До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як розвивається ювелірний бізнес в Африці

Африка – один з основних постачальників ювелірної галузі: там видобувають велику частку рідкісних дорогоцінних каменів. Про перспективний напрямок розповідає професійний трейдер Надін Барбер.

Сережки, біле золото і платина, 2 сапфіра (22 карата), 6 смарагдів огранювання "багет" (4 карата), 2 діаманта ограновування "смарагд" (4 карата) і діамант ограновування "діамант"; кольє, платина, 11 сапфірів (183 карата), діаманти (10 карат), колекція високого ювелірного мистецтва, BVLGARI

В Африці значну частину великих каменів знаходять місцеві старателі. Вони продають знайдені скарби меру міста або селища, а той – великим видобувним компаніям. Зрозуміло, впізнати в необробленому мінералі майбутній унікальний камінь може тільки той, хто знає, що шукає.

Реклама

Найбільші покупки відбуваються всередині індустрії: після шахти камінь потрапляє до гранувальників, дилерів і купців ювелірних брендів. Широка громадськість, зазвичай, не знає про рідкісні знахідки до тих пір, поки вони не з'являться в якійсь колекції. Але їх можуть купити і приватні колекціонери – і тоді каміння залишається відомим в дуже вузьких колах. Великі ювелірні будинки, які використовують в колекціях високого ювелірного мистецтва камені поза "великою четвіркою" (рубін, смарагд, діамант, сапфір), сприяють зростанню ринку особливих каменів. Тому сьогодні рідкісні африканські шпінелі або турмаліни Параїба можуть коштувати дорожче, ніж еквівалентні за розміром рубіни або сапфіри.

Шпінель добувають в Танзанії. В цьому камені важлива прозорість і внутрішнє світіння, "вогонь", – вони і складають красу шпінелі. Досвідчені цінителі люблять камені з бузковим відтінком. Найрідкіснішим вважають яскраво-червоний шпінель, який часто називають вишнево-червоним. Ще рідше зустрічається камінь насиченого блакитного відтінку деніму – не до темного або блакитного, а саме кольору класичних джинсів.

Не варто дивуватися назві. Інформацію про каміння трейдери передають описово (фото може спотворювати колір) – тому в індустрії існує традиція описувати відтінки з використанням всім зрозумілих образів, – ось, наприклад, вишнево-червоний, а ось блакитний відтінок Windows.

Турмалін Параїба – одна з сенсацій ювелірного світу: їх відкрили в 1980-му, і з тих пір ціна на них зростає драматично швидко. Турмаліни Параїба дивовижного блакитного відтінку отримали назву завдяки родовищу в Бразилії, але в Африці видобувають камені ідентичного хімічного складу. Є думка, що африканські турмаліни Параїба відрізняються від бразильських. Можливо, як і різниться смак однієї страви, приготованої з продуктів різних регіонів. Бразильське родовище вже спустошене, тоді як в Мозамбіку видобуток триває.

Взагалі в Африці знаходять величезну кількість мінералів, яким ще тільки належить завоювати ринок. Перспектива є у цирконів вогняного відтінку і криваво-червоних гранатів. Ювеліри зараз шукають камені рідкісні і ефектні – саме з цих міркувань складається ціна на них. Особлива порода каменів важливіша, ніж певний регіон видобутку.

Наприклад, замбійські африканські смарагди відрізняються від колумбійських. При всій зовнішній привабливості мінус останніх – в тому, як організований бізнес в Колумбії, де ринок не контрольований державою. Також потрібно враховувати, що смарагд – крихкий камінь, який промаслюють під температурою, щоб надати йому міцності та поліпшити прозорість. На американському ринку навіть використовують силікон. В результаті 99% каменів доставляють на ринок обробленими. Їх принципово не використовують бренди з флагманськими бутіками на Вандомській площі, колекції яких залучають максимум уваги. У Замбії знаходять камені виняткової якості і розміру, вони хороші без будь-якої обробки, тому їх спрямовують прямо в прикраси категорії високого ювелірного мистецтва.

Відмінність між колумбійськими і замбійськими смарагдами – не тільки у відтінку або типі включень, або, як поетично кажуть, "садів" всередині каменю. Навіть в межах шахт однієї країни колір може варіюватися: є більш блакитні, а є з золотим мерехтінням, яке помітне всередині каменю при яскравому світлі. Зрозумілим є одне: камінь не повинен бути дуже темним, інакше при вечірньому освітленні він буде здаватися і зовсім чорним. Адже сенс прикраси з смарагдом в тому, щоб підкреслити красу каменю особливого відтінку.

Виправдати очікування – важливе завдання в ювелірному світі. Вітаються рубіни відтінку "голубиної крові" (такі видобувають в Мозамбіку) і сапфіри Royal Blue – синього з фіолетовим світінням. Такий колір характерний для кашмірських сапфірів (але родовище, яке освоїли в кінці XIX століття, до теперішнього часу вичерпалося) і мадагаскарських, видобуток яких активно розвивається в Африці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.