переглядом дореволюційних світлин з Ірану може видатися, що Тегеран взагалі був непроголошеною столицею моди.

Ми зібрали кілька зображень, які показують, яким було життя іранських жінок до встановлення релігійного правління.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.