До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Право голосу: що виконає Боббі Макферрін на Leopolis Jazz Fest

Хедлайнер Leopolis Jazz Fest, Боббі Макферрін 28 червня збере на головній сцені хор з 80 музикантів. Про те, чи можна підготуватися до імпровізації, Vogue UA поговорив з солістками Єлизаветою Байрак, Ольгою Чернишовою, Лаурою Марті і Христиною Марті.

Боббі Макферрін

Жодної репетиції. Суцільна імпровізація. Немає сценарію. Хор з 80 осіб вперше збереться разом на сцені, а якщо пощастить, до нього приєднаються і глядачі – так у двох словах можна описати те, що відбуватиметься на головній сцені Leopolis Jazz ввечері 28 червня. Об'єднає все це американський музикант, десятикратний лауреат "Греммі", Боббі Макферрін – людина, яка подарувала світові хіт Don’t Worry, Be Happy.

Реклама

1997 року Макферрін записав альбом Circle Songs, який пізніше став одним з найважливіших не лише в його кар'єрі, але і в історії музики. Для запису він зібрав колектив з 12 вокалістів: вони закрилися в нью-йоркській студії і тижнями імпровізували. Боббі починав композицію, а хор підхоплював її, пропонував свої вокальні відтінки і варіації. Альбом записаний а капелла: замість бас-гітари і ударних – цокання мовою, плескання руками, постукування кісточками пальців. Не музика – шаманство, магія. Через 20 років, 2018-го, хоровий спів у колі (а це обов'язкова умова – учасники завжди стають у коло) став основою нового проекту Макферріна – Gimme 5. На початку червня музикант представив програму на джазовому фестивалі у Відні, а тепер – у Львові.

У кожній країні Боббі утворює хор з місцевих музикантів. Арт-директор Leopolis Jazz Fest, Олексій Коган розповідає, що їхня команда сформувала і відправила Лінді Голдстайн, продюсеру Макферріна, список джазових вокалістів країни – музикант його вивчив і схвалив. На сцену разом з Боббі вийдуть чоловічий секстет ManSound, жіночий хор United People, хор студентів Львівської музичної академії, LAUD, а також чотири сольні вокалістки – Єлизавета Байрак, Лаура і Христина Марті, Ольга Чернишова. Обіцяють, що до цього історичного перформансу приєднається Джамала.

"У наших музикантів це залишиться на все життя: "Мене вибрав Боббі Макферрін! – каже Олексій Коган. – Що саме буде на сцені, знають тільки Боббі і Бог, але буде добре. Хор не може співати фальшиво, а Боббі – геніальний диригент". Глядачів, які сидітимуть у залі, Коган попереджає: "Не вмовляйте Макферріна виконати Don’t Worry, Be Happy – він занадто часто співав цю пісню за останні 30 років. Це не поза, а позиція". Але можна попросити наспівати уривки з інших хітів – Ave Maria, Thinking About You або прелюдій Баха, написаних майже 400 років тому для оркестру і перекладених Боббі для голосу.

Єлизавета Байрак, 23 роки
На Єлизаветі: бавовняний топ, N°21 (helen-marlen.com); джинси, вінтаж; сережки, латунь, кристали, Isabel Marant (theicon.ua)

"Я вас десь бачив", – каже Лізі на нашій зйомці стиліст Веня Брикалін. І це правда. Ліза Байрак, студентка Київського інституту музики імені Глієра з класу джазового вокалу, – раніше була учасницею вокального шоу "Голос країни". Після цього кілька поп-груп запрошували дівчину на роль солістки, але Ліза відмовилася: занадто любить джаз. Сьогодні вона пише свій дебютний альбом і мріє, щоб авторський джаз став популярним і позбувся ярлика "музика для обраних". "Я рада, що у нас не буде підготовки до виступу з Боббі Макферріном: це схоже на авантюру".

Лаура Марті, 31 рік
На Лаурі: бавовняна футболка, Salvatore Ferragamo; прикраси, латунь, кристали, Gucci

Лаура Марті – досвідчена джазова співачка, сонграйтер. В юності брала участь у композиторських конкурсах, вже в 15 років отримала своє перше Гран-прі, а потім записала п'ять джазових альбомів. Лаура – музикант цікавий і відкритий, вона впевнена, що сіль землі – в етнічній музиці. У 20 років Марті зібрала свою першу групу – Lela Brasil Project – і грала бразильську музику, після цього разом з сестрою Христиною створила вірменський етноджазовий проект і записала два авторські альбоми, де зверталася, зокрема, до музики вірменських композиторів Комітаса і Саят-Нови. А торік Марті разом з Катею Chilly написала пронизливу "Пташину молитву", присвячену українській Революції Гідності. Цього року в світ вийшов її новий сольний альбом Shine. На джазовому фестивалі у Львові вона виступає з першого року його існування, а на головній сцені дебютувала торік – разом з хедлайнером Ларсом Даніельссоном і львівським оркестром INSO.

Ольга Чернішова, 32 роки
На Ользі: сукня з віскози і еластину, Chloé; сережки, латунь, смола, Saint Laurent

Тонка, емоційна, з розкішними світлими дредами, Ольга – солістка групи [О], одного з найцікавіших музичних проектів нової хвилі в Україні. Такий вигляд має поп-музика майбутнього: танцювальна, романтична, легка, але змістовна. У музиці Ольга, яка закінчила Київський інститут музики імені Глієра з класу джазового вокалу, 11 років: у неї був фолк-період в ансамблі "Древо", джазовий – в Urban Gypsy, а також досвід роботи бек-вокалісткою у Джамали і Олега Скрипки. У травні вона відіграла сольний концерт зі своєю групою і зараз як ніколи в формі: "Я почуваюся живою – і хочу донести це відчуття як мінімум до концерту Боббі Макферріна. Імпровізувати просто, коли ти сповнений життя. Тоді ти можеш жартувати, співати легко, з грою".

Христина Марті, 35 років
На Христині: бавовняний топ, A_Plan_Application (theicon.ua); шовкова сукня, Simone Rochas (helen-marlen.com)

Христина Марті виросла на Кавказі. Вона розповідає, що вдома на стінах висіли дхол і зурна – народні вірменські інструменти, а навколо завжди звучали пісні. В кінці 1980-х сім'я Христини бігла з Азербайджану через вірменські погроми, і займатися музикою вона почала в Харкові. На цей момент вона записала вже три джазові альбоми. "Підготуватися до концерту з Макферріном – неможливо. Головне – бути відкритим: для Боббі важлива гнучкість і реакція, бо він керує голосами, як інструментами".

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Зачіски: Pavel Lotnik

Макіяж: Svetlana Rymakova

Асистент стиліста: Sveta Muntyan

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.